Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Poláková jako fanatička zamilovaná do Hitlera nevadí, kalendář třetí říše rozhodně ano!

    Když policisté z odboru extremismu zasahovali v pražském obchodě nakladatelství Naše vojsko, měli k tomu velmi pádný důvod. Měl mít v nabídce kalendáře s portréty nacistů. Podle ČTK byli muži zákona na místě asi hodinu a půl a odvezli si kalendáře a hrnky s portréty nacistů. Předměty, na kterých měl majitel kontroverzního vydavatelství v první řadě vydělat, mohou být jen těžko brány jako osvětové nebo vysvětlující, jako je například nový film Bohdana Slámy Krajina ve stínu.

    „Policisté z odboru extremismu a terorismu prováděli úkony trestního řízení spojené s tímto případem. V této věci si však vyhradilo právo na poskytování informací Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5 a z tohoto důvodu se blíže nebudeme vyjadřovat,“ uvedla k zásahu mluvčí policie Eva Kropáčová.

    K případu se proto vyjádřilo Městské státní zastupitelství, které je nadřízené obvodnímu. „Věc se týká prodeje kalendáře s portréty představitelů třetí říše,“ uvedl jeho mluvčí Aleš Cimbala s tím, že případ je v přípravném řízení, které je ze zákona neveřejné, nelze k němu tudíž sdělovat podrobnosti. 

    Trestní oznámení kvůli tomu podal v květnu předseda Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma. Firma podle něj porušila zákon, který zakazuje propagaci hnutí potlačujícího práva a svobody člověka. Kalendář kritizovali i izraelský a německý velvyslanec v Česku. 

    Podle Klímy nakladatelství vyrábělo a prodávalo předměty s portréty nacistických předáků a válečných zločinců. Naše vojsko policie prověřovala už v minulosti. Důvodem byla trička a hrnky s portréty nacistického vůdce Adolfa Hitlera či zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Případ však v létě 2018 uzavřela s tím, že se trestný čin nestal. 

    Šéf nakladatelství Emerich Drtina v médiích dříve uvedl, že prodejem předmětů nedělá propagaci, jde mu prý hlavně o zisk. Poukázal na historický rozměr tématu. Ten je ale u hrnků i kalendáře dost diskutabilní.

    O tom je však spíše nový počin České televize Krajina ve stínu, který diváky zavede do roku 1939. „Náš příběh je o konfliktu našich německých spoluobčanů po válce s Čechy, kteří zase většinou ve válce kolaborovali s německým režimem a o to větší potřebu pak měli se mstít. Takže je to o malých lidech, z nichž málokdo dokáže být hrdinou,“ říká režisér Bohdan Sláma, který se rozhodl mimo jiné kvůli navození pocitu dobovosti natočit historický příběh černobíle. 

    „Přišlo mi, že musíme v divákovi co nejvíce vyvolat autentický pocit z tehdejšího života, a černobílá mi nejvíce sedí k chápání oné doby. Barevnost by mě rušila. Název Krajina ve stínu mi navíc evokoval, že se lidé pohybují na hranici světla a tmy,“ vysvětlil režisér snímku, který se natáčí na jihu Čech a vypráví o oblasti Vitorazska, jež se nacházela na samém jihu Československa.

    Nacismem a hlavně Adolfem Hitlerem opojenou mladou ženu si v Krajině ve stínu zahraje Barbora Poláková. „Pro mě je to příběh o morálce a přátelství. Do jaké míry je člověk schopen zradit své přesvědčení i blízké. Moje postava se jmenuje Marta Lišková. Tatínek je Čech, maminku jsem měla Němku. Jsem přesvědčená a dost zfanatizovaná, moje postava je veskrze záporná,“ prozradila herečka a zpěvačka.

    Premiéra snímku, v němž se blýsknou i Stanislav Majer, Petra Špalková nebo Robert Mikluš, je naplánovaná na 10. září 2020. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 6:54 středa 14. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      44
    • Haha
      26
    • Super
      23
    • Sladký
      23
    • Tvl
      21
    • Cože
      19