Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Poslanec Richter: Mé dceři prostřelili tepnu, policie ji nechala krvácet na chodníku

    Zásah byl pohotový a bezchybný, zopakovala policie na úterní tiskové konferenci k střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Stále ale visí otazníky nad tím, zda kriminalisté postupovali adekvátně před střelbou samotnou. Ačkoliv tvrdí, že v danou chvíli měli informaci pouze takovou, že chce vrah spáchat sebevraždu, v budově měli hodinu a půl před střelbou mluvit o tom, že hrozí proniknutí ozbrojeného a zřejmě psychicky narušeného muže. Pak ale odešli a návrh na setkání s vedením fakulty dokonce hned dvakrát odmítli. Polici dnes kritizoval také poslanec Jan Richter, jehož dcera je jednou ze zraněných.

    Že policie pomoc odmítla, uvedla sama fakulta v dokumentu, kde popisuje přesný časový sled událostí. Stojí v něm, že právě ve chvíli, kdy do budovy na Palachově náměstí vstoupila policejní hlídka, probíhalo v prvním patře zasedání kolegia děkanky.

    Vedení fakulty se během schůze dozvědělo, že policisté ve škole jsou. A hned dvakrát jim nabídli pomoc. Jenže policisté informaci o přítomnosti vedení pouze vzali na vědomí, setkání odmítli.

    Namísto vedení si na slovíčko vzali vrátného. Tomu ukázali fotografie tří lidí včetně podezřelého a bez udání důvodu se ho zeptali, zda některého z nich neviděl. Fotografie pak ukázali také proděkanovi Danielu Berounskému, který jim šel právě setkání s vedením fakulty nabídnout.

    „Asi 13:30 při vstupu do budovy byli u vrátnice uniformovaní policisté a mluvili s vrátnými. Zeptal jsem se jich, jestli něco nepotřebují, jeden z nich ukázal na mobilu fotografii Davida K. a řekl, že ‚se k FF asi blíží‘, je asi psychicky narušený a může být nebezpečný. Ptal se, jestli jsme ho neviděli. Odpověděl jsem mu, že ne,“ vypověděl Berounský.

    A také proděkanovi Jakubovi Rákosníkovi měli policisté říct, že hrozí „vniknutí ozbrojeného útočníka do budovy“.

    Střelba na univerzitě v centru Prahy. Na místě jsou mrtví a desítky zraněných

    To je přitom v přímém rozporu s opakovaným tvrzením policie, že v tu chvíli měla informaci pouze takovou, že chce střelec spáchat sebevraždu, nikoliv útočit. Policie tedy zřejmě věděla, že nebezpečí hrozí.

    Richter: Mé dceři prostřelili tepnu, policie jí nepomohla

    Postup policie kritizuje i poslanec za hnutí ANO Jan Richter. Ten na dnešním jednání výboru pro bezpečnost šokoval novou informací, že mezi zraněnými je i jeho dcera.

    Jedná se o dívku ze záběrů v jedné z tříd, kde vrah střílel. Policisté na videu říkají, že „si stěžuje, že ji bolí zadek“.

    „Tady si někdo stěžuje na prostřelený zadek. Tam byla prostřelená hlavní tepna. Má deseticentimetrový bypass,“ uvedl Richter, který zjevně zaskočil ministra vnitra Víta Rakušana, pochvalujícího si zákrok policistů.

    Jan Richter na místě střelby

    „Pachatel se na to místo třikrát vracel. Střelil ji při druhém návratu do třídy. Její kamarádka umírala a telefonovala tátovi s prostřeleným krkem. Děly se tam hrozné věci,“ řekl také poslanec s tím, že jeho dcera je na antidepresivech.

    Zasahující složky Richter kritizuje ze dvou důvodů. Zaprvé proto, že dceřino zranění podcenily a do Motola ji odvezly až po hodině a čtyřiceti minutách s tlakem 30 a skoro vykrvácenou. Zadruhé proto, že se s ním ani jeho ženou dosud nikdo nespojil a prý ani nedostal její věci z místa činu.

    Fotogalerie