Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kajínek se pustil do policie: Zásah na fakultě byla blamáž! Schytal za to kritiku

    S policií má bohaté zkušenosti, platí ostatně za nejslavnějšího vězně Česka. A byť Jiří Kajínek (62) říká, že policistům nemá nic za zlé a většina z nich je podle něj čestná a spravedlivá, tentokrát se do nich zostra pustil. A to kvůli zásahu proti střelci na Filozofické fakultě, který označuje za blamáž, kvůli níž zbytečně umírali lidé.

    Jiří Kajínek zásah na Filozofické fakultě zhodnotil na svém youtubovém kanálu, který odebírá bezmála 60 tisíc lidí. Vzbudil tím hodně vášnivou diskuzi, na sociálních sítích ho také spousta lidí kritizuje. Veřejnost totiž za samotný zásah policii naopak ocenila.

    „Odehrálo se tam něco, co se odehrát vůbec nemělo. Viděli jste všichni různé záběry z toho, co se dělo při tom střílení. Viděli jste novináře, který byl přímo na místě činu, nahrával to a na videu komunikuje s kriminalistou. Dohadují se, jestli budou střílet, nebudou střílet, a pak nám policie předloží časový sled událostí, kdy se dozvíme, že vlastně už dopředu měli informaci, že ten hoch jde do města a že se chystá udělat to, co se nakonec stalo,“ míní Kajínek.

    „Je hodně smutné, jak se páni policisté, ministr vnitra a tak dále plácají po ramenou, jak jsou skvělí a jak všechno udělali perfektně, jak perfektně zasáhli,“ pokračuje dále.

    V dalších minutách pak muž, kterého v roce 2017 omilostnil prezident Miloš Zeman, vysvětluje, proč by se podle něj policisté po ramenou plácat neměli. Zdůrazňuje, že je spořádaný člověk a většinu policistů, státních zástupců či soudců považuje za lidi na svých místech, což prý ale není tento případ.

    „Já sám sice nemám zbrojní průkaz, protože ho mít nemůžu, jsem strašnej zločinec, že ano, ale přesto jsem celý život, když jsem měl možnost, střílel, chodím střílet stále, vždy jsem se zajímal o zbraně a nedávno jsem byl na akci, kde jsem dokonce skončil první. Myslím si, že rozumím docela velkému množství zbraní a dovolím si říct jednu jedinou věc. To, co se odehrálo na Palachově náměstí, je z mého pohledu blamáž,“ nebere si Kajínek servítky.

    Studenti se schovávali na římsách.

    „Nechci nikomu sahat do svědomí, říkám svůj názor a samozřejmě ho bude tisíc lidí vyvracet, ale kdybych já měl dítě na této univerzitě a někdo by mi ho zastřelil, tak bych se pídil po tom, proč a nač a pídil bych se hlavně minutu po minutě po tom, proč policie umožnila střelci minimálně čtrnáct minut střílet do lidí. Že vám začne někdo vykládat „my máme své postupy a my nemůžeme postupovat jinak“ a tak dále, to je z mého pohledu naprostý nesmysl. Jo, postupy jsou jedna věc, ale když se dějí takovéhle věci, tak musíte reagovat okamžitě, operativně a adekvátně tomu, co se odehrává,“ myslí si.

    Jakožto milovníkovi zbraní se Kajínkovi nelíbí ani výzvy k zakazování zbraní. Dokonce prohlásil, že kdyby naopak měli zbraně i jiní studenti, mohli by útočníka eliminovat.

    „Kdybych byl studentem na Filozofické fakultě já, tak první, co udělám, je to, že vytáhnu legálně drženou zbraň a střelce eliminuji i s tím, že budu riskovat, že mě trefí. A když slyšíte ty řeči jako „my jsme eliminovali střelce“, tak neeliminoval ho nikdo. On se eliminoval sám, ten kluk se zastřelil. Nebyl samozřejmě v pořádku, byl vyšinutý, ale ujišťuji vás, že kdyby v pořádku byl a měl vše pod kontrolou, tak za tu dobu, co střílel, by tam nebylo čtrnáct obětí, ale sto. Protože s tou zbraní, kterou měl, když na něco zamířím, tak nemůžu netrefit,“ prohlásil Jiří Kajínek.

    Fotogalerie