Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Policie bojuje s psychopaty, co adorují masového vraha. Na sítích se šíří jeho zkrášlená fotka

    Stal se největším masovým vrahem Česka, které se z masakru na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy bude vzpamatovávat ještě hodně dlouho. Přesto se najdou i tací, kteří Davida K. adorují a prohlašují, že na jeho vražedné řádění navážou. Policie řeší desítky konkrétních případů a zakročuje proti podobným šílencům nekompromisně.

    „Teď je řada na mě,“ hovoří za všechny příspěvek člověka, kterému policie vtrhla do bytu a za schvalování masového vraždění na Filozofické fakultě ho zatkla. Jenže lavina podobných výhrůžek nezeslabuje, spíše naopak. Kriminalisté ze všech koutů Česka řeší desítky takových případů.

    „V souvislosti s útokem na Filozofickou fakultu UK sledujeme dění na soc. sítích a to ve vztahu ke schvalování, adorování a následování tohoto hrůzného činu. K dnešnímu dni se v ČR zabýváme více než 60 takovými případy a u 30 z nich již známe totožnost konkrétních osob,“ informovala policie.

    Konkrétně jihomoravští kriminalisté popsali několik konkrétních případů.

    „Jeden z nich napsal na sociální síť, že hodlá vystřílet jedno z center zábavy v Brně. Tam byl zadržen ostrahou a převzali si ho přivolaní policisté. Zbraň neměl a policistům sdělil, že to nemyslel vážně. I tak ho zřejmě nemine stíhání minimálně za šíření poplašné zprávy. K jeho výzvě se dle komunikace hodlal připojit později zjištěný mladistvý muž z Brna. I s rodiči byl zaskočen, když se policistům za několik hodin podařilo zjistit jeho totožnost a zaklepali u něj doma. S kriminalisty spolupracoval, zbraň u něj nebyla nalezena. Oba dva mladiství přišli o svůj mobilní telefon, který byl zajištěn pro účely trestního řízení,“ informovali.

    Nejedná se přitom zdaleka o mládence ze sociálních sítí.

    „Blanenští policisté se věnují šetření případu ženy, která na operační středisko v úterý večer napsala zprávu, ze které vyplývá podpora čtvrtečního útoku na pražské filozofické fakultě. O hodinu později vypátrali policisté jednapadesátiletou ženu v jejím bydlišti na Blanensku. Okolnosti případu nyní policisté zjišťují,“ uvedli policisté.

    Řadu zvrácených obdivovatelů má David K. i v zahraničí, což je ostatně smutným pravidlem známým především ze Spojených států, kde v minulosti došlo k celé řadě podobných případů.

    Studenti se schovávali na římsách.

    Kromě dalších se objevil například muž z Řecka, který přinesl horoskopický rozbor osobnosti českého vraha, tedy jakési astrální vysvětlení toho, proč vraždil. Nebylo by na tom nic tak zvláštního, děje se to běžně, zarážející ale je, že k horoskopu připojil i vrahovu fotku. Ta se zdá být upravená photoshopem, zkrášlená a vyhlazená.

    „Je to photoshop. Měl akné a oči spíše do hněda. Magoři ho naschvál vizuálně vylepšují,“ připojil svůj postřeh muž, který na tento konkrétní případ upozornil.

    Fotogalerie