Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Město přišlo s kelímky Dycky Most!, nebylo by od věci řešit sociální byty a problémy?

    S limitovanou sérií kelímků na městský potlach přichází po Praze také Most. Ten se svezl na úspěchu seriálu Petra Kolečka. | foto: Koláž Expres.cz

    Je hezké, že zástupci města Mostu myslí na ekologii a taky na to, jak si dát na slavnostech jedno (nebo spíš víc piv) a nezatížit planetu. Přišli proto s limitovanou edicí kelímků, která se veze na popularitě seriálu České televize. Ten těžce zkoušené severočeské město pomohl proslavit a udělal z něj div ne poutní místo. Nebylo by ale od věci řešit i palčivější otázky a nešvary, které místní obyvatele sužují?

    „Ekologická novinka! Vratné kelímky na Mostecké slavnosti 2019 omezí spotřebu jednorázových plastů a ulehčí okolí od zbytečného odpadu. Jdeme ruku v ruce s ekologií a chceme vás do toho zatáhnout taky!“ honosí se zástupci statutárního města Most. 

    „Na letošní ročník Mostecké slavnosti jsme si přichystali novinku v podobě vratných kelímků, které šetří životní prostředí a vám poslouží v případě zájmu jako suvenýr,“ lákají ke koupi.

    Nutno říct, že zase taková novinka to není. S podobnými kelímky se návštěvníci hudebních festivalů setkávají už několik let, takže se o žádnou obalovou revoluci nejedná. Jde spíš o to, jak spojit příjemné s užitečným a přihřát si polívčičku. Obyvatelé města limitku inspirovanou seriálem Most! vesměs vítají, i když je jim jasné, že se tím Most evropskou kulturní metropolí roku asi nestane.

    „Super nápad,“ jásá jedna z diskutujících.

    „Určitě budou mít úspěch,“ přitakává další.

    Sluší se připomenout, že s podobným ekozlepšovákem přišel před několika měsíci i pražský primátor. „Náplavková novinka: Představili jsme limitovanou kolekci designových vratných kelímků od Nikoly Logosové. Ilustrace na kelímcích ztvárňují typické náplavkové motivy: kobky, labutě, přívoz nebo tramvaje na nábřeží,“ pochvaloval si Zdeněk Hřib.

    Radní Mostu v kelímcích vidí spásu odpadkových košů i parádní propagaci města. „Ekologický efekt začíná již při objednání vašeho nápoje, kdy si kelímek oproti vratné záloze odnášíte a po použití zase vracíte zpět. Poté kelímek putuje do mycího centra a po hygienickém mytí a ošetření se vrací zpět do oběhu na další den, koncert či festival,“ vysvětlili neznalým, kteří se s ničím podobným zatím nesetkali.

    Mostečané i přespolní musí počítat se zálohou 50 korun s tím, že poškozené kelímky beztak skončí v odpadu a nedostanou za ně ani korunu. Nádoby si tak musí patřičně hledět. 

    „Kelímky jsou super nápad, jen pochybuji, že si je za tu cenu několikačlenná rodina zakoupí,“ zamyslela se jedna z obyvatelek Mostu. Narážela tak na fakt, že ve městě je vícečlenných rodin jako máku. Severočeské město je známé početnou romskou komunitou a rozvětvenými rodinami, které čítají mnoho členů. Ani oni si jistě Mosteckou slavnost nenechají ujít. 

    Našli se i tací, kterým vadilo, že kelímky odkazují na zmíněný seriál a ti, kdo jej nesledovali, o ně nemusí mít nutně zájem.

    Buď jak buď, našlo se i dost těch, kteří radnici města radí řešit i palčivější a méně populární problémy, než je design kelímků. Třeba bydlení, nepořádek a hluk v ulicích i „po večerce“ nebo rozšiřování vyloučených lokalit do částí města, které byly ještě před pár lety „netknuté“.

    Někteří z místních navíc připomínají, že iniciativa přišla tak trochu s křížkem po funuse. Zastupitelka Patricie Prokešová (ANO) požádala o umístění popelnic na plast, papír a sklo v Chanově. „Docela mě překvapilo, že je tam nemají,“ upozornila.

    Podle náměstka primátora Marka Hrvola (ProMost) to není dobrý nápad. „Nejdříve bychom měli místní obyvatele naučit vyhazovat odpad do samotného kontejneru a pak je učit další věc – odpad třídit,“ řekl podle Deníku náměstek. Prokešová namítla, že děti z Chanova se ve škole učí odpad třídit a měly by v tom pokračovat i na sídlišti navzdory špatnému příkladu rodičů.

    „Kdyby se tam ty kontejnery daly, byl by to vstřícný krok,“ dodala zastupitelka. Podle primátora Jana Paparegy (ProMost) slíbili vše projednat s technickými službami.

    Rozhodně by to nebylo na škodu. Zatímco počet obyvatel Mostu roste, počet odpadu naopak stoupá...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 7:05 středa 8. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      68
    • Tvl
      36
    • Super
      34
    • Sladký
      31
    • Cože
      29
    • Haha
      27