Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Stop bordelům a nálevnám? Praha chce lákat už jen kultivovanou a bohatou klientelu, ale kde ji vezme?

    Současné vedení hlavního města Prahy představilo nový plán cestovního ruchu, který má pomoci změnit město od základů. Magistrát již nepředpokládá, že by se turismus v hlavním městě vrátil na tu úroveň, která byla před koronavirovou krizí. Sázet se bude na místní turisty. Prioritou se mají stát občané žijící v Praze, nikoliv ti, kteří do ní dojíždějí za zábavou. Takzvané alkoturisty mají nahradit bohatí a kultivovaní hosté, kteří ve městě rádi nechají své úspory. Tato proměna by městu měla trvat několik let. Věří tomu vůbec někdo?

    Cestovní ruch v Praze se propadl o zhruba devadesát procent ve druhém čtvrtletí tohoto roku a je zřejmé, že na vině je především koronavirus. Vedení města se rozhodlo této situace využít a na troskách současného turismu v hlavním městě chtějí vybudovat nejen pro turisty zcela novou Prahu.

    Nově oznámená a odsouhlasená strategie na papíře vypadá skutečně skvěle a plány rozhodně nejsou skromné. Otázkou je, zda si jen magistrát kolem primátora Zdeňka Hřiba nestaví vzdušné zámky, které nedokáže realizovat.

    „Nově vzniklá koncepce je plánem na několik let dopředu, jak maximalizovat pozitiva cestovního ruchu a minimalizovat negativa s ním spojená. Neřešíme pouze samotný turismus jako takový, ale reflektujeme potřeby a zájmy města a jeho obyvatel. Chceme kultivovat příjezdový cestovní ruch pro kultivovanou klientelu, která má zájmem o místní prostředí, vyhledává originální, autentické a lokální produkty a služby a utratí zde i více peněz,“ uvedla Hana Třeštíková, radní pro oblast kultury a cestovního ruchu.

    Město přichází s fenoménem „kultivovaného turisty“, což může znít hezky, ale velmi silně to připomíná manuál pro „kultivovanou Prahu“, který město před časem rovněž představilo. Manuál měl určovat velikost vývěsních štítů, množství reklam a reguloval také výskyt „pand“ na pražských náměstích.

    To jsou manuály a představy současného vedení města. Realitu Pražané dobře znají. Mnohaměsíční ostuda na Smetanově nábřeží, ze které slézaly památkářům vlasy hrůzou. Nebo jen těžko opakovatelná konstrukce s názvem Symbiont, která na Malvazinkách působila tak otřesně, že se za vše musel omlouvat i její tvůrce.

    Plány Pirátů a uskupení Praha sobě jsou velké. Bitvu o radnici v Praze 1 sice prohráli a Pavel Čižinský musel vyklidit pole, ale válku o proměnu města mají ve svých rukou. Primátor Hřib si navíc mohl oddychnout, protože jeho úhlavní nepřítel, a to společnost Airbnb, kvůli koronaviru zřejmě schytal ránu, z níž se jen tak nevzpamatuje.

    Není žádným tajemstvím, že velkou část turistů v Praze nelákaly ani tak památky jako spíše krásy zdejších žen a kvalita místního alkoholu. Tomu je zřejmě konec, alespoň v představách současného vedení města.

    Noční život v Praze.

    „Myslím, že všichni rádi oželíme, když Praha opustí přední příčky destinací levného alkoturismu,“ dodala Třeštíková.

    „Nová koncepce to chce změnit. Je koncipována ku prospěchu kvality života Pražanů, klade důraz na kulturní dědictví a unikátnost, kterou Praha disponuje, a chce vytvářet prostředí pro rozvoj turismu v rámci udržitelného rozvoje města,“ uvádí na svých stránkách Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy. 

    Ačkoliv město schválilo novou strategii, žádný konkrétní plán nemá. O ten se má v následujících letech starat Prague City Tourism.

    „Akční plán stanoví konkrétní kroky pro jednotlivé oblasti a bude projednán s dotčenými radními. Naplňování koncepce se neobejde bez zapojení všech relevantních aktérů, jako jsou Magistrát hlavního města Prahy, městské části, klíčové organizace a instituce na úrovni města i státu, místní obyvatelé či podnikatelský a neziskový sektor,“ stojí dále ve zprávě.

    Právě jednání s radnicemi může být ten vůbec největší problém. Magistrát vedený Hřibem vede s řadou starostů spor kvůli tomu, že nedává včas vědět o dopravních uzavírkách.

    Klíčová bude z pohledu turistů Praha 1, kde se naposledy do sebe pustili Jan Čižinský a Petr Hejma, když se řešil konec herních automatů v Praze. A právě hazard měl být v centru doménou především zahraničních turistů.

    Noční život by se podle nové strategie měl přesunout hlavně tam, kde nežijí lidé a nebude tedy nikdo, koho by hluk rozjívených turistů mohl obtěžovat. Nezbývá nic jiného než trpělivě čekat, jak velké sny a plány ve skutečnosti dopadnou.

    PR poradci primátora Hřiba mají občas hodně bizarní nápady.

    Pražanům byl slíben Pražský okruh, slavné metro D, které sice primátor údajně již staví, ale oficiálně bylo vše odloženo až na rok 2021. Za tři miliardy má vzniknout nová podoba tržnice v Holešovicích, stejně tak je slíbena za miliardu a půl lanová dráha mezi Podbabou, Trojou a Bohnicemi.

    Z velkých plánů se podařilo jen horko těžko dokončit Trojskou lávku, na niž se čekalo asi déle, než by bylo zdrávo. Po letech sporů a dohadů dostala stopku pivní kola, pandy a někde také matrjošky.

    Nedivme se Pražanům, že už na velké sliby nedají a raději jen trpělivě počkají, jak to všechno vlastně dopadne.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:00 neděle 21. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      42
    • Super
      31
    • Haha
      26
    • Tvl
      20
    • Cože
      19
    • Sladký
      15
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...