Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Fridrichová reaguje na komentář Expresu: Nejsem aktivistka, ale...

    Nora Fridrichová zareagovala na komentář Expres.cz. | foto: DVTV, koláž Expresu

    Aktivistka rozhodně nejsem! Moderátorka pořadu České televize 168 hodin Nora Fridrichová se v pořadu DVTV vyjádřila ke glose Expresu o tom, že dokola tepe do konkrétních politiků a působí jako Johanka z Arku. Na přetřes přišly i její často kousavé komentáře na sociálních sítích. „Svobodná společnost, ve které si myslím, že žiju, unese novináře, který napíše glosu na svůj Facebook,“ řekla Fridrichová.

    Server Expres.cz zveřejnil v úterý ráno komentář k vystupování dlouholeté moderátorky České televize Nory Fridrichové. Ten se zaměřil kromě dalšího i na její styl častých výpadů proti konkrétním politikům.

    „Její život by mohl být docela sladká idylka, kdyby se ovšem v Noře Fridrichové cosi nehnulo a nepropadla dojmu, že je veřejnoprávním převtělením Johanky z Arku. Že bude ve svém pořadu tepat domnělé zlořády do doby, než se rozskočí na atomy a ona je zamete jako smetí na lopatku a vyhodí do odpadkového koše dějin,“ stojí například v komentáři.

    Právě tímto tématem otevřela Daniela Drtinová rozhovor s Fridrichovou ve svém pořadu na DVTV. A přirovnání k Johance z Arku prý moderátorce veřejnoprávní televize nesedí.

    „Veřejnoprávním převtělením Johanky z Arku rozhodně nejsem, v žádném případě. Sem tam jenom napíšu nějakou glosu. Ten článek jsem nečetla, viděla jsem jen nějaké fotky z toho, takže vlastně nevím, čím jsem si to označení vysloužila. Nezajímá mě to, kolegové mi říkali, že tam psali cosi o odhaleném rameni, takže to je asi tak všechno, co mě v tom textu zaujalo,“ řekla Fridrichová.

    Nora Fridrichová si na výběru modelů dává dost záležet.

    V komentáři Expres.cz pak zaznělo i to, že se Fridrichová dala na dráhu otravného aktivismu. Sama se ale za aktivistku nepovažuje.

    „V žádném případě se nepovažuji za aktivistku, ale fakt je, že někdy mě napadne něco, co oglosuji jednou nebo dvěma větami, tak jak to ve světě sociálních sítí chodí. A dělá to tak docela hodně novinářů. Je to možná nějaký ventil, když pracujeme každý v tom informačním prostředí. A mám za to, že teď se z toho jednoho docela banálního statusu vytvořila událost, která už vypadá dost jinak,“ naráží moderátorka na status, jímž popíchla například poslance za ČSSD Jaroslava Foldynu.

    Nora Fridrichová občas zavítá i na společenské akce.

    Aktivistou by podle jejího mínění neměl být žádný novinář z veřejnoprávního média.

    „Myslím, že ne. Neměl by být. Já nechodím třeba na demonstrace ani jako divačka. Třeba když jdu volit, dám fotku z volební místnosti, ale ani náznakem nesděluji, jaké jsou moje volební preference. I když někteří mají pocit, že je znají, ale asi by se divili. Mezi novinářem a aktivistou mám zeď a cítím se být tím prvním. Rozhodně ne tím druhým, i když mi to někdo podsouvá,“ míní Fridrichová.

    Každopádně si ale stojí za tím, že by novináři neměli být vylučováni z občanské angažovanosti.

    „Já bych řekla, že ta občanská angažovanost by neměla novináře vylučovat. Já se pohybuji třeba i trochu v charitativním prostředí a to je také svým způsobem zapojení do toho veřejného prostoru. Necítím se být jiným člověkem než ostatní v této zemi. A za nepřípustnou angažovanost bych považovala třeba to, kdybych se vyslovila ve prospěch nějakého politika. Nemůžu tady říct, že jsem volila Miloše Zemana. To mi jako novinářce nepřísluší a nikdy bych to neudělala. Ale to, že napíšu glosu, kde okomentuji nějaký stav v politickém životě, to bych naopak řekla, že je moje práce,“ vysvětlila Fridrichová svůj postoj.

    Deportace starších? Nepochopený vtip

    Později přišel na přetřes i tweet Fridrichové, na nějž následně reagovali třeba i poslanci Václav Klaus mladší či Jaroslav Foldyna.

    „Podle mě by celonárodní situaci zklidnila nějaká úleva voličům a dovoluji si navrhnout letenky zdarma pro 40+, do zemí mimo EU samozřejmě,“ napsala Fridrichová a vzbudila tím dojem, že by nejradši starší občany poslala ze země, protože oni mohou za politickou situaci v Česku.

    Jenže podle ní je všechno jinak. Status byl ve skutečnosti míněn jako vtip, který někteří nepochopili.

    „Tohle vzniklo v momentě, kdy vyšla najevo celkem vážná informace o předběžném návrhu závěru auditu Evropské komise, podle kterého má český premiér celkem velký problém ohledně svého střetu zájmů a čerpání dotací svou tzv. bývalou firmou Agrofert. A vzhledem k tomu, že některé kroky vlády působí intuitivně populisticky, tak jsem si říkala, že v těchto momentech někteří politici tíhnou k tomu volit nějaká rychlá řešení, kterými odvedou pozornost od svého problému. A napadlo mě něco, co se bude týkat mě, že by to byly letenky zdarma pro mou generaci. Mimo země EU proto, že to jsou exotické destinace,“ vysvětluje Fridrichová.

    „Konkrétně u pana poslance Foldyny mám za to, že ten tweet nepochopil, respektive že si vlastně o té věci přečetl na jednom serveru, kde už to bylo interpretováno a podsunuto tak, že chci deportovat starší lidi. Tahle interpretace by mě ani nenapadla,“ dodala v narážce na hádku, která se mezi ní a Foldynou rozpoutala. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:30 čtvrtek 3. října 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      146
    • Super
      53
    • Haha
      31
    • Tvl
      28
    • Cože
      22
    • Sladký
      22
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...