Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Starostka o pekle na Andělu: Na feťáky nemáme pravomoci, magistrát slibuje, ale nic nedělá

    Starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková vysvětlila, proč je Anděl plný narkomanů a bezdomovců. | foto: Pavel Dvořák/Tilen Vajt

    Několik posledních týdnů se Expres.cz věnuje šokující situaci na pražském Smíchově. Především okolí Anděla, který by měl platit za moderní obchodní čtvrť, je doslova zamořeno skupinami narkomanů a dalších pochybných existencí. Zdokumentovali jsme, jak si někteří z nich chystají dávku na lavičce mezi lidmi, jak si známá feťačka Katka jde do přilehlého parku střelit dávku nebo jak jsou zaměstnanci obchodů u tramvajové zastávky zoufalí z toho, že zdrogovaní lidé děsí je i zákazníky. Tentokrát jsme se sešli se starostkou Prahy 5 Renátou Zajíčkovou (ODS) a ptali jsme se jí, jak situaci vnímá a především řeší. „Problém je, že dvě ze tří kontaktních center pro závislé v Praze jsou tady u nás, takže se sem sjíždějí narkomani z celého města. Magistrát slibuje pomoc, ale nic moc nedělá,“ krčí rameny.

    Starostka „pětky“ si je problematické situace v okolí Anděla dobře vědoma, ostatně se k ní již v minulosti vyjadřovala na sociálních sítích. 

    „Největší problém je, že si ti lidé aplikují drogy na veřejnosti, to nám nejvíce vadí. Že tu jsou, to víme, ale nemělo by se to dít v parcích, kde si hrají maminky s dětmi, nebo tady před Andělem. Z ulic by se to mělo vymýtit, jenže to je složité,“ řekla nám Zajíčková na úvod.

    O tom, proč se právě na Andělu narkomani shlukují a v čem tedy spočívá jádro problému, má starostka jasno. Může za to podle ní přítomnost dvou kontaktních center pro závislé.

    „Nízkoprahová centra jsou záchytnou sítí pro lidi z ulice. Ti se tam nemusí evidovat ani objednávat, přijdou si například vyměnit stříkačku. Lékař tam předepisuje subutex, což je látka, ze které lze vypreparovat drogu, ale pak má stejný účinek. My jako městská část nemáme vůbec kontrolu nad tím, kolik lidí se k subutexu dostane, protože to podléhá lékařskému tajemství. Apelujeme proto na magistrát, aby vytvořil jednotný systém a aby o tom byl přehled. Zdá se nám totiž, že to předepisování je nadměrné, dojíždí si sem pro to celá Praha, a přestože jde o prášek na perorální použití, oni si z toho dělají drogu do injekční stříkačky. Přitom jde o látku, která je v západních státech zakázaná!“ kroutí hlavou starostka.

    Starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková se sešla s redaktory Expresu na pražském Andělu a promluvila o místních narkomanech.

    Kontaktní centra sama o sobě přitom podle Zajíčkové problémem nejsou, naopak. Háček je v tom, že se nacházejí jen v Praze 5.

    „Řešením je více kontaktních center, ale s menším počtem klientů. Bylo by spravedlivé, kdyby je měly všechny městské části a počet klientů se tak rozmělnil. Na sto tisíc obyvatel by mělo být jedno kontaktní centrum, což znamená, že bych jich v Praze mělo být dvanáct. Realita je, že existují tři a dvě z toho jsou v Praze 5. Proto se sem sjíždějí narkomani z širokého okolí, centra jsou přetížená a denně mají kolem stovky klientů,“ říká starostka.

    „Nemají tím pádem ani šanci těm lidem poskytnout komplexní péči, mluvit s nimi, pomoci jim změnit život. Poskytnou jim jen primární potřeby, dají jim najíst, napít, nechají je osprchovat, dají novou stříkačku, ale pak už mají další klienty. Nemohou s nimi navázat vztah, byť jsou k tomu určená,“ dodává, jak je to s kontaktními centry.

    Sama Zajíčková toho se situací na Andělu prý příliš nezmůže, na to má prý radnice málo kompetencí. Zařizuje sice prořezy křoví v rizikových parcích, snaží se o prevenci, ale větší změny se prý může maximálně pokoušet iniciovat, nikoliv realizovat.

    „To musí udělat hlavní město Praha. Magistrát má dotační programy, dává akreditace kontaktním centrům. Vždyť mají nějaký majetek, spoustu budov, objektů, starých institucí, ty by mohli nabídnout ke vzniku nových center,“ zamýšlí se Zajíčková.

    Jedním dechem ale dodává, že od koaliční vlády na magistrátu cítí pasivitu.

    „Jsem v kontaktu s radní Johnovou (Praha sobě), a když s ní mluvím, je tomu nakloněna, slibuje pomoc. Jenže reálně se nic moc neděje. Ono je to politicky velmi složité téma, žádný starosta si ve své městské části dobrovolně kontaktní centrum umístit nenechá. Je to o rozhodnutí Rady hlavního města Prahy,“ vysvětluje starostka, která se s kolegy z přilehlých městských částí obrátila i na samotného primátora Zdeňka Hřiba.

    „Jsem v kontaktu s Úřadem vlády, kde je zřízena komise, která se celostátně zabývá drogovou problematikou. Oni také vnímají jistou pasivitu ze strany hlavního města Prahy. Nedávno jsme například měli mít setkání zástupců, ale neuskutečnilo se, zatím je to jen slovní utvrzování a sliby. K primátorovi teď směřujeme deklaraci, kterou jsem podepsala se starosty Prahy 1 a Prahy 2, tak uvidíme,“ říká Zajíčková.

    Situace bývala horší, policie koná

    Starostky jsme se zeptali i na to, zda sdílí názor řady místních, že se situace rok od roku zhoršuje a narkomanů se v okolí Anděla objevuje více.

    „Když to srovnáme s rokem 2010, tehdy byla situace mnohem horší, tedy alespoň co se týče čísel. Nicméně pravda je, že v posledním roce se zvýšil počet lidí bez domova, a to o třiadvacet procent, což je způsobené i pandemií. Že by přibývalo narkomanů, to si nemyslím, oni spíše stárnou a jejich tělo je více zdevastované. Jak teď není v Praze tolik cizinců, tak se na Anděl stěhují i narkomani z Prahy 1, protože potřebují hodně lidí, aby mohli žebrat. Jsou to tekuté písky, neustále se přelévají. Z jednoho kouta je odeženete a oni přejdou jinam,“ krčí Renáta Zajíčková rameny.

    Narkoman si chystá na Andělu drogu. Stříkačka mu z pusy čouhá jako cigareta.

    Problém je podle ní spíše vizuální. Starostka si myslí, že většina narkomanů je neškodných, jsou ale špinaví, pokálení, často viditelně pod vlivem drog. S tím ale příliš nenadělá ani policie.

    „Policisté nemohou legitimovat kohokoliv a kdykoliv. Když člověk jen sedí na lavičce, policie nemá moc pravomocí, vždyť vám by se také nelíbilo, kdyby vás někdo legitimoval s tím, že smrdíte. Policie nemá tolik nástrojů, kolik bychom si přáli nebo představovali. Platí tady svoboda a lidská práva,“ říká šéfka „pětky“.

    Není podle ní fér ani to, že lidé hází právě na policii vinu. 

    „Bylo by nespravedlivé říct, že policie nekoná a není aktivní. Jsou limitováni personálem, řeší přestupky, špatně zaparkovaná auta. Bavím se s nimi často a oni vždy řeknou, že by potřebovali jednou tolik lidí, aby to všechno mohli zvládnout. Nemohou být čtyřiadvacet hodin na jednom místě, dělají obchůzky. Když obejdou blok, pak se tam může objevit člověk, který tam pak vykoná, co potřebuje vykonat,“ uzavírá Zajíčková.

    Působení policistů na „pětce“ by navíc mělo být nově cítit mnohem silněji. Starostka domluvila spolupráci se speciálním policejním týmem, který se zaměřuje na drogovou a pouliční kriminalitu. 

    „Navazujeme tak na dlouhodobou činnost a dobrou praxi pražské policie, získanou v oblasti Václavského náměstí a blízkého okolí. Speciálnímu týmu policistů zaměřujících se na drogovou a pouliční kriminalitu, který funguje několikátým rokem, se podařilo zadržet již stovky pachatelů drogové, majetkové, ale i násilné trestné činnosti. Naším cílem je především zajistit všem obyvatelům a návštěvníkům Prahy maximální bezpečnost,“ uvedl ředitel pražské policie Tomáš Lerch.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 2. února 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      20
    • Tvl
      17
    • Super
      8
    • Haha
      5
    • Cože
      5
    • Sladký
      5