Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Německo v šoku: Merkelová očekává, že se jich nakazí až 58 milionů. Mrtvých budou statisíce

    Přestože se koronavirus v Evropě šíří mnohem rychleji, než se původně očekávalo, snaží se evropští politici tlumit strach a obyvatele svých zemí spíše uklidňují. Německá kancléřka Angela Merkelová však pro německý Bild přiznala, že je situace velmi vážná a ona sama očekává, že se v Německu nakazí až 58 milionů lidí. Vzhledem k tomu, že Německo má v průměru ještě starší populaci než Itálie, znamenalo by to, že počet mrtvých by se u našich západních sousedů v takovém případě počítal ve statisících a podle aktuálních statistik by koronaviru podlehlo přes milion Němců.

    Statistiky z Itálie nedávají lékařům a vědcům spát. Zatímco se průměrná úmrtnost na covid-19 pohybuje okolo 1–2 procent nemocných, na jihu Evropy už překročila 5 procent a potvrzuje se, že lidé na 60 let jsou v populaci skutečně velmi ohroženi.

    O to více překvapilo vyjádření Angely Merkelové, která očekává, že se nemoc bude v Německu dramaticky šířit. Její odhad, a to přes 50 milionů nakažených, by však znamenal i přes milion mrtvých a něco takového se zdá být zcela nepředstavitelné.

    Světová zdravotnická organizace dnes vydala prohlášení, ve kterém potvrdila, že se virus šíří v téměř 30 zemích po celé Evropě. Mrtvé hlásí Španělsko, Francie, Německo společně s Velkou Británií a pochopitelně Itálií.

    Angela Merkelová pro německý Bild řekla, že nakazit se může až 70 procent Němců. Z 82 milionů by tak nemoc podle ní mohlo dostat okolo 58.

    Německo, stejně jako například Rakousko, postupuje ve svých opatřeních podobně jako Česká republika a zrušená jsou veřejná vystoupení, při kterých by se mohli hromadně setkávat lidé. Například zápas Ligy mistrů mezi Bayernem Mnichov a londýnskou Chelsea bude odehrán bez diváků a řeší se osud celé Bundesligy, která by mohla být předčasně ukončena.

    Nervozitu nejen v Německu, ale v celé Evropě ještě více podpořila situace ve Španělsku, kde skokově přibyli nakažení a mrtvých je v tuto chvíli 35. Stejně jako u nás i ve Španělsku již byly uzavřeny školy a univerzity.

    „Nejúčinnějším lékem na virus je zpomalení jeho šíření,“ řekla Merkelová, která uvedla, že koronavirus bude v Evropě dlouho a jde především o to, aby se státy dokázaly připravit na další vlnu infekcí, která může dorazit na podzim nebo v zimě. Evropa a svět podle kancléřky v tuto chvíli hrají s nemocí covid-19 o drahocenný čas.

    Angela Merkelová svůj boj za multikulturně obohacenou Evropu prohrává. Její...

    Merkelová se ve svém projevu opírala především o odhady německých odborníků, kteří odhadují, že časem bude mít svou zkušenost s koronavirem přes 60 procent celosvětové populace. 

    Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn zdůraznil, že téměř 80 procent všech infikovaných osob nemělo prakticky žádné výraznější příznaky. Rizikovost onemocnění pak raketově stoupla u lidí nad 60 let. Tam už se nemoc projevovala silněji a dramaticky narostla také úmrtnost.

    Strach z koronaviru v Evropě sílí. Mrtvých už je přes čtyři tisíce.

    Vědci však mají z dalšího vývoje viru velké obavy, jelikož je jeho chování pro ně zatím poměrně velkou neznámou a stále se objevují nové skutečnosti ohledně tohoto koronaviru. Snaha zabránit rozšíření nemoci dále do populace je dána také obavou o další mutaci viru.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:01 čtvrtek 9. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      76
    • Trapas
      56
    • Cože
      38
    • Super
      36
    • Haha
      31
    • Sladký
      31
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...