Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    GIBS prošetřuje zásah policie: O nebezpečí věděla a s vrahem se zřejmě minula

    Generální inspekce bezpečnostních sborů už prošetřuje zásah policie proti střelci z Filozofické fakulty. A ještě více než zásah samotný ji zřejmě bude zajímat, co mu předcházelo. Z dostupných informací a svědectví totiž vyplývá, že kriminalisté věděli o tom, jak nebezpečný může pozdější nejhorší masový vrah Česka být. Preventivní hlídku ale z budovy na Palachově náměstí stáhla jen těsně předtím, než tam dorazil.

    Policie se kritice brání s tím, že vycházela z informací vedení fakulty. Ty byly takové, že střelec měl v osudný den dle rozvrhu od dvou hodin přednášku v Celetné. Proto vyklidila právě tuto budovu. S tím, že pokrýt všechny budovy fakulty by bylo prakticky nemožné.

    Na tiskové konferenci den poté zaznělo také to, že policie neměla důvod ostatní budovy evakuovat, protože stále pracovala s informací, že chce hledaný muž spáchat sebevraždu.

    To se ale neshoduje s časovou osou, kterou vypracoval server Echo24. Podle ní kriminalisté už ve 12:47 v Hostouni objevili tělo zavražděného otce, nebezpečný nástražný výbušný systém a také arzenál zbraní. Museli tedy dobře vědět, že mají co do činění s mimořádně nebezpečným člověkem.

    Půl hodiny na to ostatně po studentovi vyhlásili celostátní pátrání. A v informacích uvedli, že je nebezpečný a ozbrojený.

    Dle informací Deníku N navíc není pravda, že by policie nevěděla o hrozbě nebezpečí v hlavní budově Filozofické fakulty na Palachově náměstí. Jedna z členek vedení fakulty uvedla, že zhruba hodinu před útokem dostalo vedení informaci o možné hrozbě a to včetně toho, že by mohlo dojít ke střelbě.

    Střelba na filosofické fakultě

    Navíc do budovy měli policisté po 13. hodině skutečně poslat hlídku. Šlo o několik uniformovaných policistů, kteří ale nijak nekonali, zřejmě pouze preventivně obhlédli školu.

    Mezitím začala policie zasahovat v Celetné. Na místo přijela ve 13:49 a budovu evakuovala ve 14:22. Zjistila ale, že hledaný student v budově není. Paradoxem je, že se někteří evakuovaní studenti přesunuli právě do hlavní budovy na Palachově náměstí. A tam v tu chvíli mířil i střelec.

    Jenže hlídka mezitím hlavní budovu opustila. Je dokonce možné, že se s masovým vrahem minula jen o několik minut. Ten pak spustil vražedné řádění, střelba byla nahlášena ve 14:59.

    Jako první krátké zbraně

    GIBS ale dost možná bude detailně prověřovat také samotný zákrok. Policisté na místo dorazili téměř okamžitě a odvedli hrdinskou práci. Ředitel pražské policie Petr Matějček si pochvaloval, že první z nich byli na místě už po čtyřech minutách.

    Problém ovšem byl v jejich výzbroji. Měli totiž pouze krátké zbraně, což bylo dost málo proti důkladně ozbrojenému střelci, který měl samonabíjecí pušku AR-15 s optikou. Teprve až další jednotky se mu výbavou mohly rovnat. A možná i to způsobilo, že „eliminace“ útočníka, ze které se nakonec vyklubala sebevražda, trvala deset minut.

    Otazníků je v případu více. Například ten, zda si policie neměla střelce spojit s dvojnásobnou klánovickou vraždou dříve, když figuroval v širším okruhu podezřelých. Někteří experti se také podivují nad tím, proč bezprostředně po vyhlášení pátrání nebyla vůbec zveřejněna vrahova podobizna.

    Fotogalerie