Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Deset statečných na římse: Fotka, na kterou nikdy už nezapomeneme

    Obletěla sociální sítě, ukázala se snad na všech zpravodajských serverech včetně těch zahraničních a stala se symbolem masakru na Filosofické fakultě Karlovy univerzity. Symbolizuje hrůzu útoku a zároveň naději na přežití, nenajde se snad jediný člověk, jenž by momentku deseti studentů, kteří se na římse fakulty schovávají před střelcem, neviděl. Nesdílel. Nekomentoval. A nevyvolala v něm emoce.

    Bohužel ke každé tragédii či k velkému neštěstí patří i to, že jeho symbolem se stane jeden snímek, velmi často náhodný a zachycený bez přípravy. Nejinak tomu bude i u snímku (zřejmě) deseti studentů, kteří se schovávají na římse filosofické fakulty před střelcem Davidem Kozákem, jenž se po vraždě otce v Hostouni vydal do Prahy na svou alma mater, kde zavraždil 14 studentů a pak se na ochozu fakulty zastřelil.

    Na druhou stranu i takové snímky z takových tragédií mohou někdy znamenat i naději na přežití, případně přiblížit momentální hrůzu okamžiku, která nejvíce vypovídá o tom, jaký horor museli lidé v daný okamžik prožívat.

    Studenti, kteří se mačkají vedle sebe na římse fakulty ve strachu před střelcem a pak také samozřejmě i ve strachu z případného pádu, se stali symbolem celého masakru a i své vlastní osobní statečnosti, kdy se jen můžeme domnívat, jaký strach je ochromoval a zároveň je poháněla touha přežít, a není snad nikdo, koho by snímek, na sociální síti X uveřejněný pod autorstvím uživatelky s nickem Renata Vinklero1, emotivně nezasáhl.

    Není snad nikdo, kdo by ho neviděl či nekomentoval. Například fotograf Tomáš Třeštík na sociální síti uvedl: „Tu fotku vyděšených studentů namačkaných vedle sebe na tenké římse pod okny v posledním patře budovy z hlavy dlouho nedostanu“.

    Fotografie studentů FF UK na římse, která obletěla svět a stala se symbolem masakru na univerzitě.

    Fotografie z univerzitního masakru, která připomíná snímky vyděšených lidí během útoku na pařížský Bataclan ze 13. listopadu 2015, kteří se také schovávali na římsách a venkovních parapetech, zaujala opravdu celý svět a stane se doživotní bezeslovnou připomínkou české tragédie, na kterou jsme nebyli připraveni a nikdy si nemysleli, že se může u nás stát – a to je střelba ve škole.

    Jedna fotka vydá za tisíc slov, říká se, a podobných ikonických fotek je v lidské historii tragédií více, některé jsou vyloženě alarmující a přesto na první pohled poznatelné i pro ty, kdo ani v té době nebyli na světě, jako například fotografie padajícího muže z mrakodrapu WTC během 11. září, ale tahle v sobě nese i naději a výpověď o osobní odvaze mladých lidí, kteří museli překonat obrovský strach, osobní ohrožení a vnitřní ochromení. A jak je vidno, jedna fotka vyděšených a přesto statečných studentů vydá za tisíc slov nejen u nás, ale i ve světě.

    Fotku studentů si vybral například Telegraph

    Fotku studentů si vybral například Telegraph

    Také server Mail Online deníku Daily Mail

    Fotku studentů si vybral i Daily Mail

    Zařadilo ji i CNN

    Zařadilo ji i CNN

    Nebo deník Bild

    Nebo deník Bild

    Fotogalerie