Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Viseli na římsách, stavěli barikády z nábytku a krčili se ve třídách. Jak tito stateční bojovali o život

    Minimálně 15 lidí zahynulo při útoku ozbrojeného střelce na pražském náměstí Jana Palacha. Student David K. (†24) zaútočil ve čtvrtém patře budovy Filozofické fakulty a pak se přemístil na ochoz budovy, odkud pokračoval v masakru a střílel do lidí na ulici směrem k Mánesovu mostu. Studenti a profesoři se tak ocitli v naprosto beznadějné situaci, kde museli udělat všechno pro to, aby přežili.

    Střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy si vyžádala životy nejméně 15 lidí a dalších 24 bylo zraněno. Útočník byl osamělý střelec, který sám studoval na této fakultě a střelbu zahájil kolem třetí hodiny odpoledne.

    Z dramatických záběrů z místa útoku je vidět, jak studenti a učitelé zoufale hledají útočiště na úzkých parapetech budovy ve výšce 12 metrů nad zemí. Někteří se uzamkli ve třídách a vytvořili bariéry z nábytku, aby se chránili před střelbou, která stále pokračovala.

    Mladík střílel ve škole, v níž sám studoval. Část studentů se před jeho činem ukrývala v učebnách, další našli útočiště na střeše.

    Studenti, kteří přežili tento hrůzný incident, sdíleli své příběhy a svědectví o tom, jak se snažili přežít. Jedna fotka z místa ukazuje skupinu devíti studentů, kteří se zoufale drželi na úzkém parapetu budovy a snažili se uniknout střelci, který údajně střílel na lidi jednoho po druhém.

    Studenti se schovávali na římsách.

    „Všechny nás evakuovali, bylo to strašně děsivé, všude bylo plno policajtů se samopaly. Řvali na nás, ať utečeme ven,“ popsala děsivý zážitek pro server Lidovky.cz studentka Klára. Jedna ze studentek pak popisovala, jak těsně před ním utekli. „Málem nás zastřelil,“ řekla další.

    „Sedím pod stolem a nic nevím,“ napsala kamarádce studentka Eliška.

    Příběh hrůzy, který se neodehrál v USA, ale u nás v Čechách

    David Kozák letos obhájil bakalářskou práci na téma krakovského povstání v roce 1846 a dostal za ni dokonce cenu. Podle mínění expertů se jednalo o zradikalizovaného muže, který se inspiroval zahraničními útoky ve školách. Podle všeho měl v držení větší počet útočných zbraní, domácí pyrotechniky, včetně odstřelovací pušky, kterou použil při masakru.

    „Jde o výkonnou ráži 308. Používá se do odstřelovacích pušek na střední vzdálenost. Podle munice lze takovou zbraní prostřelit i balistickou vestu,“ sdělil Expresu armádní expert na zbraně.

    Na fotografii zbraně, která ležela po zásahu na chodníku, je vidět, že byla rozstřílená pažba ramenní i ruční včetně zásobníku. Zřejmě šlo o zásahy policistů, kteří se snažili střelce zneškodnit, ten se ale nakonec zabil sám. Zbraň zůstala odjištěna.

    Tuto zbraň masový vrah použil.

    Fotogalerie