Středa 27. ledna 2021, svátek má Ingrid
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
EXPRES

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Speed
  • jít naiDNES.cz

    Nakupujte chytře a zapomeňte na mouku: Ta vás před pandemií koronaviru neochrání!

    Protože ve vzduchu kromě koronaviru visí i zákaz vycházení, je dobré zrevidovat zásoby ve spíži a v lednici a případně doplnit zásoby. Namísto plenění regálů s moukou, cukrem a konzervami se zkuste zaměřit hlavně na potraviny, které mají jistou výživovou hodnotu a neobsahují jen prázdné kalorie. Co je dobré mít vždycky po ruce?

    Brambory

    Přirozeně bezlepkové, skvěle zasytí, a když je neproženete friťákem a neutopíte v majonéze nebo kečupu, nepřiberete po nich. Brambory se vyplatí mít doma vždy, můžete je totiž připravit na mnoho způsobů a nepřejedí se. Nevýhodou je jejich skladování. Málokdo má možnost je uchovávat v temném, chladném a dobře větraném sklepě. Na jaře mají navíc velkou tendenci klíčit a kazit se. Menší zásoba dva týdny rozhodně vydrží.

    Rýže, těstoviny a vločky

    Zdrojem živin může být také rýže. Lepší je volit rýži parboiled nebo přírodní hnědou rýži alias rýži natural. Obsahuje bílkoviny, vitamíny skupiny B a vitamín E, draslík, fosfor, křemík, zinek i vápník.

    Hodí se mít v zásobě také oblíbené těstoviny. I ty existují v celozrnné variantě. Spíš než kuskus je lepší volit bulgur, který má lepší výživové hodnoty, hodí se i na zahušťování polévek, podobně jako hrachová mouka.

    Skvělou službu udělají i ovesné vločky nebo kroupy, které lze použít nejen na houbového kubu.

    Luštěniny

    Češi vzali regály útokem a v první vlně „koronavirových nákupů“ skoupili snad víc čočky než na konci kalendářního roku. Luštěniny jsou skvělou volbou, o tom není pochyb. Je ale dobré vybírat ty, které v kuchyni a na talíři zužitkujete a budou vám chutnat. Někdo spíš než čočku ocení fazole, jiný zase nedá dopustit na cizrnu nebo hrách.

    Řada lidí navíc při vaření luštěnin tápe a nemá trpělivost, a tak je lepší fazole a cizrnu koupit konzervované. Nálev z cizrny ocení vegani a ti, kterým došla vejce. V receptech může nahradit bílek.

    Zelenina a ovoce

    Základem je cibule a česnek. Ty by neměly chybět nikdy, podobně jako kořenová zelenina. Skvělou surovinou je dřív opomíjený tuřín, ze kterého vykouzlíte polévku, hranolky i skvělé pyré. Dá se však jíst i syrový, třeba k televizi místo chipsů a jiných kaloricky vydatných pochutin. Dlouho vydrží taky dýně, která se dá upravovat naslano i nasladko. Skvělé je i zelí, včetně kysaného.

    Z ovoce je lepší vybírat tvrdší druhy jako jablka a hrušky. 

    Vejce, sýry a mléko

    Nejen pokud máte „válečné“ zásoby mouky, cukru a oleje, se vyplatí mít v lednici také dostatek vajec. Bez nich se peče docela obtížně, neobešly by se bez nich ani mnohé snídaně. V některých receptech může vejce v receptu nahradit majonéza. 

    V případě sýrů je dobré vybírat ty, které dlouho vydrží. Sázkou na jistotu jsou proto tvrdé sýry a halloumi, který se hodí ke grilování. 

    Naproti tomu u krabicového mléka se nemusíte bát, že by vám ve spíži zkyslo. Trvanlivé je podle některých kritiků až až...

    Konzervy

    Nikdo neříká, že máte nakoupit vepřové ve vlastní šťávě v množství, že vám poleze i ušima. Nic nezkazíte tím, když ve spíži budete vždycky mít krájená nebo loupaná rajčata, kukuřici, sardinky a tuňáka. A třeba i kvalitní lančmít pro ty, kdo si chtějí zavzpomínat na doby (ne)dávno minulé. 

    Maso (i sójové)

    S masem je trochu problém, protože dlouho nevydrží a navíc z pultů obchodů rychle mizí. I ti, kdo nemají mrazák,  nemusejí zoufat. Pár balíčků šunky, včetně té schwarzwaldské, která dlouho vydrží a nahradí slaninu, se do lednice vždycky vejde. Podobně jako kvalitní trvanlivý salám.

    Boom sójového masa, které bylo v 90. letech hitem, dávno pominul, koronavirus ho ale zase vrací do hry. Nezabere místo, nekazí se, a když ho umíte připravit, dá se z něj připravit jídlo, které si s tím masným nezadá.

    Cukr, olej...

    ... hořčice, oblíbené koření, sušené droždí nebo kypřicí prášek nezaberou místo a vyplatí se je mít doma v rozumném množství. Podobně jako ořechy, mák a nejrůznější semínka. 

    Je dobré zásoby průběžně kontrolovat, mají tendenci žluknout a podobně jako třeba mouka jsou potenciálním rejdištěm potravinových molů a jiných škůdců.

    Ze sladkostí vítězí kvalitní hořká čokoláda, od věci není ani sušené ovoce nebo slazené kondenzované mléko.

    Fotogalerie

    O čem sní tvůj e-mail?

    Šéfredaktor pro tebe každý čtvrtek vybere ty největší pecky a kauzy, které ti nesmí uniknout

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:02 neděle 19. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      108
    • Trapas
      33
    • Haha
      28
    • Cože
      25
    • Tvl
      25
    • Sladký
      24

    Veganství a vegetariánství je na vzestupu a je to dobře, říká lékař Jan Gojda

    Premium Lékaři bývají obvykle k dietám všeho druhů skeptičtí. Nejinak tomu bylo v případě vegetariánství a veganství. Výhradně...

    Malý stěhovák pro rodinu. Měřili jsme, který kombík je ten nejlepší

    Premium Ve velkém testu jsme srovnali tři kompaktní kombíky, které mohou být alternativou populární octavie. Navíc nejsou tak...

    Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

    Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

    Komentáře

    Mohlo by vás zajímat

    Vezmeme vás na titulní stranu
    Středa 27. ledna 2021, svátek má Ingrid
    • schránka
    • Přihlásit Můj účet
    EXPRES

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Speed
  • jít naiDNES.cz