Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Brácha pomstil bráchu. Čižinští mohou konečně slavit, hrací automaty v Praze skončí

    Stopku hracím automatům chtěl vystavit už Pavel Čižinský, podařilo se to však až jeho bratrovi. | foto: Autor: Koláž Expres

    Pavel Čižinský bojoval proti herním automatům v centru Prahy tak dlouho, až byl na mimořádném zastupitelstvu sesazen z pozice starosty. Od té doby dělala Praha 1 vše pro to, aby automaty v metropoli mohly zůstat. Kde neuspěl Pavel, tam si nakonec vítězství připsal Jan, který po včerejší pětihodinové debatě na zasedání zastupitelstva společně s dalšími prosadil vyhlášku, která ukončí hrací automaty v Praze.

    Už na konci června se podařilo hnutí Praha sobě posbírat dostatek podpisů pro konání mimořádného zastupitelstva v Praze 1, kde se měl řešit problém gamblerství a herních automatů, jejichž konec si většina obyvatel města přála.

    Zastupitelé program jednání neschválili a vše spadlo pod stůl. Jednání zastupitelstva nebylo přenášeno online, a to i přes velký zájem veřejnosti. Jako důvod byly uvedeny technické problémy.

    Výsledek jednání nesl špatně především bývalý starosta Prahy 1 Pavel Čižinský, který si boj s hazardem stanovil jako jeden ze svých hlavních politických cílů. Svou následnou prohru a odvolání z pozice starosty vysvětloval právě snahou opozice převzít nad městskou částí kontrolu a mimo jiné nedopustit zánik herních automatů.

    Staronový šéf radnice Prahy 1 Petr Hejma (STAN) opakovaně uváděl, že mu sice zákaz automatů nevadí, ale byl by rád, kdyby byla možnost v centru města ponechat nějaké podniky, které by je mohly vlastnit a nabízet především cizincům.

    Radnice zřídila komisi, která během léta prováděla inspekce, a podle ní bylo vše v pořádku. „Ukázalo se, že byla dodržována ustanovení zákona, který stanovuje podmínky provozování a vstup bez patřičné registrace je v nich nemožný. Tím je vyloučen přístup nezletilým nebo jiným ohroženým skupinám,“ uvedla oficiálně Praha 1.

    Starosta Hejma odmítal, že chce technické hry v centru zachránit kvůli vlivným lobbistům, ale šlo mu prý především o to, aby plošným zákazem nezačala vznikat nelegální kasina.

    „Nechceme populisticky deklarovat, že zajistíme zrušení všech kasin, která v centrech metropolí běžně existují a která z více než sedmdesáti procent v Praze navštěvují zahraniční klienti. Tím by došlo k vytvoření šedé zóny a vznik ilegálních kasin,“ řekl Petr Hejma.

    Přestože se v Praze 1 dařilo regulaci hazardu blokovat, zlom přišel na magistrátu, kde radní Hana Kordová Marvanová přišla s vyhláškou, která má tento byznys výrazně omezit.

    Výherní automat - ilustrační foto

    „Především technické hry jsou podle zjištění odborníků druhem hazardu, který je nejvíc odpovědný za zmar v lidských životech. Musíme si také uvědomit, že závislost na automatech má dalekosáhlé společenské dopady. Kromě osobnosti samotného hráče likviduje i osudy jeho rodiny a blízkých. Zároveň má hazard nepříznivé dopady i na sousedství, kde se nachází. Proto technické hry plošně úplně zakážeme,“ podpořil tento návrh primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

    A na čtvrtečním zastupitelstvu se po mnoha hodinách skutečně podařilo vyhlášku přijmout.

    „Právě teď jsme na pražském zastupitelstvu po pětihodinové bitvě schválili vyhlášku, která ukončí hrací automaty v Praze. Toto jsou vítězství, kvůli kterým jsme sbírali podpisy! Bez Prahy sobě by se to nemohlo podařit,“ radoval se na sociálních sítích Jan Čižinský, který konečně může říci, že prosadil jeden ze svých velkých politických cílů.

    Zároveň se mu podařilo pomstít svého bratra, který v boji s herními automaty neuspěl.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:32 sobota 9. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      56
    • Super
      52
    • Haha
      50
    • Cože
      28
    • Tvl
      28
    • Sladký
      26
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

    Vezmeme vás na titulní stranu
    Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

    jít naiDNES.cz