Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hřib, pražská filharmonie a Čína: Nakonec tu „legraci“ zaplatíme my všichni

    Primátor Hřib odškodní Pražskou komorní filharmonii. Slibované koncerty na Tchaj-wanu se nekonají. | foto: koláž Expresu

    Česko-čínské vztahy jsou na bodu mrazu. Asijskou stranu namíchla snaha primátora Hřiba odstranit ze sesterské smlouvy mezi Prahou a Pekingem bod, kterým naše hlavní město uznává jednotnou Čínu. A jako reakce přišlo zrušení všech 14 koncertů, které měla na území Číny odehrát Pražská komorní filharmonie. Hřib okamžitě slíbil, že jako náhradu za ušlé zisky orchestru domluví turné po Tchaj-wanu, jenže ouha! Odškodňovat bude nakonec Praha a zřejmě tak i daňoví poplatníci!

    Hra pražského primátora Zdeňka Hřiba na diplomacii přináší první následky. Byť je v jeho gesci řízení města, rozhodl se tak trochu fušovat do mezinárodních vztahů České republiky a prohlásil, že by rád ze sesterské smlouvy mezi Prahou a Pekingem vyškrtl bod uznávající jednotnou Čínu. 

    Magistrát také pod jeho velením otevřeně vyjadřuje podporu Tibetu i Tchaj-wanu. A asijské velmoci došla trpělivost.

    Výsledkem je, že Čína zrušila čtrnáct chystaných koncertů Pražské komorní filharmonie (PKF). Jeden ze šéfů orchestru se nechal slyšet, že bylo PKF ze strany Pekingu naznačeno, že by se měli proti politice pražského magistrátu vymezit. To ale členové orchestru odmítli.

    Pro PKF znamená zrušení čínského turné značnou finanční ztrátu. A primátor Hřib se už v květnu nechal slyšet, že orchestru zprostředkuje náhradní koncerty na Tchaj-wanu, které by zřejmě měly onen ušlý zisk nahradit. Jenže...

    K žádnému tchajwanskému koncertu zatím nedošlo. A protože turné v Číně mělo nepochybně do rozpočtu PKF přihrát hodně tučnou odměnu, peníze nyní hudebníkům chybí. Bude se proto kompenzovat, a to velmi pravděpodobně z peněz daňových poplatníků. Primátor Hřib už se totiž nechal slyšet, že orchestr odškodní Praha.

    Pražský primátor Zdeněk Hřib Pražské komorní filharmonii slíbil koncerty na Tchaj-wanu. Ty se ale zatím nekonaly.

    „Plánovanou kompenzací ze stany Prahy pro PKF je významná sleva z nájmu na zahajovací koncert jejich sezony, který se v prostorách Obecního domu uskuteční 11. září. Na tento koncert jsou již teď k dispozici v prodeji vstupenky,“ prohlásil Hřib. 

    PKF tedy bude odškodněna na úkor městského rozpočtu, navíc lze pochybovat o tom, že sleva z nájmu ušlé čínské zisky vyváží. Takže se prostředky dost možná budou hledat i jinde.

    Není jasné, na čí popud kompenzování orchestru přišlo. Pokud se o peníze přihlásila sama filharmonie, pak je zajímavé, že se její členové nejprve na stranu pražského magistrátu postavili, ale nyní už s ním jaksi kurz nedrží a žádají náhradu.

    Zajímavé na situaci je i to, že Hřibovu hru na mezinárodního diplomata nakonec bude muset žehlit ministr zahraničí za ČSSD Tomáš Petříček. Právě on se totiž bude scházet s čínským velvyslancem a napravovat vzájemné vztahy mezi Českem a Čínou.

    A primátor? Ten mezitím Čínu dál provokuje a radí jí, aby se raději zaměřila na slibované investice v Česku. Partnerství Prahy a Pekingu by prý mělo být apolitické. Jeho lamentování nad jednotnou Čínou ovšem příliš apoliticky nepůsobí.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:32 sobota 16. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      59
    • Super
      21
    • Haha
      19
    • Cože
      17
    • Sladký
      16
    • Tvl
      16
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...