Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Autor podivného lešení se Pražanům omluvil. V inzerátu se hledá dobrovolník, který se tam posadí

    Na Malvazinkách jsou k vidění i inzeráty hledající někoho, kdo bude ochoten se na židličky posadit. | foto: Autor: Expres/ Petr Večeřa

    Další údajná cesta ke zvelebení veřejného prostoru v Praze 5 zřejmě skončí nejen fiaskem, ale i ostudou. Umělecká instalace Symbiont čelila od prvních dní velké kritice a ani po dokončení nejsou ohlasy lidí pozitivní. Autor díla Jan Paclt už se Pražanům veřejně omluvil a na Malvazinkách byly vylepeny ironické inzeráty, které slibují padesát korun na hodinu pro toho, kdo bude ochoten si na improvizovaném náměstí posedět.

    Když jsme v polovině srpna navštívili Malvazinky poprvé, byl Symbiont ještě nedodělaný a nic než pár lešenářských trubek nenabízel, dokonce ani tolik slibovaný stín. Po několika týdnech se umělecké dílo dočkalo svého dokončení, ale to zřejmě nijak nepomůže napravit reputaci autorovi ani Praze 5.

    To první, co člověka na místě upoutá, jsou vyvěšené dokumenty, které vypracoval Jan Paclt, jenž se snaží obhájit svou práci.

    „Autor prostorové instalace Symbiont vnímá emoce spojené s touto akcí, rozumí nervozitě a omlouvá se za zdržení při realizaci a za nedostatek informací na místě během první fáze realizace uměleckého díla,“ uvádí Paclt, podle něhož zdržení způsobily technické důvody.

    Konkrétně jde o reakci na otevřený dopis, který sepsaly spolky Za zelené Malvazinky, Přátelé Malvazinek a další.

    „Je to proto, že Institut plánování a rozvoje (IPR), pořadatel laviček, stolků, květináčů a lešení, v současné podobě slouží developerům jako servisní organizace podporující soukromé developerské podnikání?“ stojí v dopise, kde je obviňována starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková, že tuto iniciativu prosazuje navzdory přáním místních obyvatel.

    Nejvíce se mluví o snahách skupiny KKCG patřící miliardáři Karlu Komárkovi.

    „Motivace k instalaci je vize kvalitního veřejného prostoru, který plní víc funkcí a lépe, než plnil dosud. Místo před supermarketem má potenciál být hodnotným veřejným prostorem s funkcemi náměstí, vedle praktického a účelného řešení má tedy být i bezpečné, klidné a podnětné,“ hájí se Paclt v dokumentu, který je aktuálně vyvěšen přímo na instalaci.

    Zda se zadání podařilo umělci splnit, necháváme na posouzení každého, kdo místo navštíví, my o tom máme své pochybnosti.

    V Malvazinkách jsou k vidění i inzeráty hledající někoho, kdo bude ochotný se...
    V Malvazinkách jsou k vidění i inzeráty hledající někoho, kdo bude ochotný se...

    Podle místních je zarážející, že o stolky a židličky žádali politiky opakovaně, ale neúspěšně. Nyní je dostali na improvizovaném náměstíčku.

    „Mnozí lidé jsou zaskočeni tím, že několik let prosí a žádají radnici MČ Praha 5 alespoň o pár laviček do parku Na pláni, do parku u hřbitova, na plácek před hospodou U Krbu, o koše se sáčky na psí exkrementy atd., a najednou na ně vybafnou židle, stolky, ping-pong apod. na rušné křižovatce, kde by je údajně nikdy nenapadlo se scházet,“ stojí v otevřeném dopise nespokojených spolků.

    Podle Jana Paclta není posezení na místě zbytečné, protože ho využívají návštěvníci supermarketu a kolemjdoucí. Přitom u marketu už lavičky dávno byly a právě ty Pražané skutečně používají. Na lavičkách magistrátu jsme nikoho sedět neviděli.

    Původně se zdálo, že se radnice chytila za nos a počet zbytečného nábytku na silnici zredukovala. Chyba lávky, posezení bylo jen přesunuto. Na první dobrou si toho ale nemusíte všimnout.

    Z takto „zvelebeného“ veřejného prostoru si dělají legraci také inzeráty, které intenzivně hledají uživatele či uživatelku této odpočinkové zóny.

    V Malvazinkách jsou k vidění i inzeráty hledající někoho, kdo bude ochotný se...

    „Vzhledem k tomu, že obyvatelé Malvazinek nevědí, co je pro ně nejlepší, rozhodla se radnice Prahy 5 a IPR (Institut prima rad) vypsat výběrové řízení na pozici uživatele odpočinkové zóny,“ píše se v inzerátu, pod nějž neznámý autor podepsal Kristýnu Kočovou z IPR Praha.

    Podmínkou úspěchu ve výběrovém řízení je podle inzerátu například schopnost sedět na vratké židli na asfaltu a lešení. Za každou započatou hodinu sezení by vítěz měl dostávat od města padesát korun.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:17 úterý 5. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      48
    • Haha
      44
    • Trapas
      37
    • Cože
      30
    • Tvl
      28
    • Sladký
      27