Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nedostal jsem pozvánku na pietní akci s parašutisty, tvrdí Hřib. Poslali jsme ji, říká VHÚ

    Verze Zdeňka Hřiba o pozvánce nesedí s vyjádřením VHÚ. | foto: expres

    V úterý se uskutečnila pietní akce za české parašutisty, kteří před 77 lety zemřeli v chrámu sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici. Položit kytici přišly známé tváře z politické scény, ale také váleční veteráni. Pietě přihlížely stovky lidí. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ale nedorazil. Místo toho byl na instruktáži k zahájení stavby metra D. Hřib tvrdí, že nebyl pozván, a proto musel položit kytici až večer. Organizátoři akce ale tvrdí něco jiného.

    Zatímco ostatní významní politici pokládali věnce a kytice před kostelem sv. Cyrila a Metoděje, Zdeněk Hřib na svůj profil na Instagramu přidával fotky a videa, jak na slavnostním zahájení stavby metra D vrtá vrtačkou do země.

    Mnoho lidí na sociálních sítích vyjadřovalo nepochopení nad tím, že na pietní akci pražský primátor chyběl. Bylo vždy samozřejmostí, že se tak významného výročí účastnila hlava Magistrátu hlavního města Prahy. Večer se ale na Facebooku Zdeňka Hřiba objevila fotografie, na níž primátor stojí před kostelem a v ruce má kytici, kterou se chystá položit mezi ostatní věnce. 

    Ke snímku Hřib přidal citát vojenského historika Eduarda Stehlíka a také uvedl, že ho mrzí, že na pietní akci nebyl pozván on ani nikdo jiný z vedení Prahy.

    „Vedení Prahy nebylo na oficiální pietní akci pozváno. Sedmasedmdesáté výročí bojů československých výsadkářů jsem si tak připomněl alespoň symbolicky v sedm hodin v podvečer,“ uvedl na svém Facebooku Hřib.

    Zdeněk Hřib na svém Facebooku uvedl, že nebyl pozván na oficiální pietní akt v Resslově ulici. Dorazil tak prý sám v tichosti.

    Vzhledem k tomu, že se zmíněný kostel nachází v Praze 2, oslovili jsme místní starostku Janu Černochovou (ODS). Ta nám skrz své asistenty sdělila, že pozvánku na akci dostala, stejně jako každý rok.

    „Těžko říct, kde se tedy stala chyba,“ vyjádřila starostka své nepochopení nad tím, že by primátor skutečně neobdržel pozvánku na tak významnou akci.

    Hřib pozvánku dostal

    Akci pořádalo Ministerstvo obrany ČR, Generální štáb Armády ČR, Vojenský historický ústav Praha (VHÚ), Odbor pro válečné veterány MO a katedrální chrám sv. Cyrila a Metoděje.

    Nejprve jsme oslovili primátora Hřiba a zajímalo nás, zda pozvánku dostal. Zaslali jsme primátorovi Hřibovi SMS ve znění: „Není nám úplně jasné, zda pozvánka přišla, nebo nepřišla. Můžete nám sdělit oficiální stanovisko Magistrátu?“

    „Viz Facebook primátora Hřiba,“ odepsala v SMS asistentka pražského primátora. Zajímalo nás tedy dále, zda bude vedení Prahy řešit, že nedostalo pozvánku.

    „O významném výročí jsem věděl, proto jsem byl na místě v podvečer osobně. Určitě se nechystám navštěvovat pietní akty, na které nedorazí pozvánka. To by nevhodným způsobem strhávalo pozornost mimo vlastní připomínku výročí,“ odepsal nám primátor Hřib.

    S ohledem na jeho vyjádření jsme oslovili e-mailem Vojenský historický ústav Praha a zeptali jsme se, zda nám mohou potvrdit, že primátor Hřib byl na akci pozván.

    Odpověděl nám Mgr. Andrej Halada z Odboru zahraničních aktivit, komunikace a propagace Vojenského historického ústavu Praha.

    „Vojenský historický ústav Praha rozesílal pozvánky na pietní vzpomínku v Resslově ulici pořádanou dne 18. června významným představitelům politického a společenského života, pozvánka byla odeslána i primátorovi Prahy panu Zdeňku Hřibovi. To, jakým způsobem bylo s pozváním a informací o akci v rámci vedení města naloženo, je již mimo kompetenci Vojenského historického ústavu Praha,“ odepsal Halada.

    Obrátili jsme se proto znovu na primátora a ocitovali jsme mu vyjádření Mgr. Halady.

    „Pozvánka nebyla doručena, a tím pádem jsme ani nevěděli o změně pořadatele,“ přišlo nám v SMS z čísla Martiny Vackové, vedoucí oddělení poradního týmu primátora Hřiba.

    Žádná změna pořadatele nebyla

    Nezbylo nám než se znovu obrátit na Vojenský historický ústav Praha s tím, zda k tomuto vyjádření mají svůj komentář.

    „My jsme jednoznačně pozvánku odeslali. K vámi citované změně pořadatele: akci od počátku pořádalo Ministerstvo obrany ČR, Generální štáb AČR, VHÚ Praha, Odbor pro válečné veterány MO a pravoslavný chrám svatých Cyrila a Metoděje. K žádné změně v průběhu příprav nedošlo,“ odepsal Mgr. Halada.

    Zaslali jsme prostřednictvím SMS opětovný dotaz na Magistrát, zda je to tak, že Vojenský historický ústav Praha tedy podle Magistrátu nemluví pravdu.

    Podle jiného názoru totiž mohl Hřib na akci přijít sám od sebe, protože šlo o veřejnou akci a žádnou pozvánku tedy nepotřeboval.

    „Pietní akce za mrtvé parašutisty je veřejná akce, každý může přijít o své vůli, stejně i pan primátor. Žádné oficiální pozvánky se nerozesílají, žádný protokol mu v tom nebránil. Hřib a jeho lidé to jen špatně vyhodnotili,“ řekl nám člověk z Generálního štábu Armády ČR.

    Z Magistrátu přišla následující odpověď. „Zavolal jsem si s ředitelem VHÚ a konstatovali jsme, že pozvánka se někam zatoulala, a shodli jsme se, že pro příště je plnohodnotnou alternativou poslat pozvánku elektronicky. S ohledem na spolupořadatelství ČSBS (Český svaz bojovníků za svobodu, pozn. red.) v minulých letech protokol logicky po příčinách nedoručení pozvánky nepátral,“ odepsal Hřib.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:01 čtvrtek 17. října 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      46
    • Haha
      31
    • Super
      21
    • Tvl
      17
    • Sladký
      15
    • Cože
      14
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...