Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vzdává se! Teď se střelil do hlavy! Policie zveřejnila moment, kdy se útočník na fakultě zabil

    Policisté během zákroku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nepochybili, zdůraznil několikrát na dnešní tiskové konferenci ředitel Úřadu vnitřní kontroly Policejního prezidia ČR Michal Tikovský. Zástupci policie pak pustili nové záběry ze zásahu proti zvrácenému střelci. Mimo jiné i ten, na němž jeden ze zasahujících policistů střelce zaměří, načež ten odhodí pušku, dá ruce vzhůru, ale pak vytáhne zbraň a zastřelí se.

    Policisté v zákroku proti střelci z Filozofické fakulty nepochybili, zdůraznil Tikovský. Na úterní tiskové konferenci také znovu zopakoval, že neexistovaly žádné indicie k tomu, co se student fakulty chystá udělat, a kriminalisté kalkulovali s tím, že chce pouze spáchat sebevraždu.

    Tikovský na konferenci popsal také to, jak se policie snažila vraha vystopovat. Jeho mobil vyslal signál naposledy z Hostouně, pak ho střelec vypnul. Kriminalistům se ho pak podařilo zaměřit až na třetí pokus, a to poblíž ulice Pařížská.

    Ředitel Úřadu vnitřní kontroly nicméně připustil, že jisté mezery panovaly v komunikaci policie s vedením fakulty.

    „Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia nezjistil pochybení v postupu příslušníků policie. Postup policie proti aktivnímu střelci byl v souladu s předpisy, zásah byl rychlý a profesionální. Postup při evakuaci byl správný a nijak se nevymykal zásadám při útoku aktivního střelce,“ zdůraznil však Tikovský.

    Studenti se schovávali na římsách.

    Policie se k osobě střelce vyjádřila stručně, protože případ je stále předmětem vyšetřování. Pracuje však s tím, že na zbraně si vzal půjčku a pořídil si je postupně v uplynulém roce.

    „Vzdává se!“

    Policie také zveřejnila několik nových záběrů ze zásahu samotného. Na jednom z nich jsou vidět policisté, jak obsazují hotel vedle budovy fakulty. Vybíhají do nejvyšších pater, zaujímají pozice a jeden z nich střelce zaměří.

    Tento konkrétní policista ostatním hlásí, co střelec na střeše fakulty dělá. Jen krátce poté, co ho dostal na mušku, vrah zahodil svou útočnou pušku, se kterou střílel do lidí, a dal ruce vzhůru. Krátce nato ovšem vytáhl další zbraň, kterou měl u sebe. A tou se střelil do hlavy.

    Příběh hrůzy, který se neodehrál v USA, ale u nás v Čechách

    Na dalších záběrech je vidět, jak ostatní zasahující policisté pronikají přímo na střechu a dostávají se k již nehybnému tělu střelce. Pro jistotu na něj stále míří a křičí, záhy ale potvrzují, že je mrtev.

    Střelec svou útočnou pušku AR-15 odhodil z ochozu fakulty až dolů na ulici, tam ještě samovolně vystřelila.

    „Střelec zahodil zbraň ve chvíli, kdy ho měl na mušce policista z protější budovy. Zbraň po dopadu na zem samovolně vystřelila a zasáhla služební vozidlo policie. V té době zvedl střelec ruce nad hlavu, následně uchopil další zbraň a prostřelil si hlavu,“ zaznělo na konferenci.

    Fotogalerie