Nakupujte chytře a zapomeňte na mouku: Ta vás před pandemií koronaviru neochrání!

Protože ve vzduchu kromě koronaviru visí i zákaz vycházení, je dobré zrevidovat zásoby ve spíži a v lednici a případně doplnit zásoby. Namísto plenění regálů s moukou, cukrem a konzervami se zkuste zaměřit hlavně na potraviny, které mají jistou výživovou hodnotu a neobsahují jen prázdné kalorie. Co je dobré mít vždycky po ruce?

Brambory

Přirozeně bezlepkové, skvěle zasytí, a když je neproženete friťákem a neutopíte v majonéze nebo kečupu, nepřiberete po nich. Brambory se vyplatí mít doma vždy, můžete je totiž připravit na mnoho způsobů a nepřejedí se. Nevýhodou je jejich skladování. Málokdo má možnost je uchovávat v temném, chladném a dobře větraném sklepě. Na jaře mají navíc velkou tendenci klíčit a kazit se. Menší zásoba dva týdny rozhodně vydrží.

Rýže, těstoviny a vločky

Zdrojem živin může být také rýže. Lepší je volit rýži parboiled nebo přírodní hnědou rýži alias rýži natural. Obsahuje bílkoviny, vitamíny skupiny B a vitamín E, draslík, fosfor, křemík, zinek i vápník.

Hodí se mít v zásobě také oblíbené těstoviny. I ty existují v celozrnné variantě. Spíš než kuskus je lepší volit bulgur, který má lepší výživové hodnoty, hodí se i na zahušťování polévek, podobně jako hrachová mouka.

Skvělou službu udělají i ovesné vločky nebo kroupy, které lze použít nejen na houbového kubu.

Luštěniny

Češi vzali regály útokem a v první vlně „koronavirových nákupů“ skoupili snad víc čočky než na konci kalendářního roku. Luštěniny jsou skvělou volbou, o tom není pochyb. Je ale dobré vybírat ty, které v kuchyni a na talíři zužitkujete a budou vám chutnat. Někdo spíš než čočku ocení fazole, jiný zase nedá dopustit na cizrnu nebo hrách.

Řada lidí navíc při vaření luštěnin tápe a nemá trpělivost, a tak je lepší fazole a cizrnu koupit konzervované. Nálev z cizrny ocení vegani a ti, kterým došla vejce. V receptech může nahradit bílek.

Zelenina a ovoce

Základem je cibule a česnek. Ty by neměly chybět nikdy, podobně jako kořenová zelenina. Skvělou surovinou je dřív opomíjený tuřín, ze kterého vykouzlíte polévku, hranolky i skvělé pyré. Dá se však jíst i syrový, třeba k televizi místo chipsů a jiných kaloricky vydatných pochutin. Dlouho vydrží taky dýně, která se dá upravovat naslano i nasladko. Skvělé je i zelí, včetně kysaného.

Z ovoce je lepší vybírat tvrdší druhy jako jablka a hrušky. 

Vejce, sýry a mléko

Nejen pokud máte „válečné“ zásoby mouky, cukru a oleje, se vyplatí mít v lednici také dostatek vajec. Bez nich se peče docela obtížně, neobešly by se bez nich ani mnohé snídaně. V některých receptech může vejce v receptu nahradit majonéza. 

V případě sýrů je dobré vybírat ty, které dlouho vydrží. Sázkou na jistotu jsou proto tvrdé sýry a halloumi, který se hodí ke grilování. 

Naproti tomu u krabicového mléka se nemusíte bát, že by vám ve spíži zkyslo. Trvanlivé je podle některých kritiků až až...

Konzervy

Nikdo neříká, že máte nakoupit vepřové ve vlastní šťávě v množství, že vám poleze i ušima. Nic nezkazíte tím, když ve spíži budete vždycky mít krájená nebo loupaná rajčata, kukuřici, sardinky a tuňáka. A třeba i kvalitní lančmít pro ty, kdo si chtějí zavzpomínat na doby (ne)dávno minulé. 

Maso (i sójové)

S masem je trochu problém, protože dlouho nevydrží a navíc z pultů obchodů rychle mizí. I ti, kdo nemají mrazák,  nemusejí zoufat. Pár balíčků šunky, včetně té schwarzwaldské, která dlouho vydrží a nahradí slaninu, se do lednice vždycky vejde. Podobně jako kvalitní trvanlivý salám.

Boom sójového masa, které bylo v 90. letech hitem, dávno pominul, koronavirus ho ale zase vrací do hry. Nezabere místo, nekazí se, a když ho umíte připravit, dá se z něj připravit jídlo, které si s tím masným nezadá.

Cukr, olej...

... hořčice, oblíbené koření, sušené droždí nebo kypřicí prášek nezaberou místo a vyplatí se je mít doma v rozumném množství. Podobně jako ořechy, mák a nejrůznější semínka. 

Je dobré zásoby průběžně kontrolovat, mají tendenci žluknout a podobně jako třeba mouka jsou potenciálním rejdištěm potravinových molů a jiných škůdců.

Ze sladkostí vítězí kvalitní hořká čokoláda, od věci není ani sušené ovoce nebo slazené kondenzované mléko.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:02 neděle 19. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 108
  • 33
  • 28
  • 25
  • 25
  • 24