Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Spoluzakladatelka BLM oslavovala teroristku, která se proslavila vraždou policisty

    Spoluzakladatelka hnutí Black Lives Matter Patrisse Cullorsová (vpravo) opakovaně vzývala hledanou vražedkyni Assatu Shakurovou. | foto: koláž Expresu

    Facebookový účet spoluzakladatelky hnutí Black Lives Matter Patrisse Cullorsové vyplavil hodně zajímavé bahno. Žena, která sama sebe označuje za fundovanou marxistku, v minulosti opakovaně vzývala radikální černošskou aktivistku a teroristku usvědčenou z vraždy prvního stupně Assatu Shakurovou. Ta připravila o život policistu a tátu od rodiny. „Milujeme tě a bojujeme za tebe,“ psala například Cullorsová.

    Assata Shakurová, mimo jiné kmotra slavného rapera Tupaca, je černým písmem zapsána na seznamu nejhledanějších zločinců FBI a za její dopadení je vypsána odměna v přepočtu 21,5 milionu korun.

    Zákonu uniká desítky let. V roce 1973 chladnokrevně popravila policistu Wernera Foerstera jen proto, že ji a její dva parťáky zastavil kvůli porušení dopravních předpisů. 

    Policista po sobě zanechal manželku a tříletého syna, Shakurová byla shledána vinou z vraždy prvního stupně a označena za teroristku. Byla totiž členkou Černošské osvobozenecké armády, označované za nejnásilnější militantní organizaci sedmdesátých let, navíc už měla na kontě několik zločinů včetně loupeže.

    Assata Shakurová

    Jenže pak se jí podařilo uprchnout z vězení a utekla na Kubu, kde jí Fidel Castro udělil azyl. Dodnes zákonu uniká.

    „Assato Shakurová, milujeme tě. Bojujeme za tebe a kvůli tobě. Tento den i každý jiný,“ napsala Cullorsová na Facebooku v roce 2016, jak upozornil server Fox News.

    Spoluzakladatelka Black Lives Matter také několikrát oslavovala výročí, kdy Shakurová nevinného policistu a tátu od rodiny popravila.

    „Dnes je výročí zajetí Assaty Shakurové a vraždy Zayda Shakura (zabit při přestřelce, pozn. red.). Je to také desáté výročí toho, kdy FBI označila Assatu za teroristku a vypsala odměnu na její hlavu. Za poslední rok jsme byli svědky toho, jak naše hnutí a lidé po celém světě oslavují Assatu, skandují úryvky z jejích dopisů a hrdě nosí mikiny s jejím motivem. Dnes žádáme lid, aby na chvíli pozvedl naši sestru Assatu Shakurovou tím, že na sociálních sítích zveřejní, čím je Assata inspirovala a proč je důležitá pro současné hnutí Black Lives Matter,“ vyzývala Cullorsová v roce 2015.

    Spoluzakladatelka hnutí Black Lives Matter (BLM) Patrisse Cullorsová

    Jak se navíc zdá, usvědčená vražedkyně Shakurová je modlou celé řady lidí kolem Black Lives Matter. Spoluautorka biografie Cullorsové a aktivistka Asha Bandeleová ji v minulosti vzývala také.

    „Pětatřicet let od chvíle, co pták z klece uletěl. Ať je Assata navždy svobodná,“ napsala na Twitteru v roce 2014.

    V jiném příspěvku z roku 2016 napsala, že se jednou Shakurové, zřejmě skrze sociální sítě, zeptala, zda se neplánuje vrátit do USA. Vražedkyně prý odpověděla, že by to bylo stejné, jako kdyby se Žid vracel do nacistického Německa.

    Oběma ženám se každopádně taková internetová stopa vůbec nehodila, a tak všechny příspěvky smazaly. Odpůrci hnutí BLM každopádně na to, že je na demonstracích Shakurová oslavována, poukazují dlouhodobě.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 sobota 4. září 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      112
    • Tvl
      15
    • Super
      7
    • Cože
      7
    • Haha
      4
    • Sladký
      2
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...