Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Z luxusního parku u Bertramky je feťácký plácek: Našli jsme zbytky drog i krev

    V zahradě u vily Bertramka jsme narazili na feťácké peklo na zemi. | foto: Expres.cz

    Ještě před pár lety byla Zahrada Bertramka krásným parčíkem s fontánou a lavičkami, který přesně půlil oblasti luxusních byznysových center a nových bytových domů od krásného kusu přírody v srdci Prahy. Leží bezprostředně před vilou Bertramka, kde sídlí muzeum samotného Mozarta. Dnes je vše jinak. Redaktoři Expresu se na místo vydali v rámci seriálu Peklo na Andělu a zjistili, že se z místa stal hororový plácek, kam si narkomani z celého okolí chodí střílet dávku a zbytky od fetu i použité pomůcky odhazují všude kolem.

    Jak jsme v minulých týdnech zjistili, narkomani se na Smíchov sjíždějí z celé Prahy. Podle starostky Prahy 5 Renáty Zajíčkové (ODS) je to proto, že se právě v této oblasti nacházejí dvě ze tří záchytných center, kam si feťáci chodí pro látku subutex.

    Skupiny lidí pochybné existence v poslední době změnily tvář moderní pražské čtvrti k nepoznání. A řeč není jen o okolí obchodního centra Nový Smíchov. 

    Naprosto šílený výjev se nám naskytl před vilou Bertramka, kde sídlí Mozartovo muzeum. 

    Přilehlá zahrada podle fotek na mapách Google ještě před pár lety vypadala jako ráj na zemi, byl zde upravený zelený trávník, uprostřed socha s fontánou a okolo ní lavičky. 

    Oáza klidu zejména pro maminky, které nechávaly svoje děti hrát si na plácku opodál.

    Ještě před pár lety šlo o parčík s fontánou a lavičkami.

    Dnes je realita úplně jiná. 

    Na internetu stojí, že je Zahrada Bertramka dočasně uzavřena. Není to ale tak docela pravda. Ve skutečnosti si z ní feťáci udělali plácek, kam si chodí píchat dávku.

    Socha už uprostřed nestojí, zbyla po ní jen díra v zemi. Tu narkomani využívají jako skládku pro nejrůznější odpadky. Především pak pro ty, které použili k aplikaci drogy.

    Fontána zmizela, z parku se stalo doupě feťáků.

    Na místě jsme našli kromě jiného vyšší desítky pohozených obalů od injekčních stříkaček. 

    Dále také prakticky totožné množství lahviček s nápisem „Water for injection Kabi“. Jde o sterilní vodu, která se ve zdravotnictví používá k ředění léčivých přípravků určených k nitrožilnímu podání. Narkomani sterilní vodu používají na ředění drog.

    Příbalový leták přitom výslovně mluví o tom, že má být sterilní voda míchána a aplikována zdravotnickým personálem. Ničím nezředěná voda může být uživateli nebezpečná, může způsobovat rozpad červených krvinek.

    Výstavní skříň parku u Bertramky: obaly od stříkaček, lahviček od drog i dezinfekčních hadříků

    V této lahvičce se prodává sterilní voda, kterou feťáci míchají s drogou. Na místě se jich povalovaly desítky.

    Obaly od injekčních stříkaček

    Kromě toho se také po okolí válela celá řada obalů od dezinfekčních hadříků. 

    Vše výše zmíněné jsme ostatně před několika týdny našli i na lavičce uprostřed náměstí Karla Engliše, kde po sobě feťáckou spoušť zanechal narkoman, který si mezi lidmi chystal dávku, jako by se nechumelilo. Po celou dobu mu přitom trčela z pusy stříkačka.

    To ale nebylo zdaleka vše, co jsme na místě objevili. Kousek opodál, prakticky přímo pod okny obytných domů, z nichž některé jsou viditelně moderní, jsme narazili na výjev jako z hororu. 

    Šlo o zakrvácené kapesníky, které rozhodně nevypadaly, jako by s nimi někdo otíral krev pouze po obyčejném vpichu od jehly.

    Na jednom místě se povalovaly zkrvavené kapesníky.

    Tím, že si z místa udělali svoje stanoviště narkomani, neutrpěli pouze místní obyvatelé, ale také jinak malebná vila Bertramka, která s parčíkem bezprostředně sousedí. 

    Společný plot je v jednom místě vyvrácený, jako by se snad někdo snažil vloupat dovnitř.

    Z parku u vily Bertramka si udělali sídlo narkomani.

    Náporem feťáků z širokého okolí netrpí zdaleka jen malá zahrada u Bertramky. Redaktoři Expresu prošli celý rozlehlý park Mrázovka, na začátku kterého vila stojí. 

    O několik set metrů dál jsme objevili kout hrůzy, který je vysloveně označen jako „feťácký kout“. Ránu si sem chodí střílet i nejznámější česká narkomanka Katka. Reportáž z místa vám přineseme v dalším díle seriálu Peklo na Andělu.

    Expres.cz se navíc v dalších dnech zaměří i na další místa v Praze, kam se normální člověk bojí vkročit. Jedním z nich je i prostranství pod mostem nedaleko hlavního nádraží. 

    Na místě jsme narazili nejen na poházené injekční stříkačky, ale dokonce i na vyzbrojené obyvatele, jimž se přítomnost redaktorů v jejich rajonu vůbec nelíbila.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 16. února 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      31
    • Tvl
      17
    • Haha
      9
    • Super
      8
    • Cože
      6
    • Sladký
      5