Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vyhazovači přišli dohlédnout na rozpad koalice. Mafiánské praktiky, ale nebojím se, vzkázal Čižinský

    Netradiční posluchače mělo zasedání zastupitelstva v Praze 1. | foto: Koláž Expres

    Na Žofíně se v úterý řešil osud koalice v Praze 1. Ta se odchodem několika zastupitelů doslova zbortila starostovi Pavlu Čižinskému pod rukama. Konec současného vedení radnice navíc přišla podpořit také skupinka vyhazovačů z centra Prahy. Těm je trnem v oku politika současného starosty Prahy 1, který omezuje provozní dobu hostinských zařízení a rád by reguloval počet nočních podniků v centru Prahy.

    Uskupení My, co tady žijeme (zastupitelé z KDU-ČSL, STAN a Iniciativy občanů) vypovědělo koaliční smlouvu. Zhroucení současného vedení radnice musejí ještě schválit zastupitelé. A právě poslední zasedání zastupitelstva v reprezentační budově Žofín na Slovanském ostrově navštívila skupinka nevšedních hostů.

    Vyhazovači z centra města se vydali podpořit konec starostování Pavla Čižinského, který jim v minulosti vyhlásil pomyslnou válku, když se zaměřil na bary a noční podniky, které chtěl dostat z míst, kde bydlí Pražané.

    „V uvedené lokalitě (okolí Dlouhé ulice, pozn. red.) je koncentrace nočních podniků příliš velká,“ uvedl už v minulosti starosta Prahy 1.

    „Ať se vymyslí místo, které je mnohem klidnější, kde nikdo nebydlí. Praha je velká a něco takového určitě najít lze,“ dodal ještě starosta Pavel Čižinský, který ovšem rozpadem koalice přišel o většinu a jeho pozice ve vedení radnice se zdá být neudržitelná.

    Na Žofíně si zastupitele přišly poslechnout také desítky vyhazovačů z nočních...

    „Nejvíce bylo v sále vidět přes 40 svalovců, kteří tam podle svých slov přišli podpořit rozpad koalice. Snad šlo o pracovníky barů a hospod, které jsou nespokojeny s naší snahou zajistit rezidentům klidný spánek. Naštěstí se tito hosté projevili jen jednou, když tleskali tomu, že naše koalice končí. Takové zastrašovací praktiky patří hluboko do mafiánské minulosti,“ vyjádřil se k dění na zastupitelstvu Pavel Čižinský. 

    Současný starosta Prahy 1 navíc dodal, že doufá, že už nikdy nebude mít hlavní město zastupitelstvo, v němž jakákoliv opoziční i koaliční strana bude mít „podporu holohlavých svalovců“.

    Noční život v Praze.

    Vyhazovači na Žofíně vyvolali řadu emocí také na sociálních sítích. Reagoval na ně také Matěj Hollan, bývalý zastupitel Brna.

    „A teď prosím pozor. Tady ta ho*ada, co přišla podpořit dnes na zastupitelstvo Prahy 1 rozpad koalice, moc dobře znám. Vypadají totiž všichni stejně. Vyhazovači z barů, vyhazovači a obsluha heren,“ začal svůj příspěvek na Facebooku Hollan.

    „Užili jsme si toho s lidmi od hazardu dost a dost. Věřte mi, že to bylo někdy dost náročné. Jsem hrdý, že se nám to podařilo z mnoha měst vykopat pryč. Jednou z výjimek je Praha 1. Tam je ještě potřeba to dokončit,“ dodal na závěr hudebník a známý aktivista.

    K vyhazovačům na zastupitelstvu na Praze 1 se vyjádřil také aktivista Matěj...

    Vést debatu především o plošných zavíracích hodinách podniků v centru Prahy se přitom nelíbí některým místním obyvatelům, kteří si umějí představit více možností řešení problémů v Praze 1.

    „Pavel Čižinský, když komunikuje na téma Prahy 1, zdá se, že pro něj se jakousi modlou nebo bohem stala přikázání plošných zavíracích hodin podniků. Takto zúžené uvažování, a přitom sto nebo tisíc dalších věcí, které by se daly pro zlepšení situace udělat,“ řekl na 12. zasedání zastupitelstva města Prahy aktivista Štěpán Kuchta, podle kterého je komunikace se současným starostou na toto téma velice obtížná.

    Pavel Čižinský je stále ještě starostou Prahy 1.

    Zaměstnanci nočních podniků nyní podporují zastupitele z TOP 09, ke kterým se přidali tři přeběhlíci z uskupení My, co tady žijeme

    „Já a kolegové jsme příkladem toho, jak jsme se vůči TOP 09 vymezovali. Každá strana má ale právo se očistit. To se povedlo. Lidé, kteří dělali straně špatné jméno, už tam nejsou. Zůstávají tam lidé, kteří mají dobrou historii,“ řekl Petr Hejma (STAN), jenž byl jedním z těch, kteří iniciovali konec současné koalice.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:58 čtvrtek 16. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      30
    • Super
      24
    • Sladký
      19
    • Trapas
      18
    • Tvl
      18
    • Cože
      17