Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hrdinové z nemocnic: Budeme to zpracovávat dlouho... Dřeli celou noc, raněné stabilizovali

    Horší noc zřejmě nikdy nezažili. Včerejší střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy byla historicky nejtragičtějším řáděním masového vraha v Česku, kromě čtrnácti obětí převezly záchranky do nemocnic i desítky zraněných, a tak lékaři celý večer i noc na pátek zachraňovali řadu životů. Zatím úspěšně. Ovšem hrůzy, se kterými se setkali, budou zpracovávat ještě dlouho.

    Uvedl to například Marek Dvořák, zdravotník fakultní nemocnice Motol. Na sociálních sítích zveřejnil fotografii sálu a popsal chaos, který po včerejším vražedném řádění Davida K. nastal.

    „Tak tohle se snad neděje... Musím říct, že nic horšího jsem za svojí kariéru asi neviděl. Mísí se ve mně adrenalin, lítost a vztek. Viděl jsem tady spoustu dost otrlých doktorů se slzami na krajíčku. Viděl jsem dnes věci, které musím ještě nějak vnitřně zpracovat. Hlubokou soustrast k obětem a jejich rodinám, je to šílená nespravedlnost, ztělesněný zlo, je mi to strašně líto. Zraněným brzké uzdravení. To je nejdůležitější,“ napsal ještě během včerejšího večera.

    „Druhak: Mega úctu všem mým kolegům, které jsem dneska sledoval. Ve FN Motol všechno fungovalo a všichni dělali absolutní maximum. Je vidět, že když se stane fakt průser, jsme schopní všeho nechat, sejít se a fungovat jako jeden skvělý tým. Nevkládejte energii do hejtů směrem k pachateli, nezaslouží si to a zlo jen plodí další zlo. Buďte na sebe opatrní, semkněte se, pomožme obětem a pozůstalým, udělejme všichni všechno pro to, aby se nic takového neopakovalo,“ dodal.

    Nejen v Motole se včera lékaři potýkali s hororem, který si nejspíš nepředstavovali, že za svou kariéru zažijí. Traumaplán aktivovaly také nemocnice Bulovka, Nemocnice na Františku, FN Královské Vinohrady a VFN.

    Střelba na filosofické fakultě

    Měli mimořádně složitou práci. Útočník střílel do lidí samonabíjecí puškou ráže 308, která je stavěna tak, aby v těle napáchala co největší škody. Veřejnost se obávala, že policií potvrzený prozatímní počet obětí (14) nebude konečný, někteří pacienti byli ve velmi vážném stavu. Nakonec se tak dosud díky usilovné práci lékařů nestalo.

    Pražské nemocnice totiž v pátek ráno pro Českou televizi shodně oznámily, že se jim podařilo zraněné po včerejší střelbě stabilizovat. Někteří z nich ovšem i nadále zůstávají na jednotce intenzivní péče a boj tak vyhrán ještě není, tím spíše, že mají v mnoha případech průstřely hrudníku či hlavy a také zlomeniny.

    Fotogalerie