Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Reportáž z nákupních center: Prázdné kartony, rozsypaná mouka... To je konec světa?

    Strach z koronaviru, který straší celou Evropu, donutil Čechy sestavit jakýsi krizový plán. Obyvatelé vzali útokem supermarkety kolem sebe a zásobují se trvanlivými výrobky pro případ, že epidemie brzy propukne i v České republice a oni budou nuceni žít ze svých zásob. Expres.cz navštívil několik pražských obchodů. Regály v nich zejí prázdnotou, zaměstnanci mluví o konci světa! Zákazníci ale dělají, že se nic neděje.

    Před prodejnou obchodu Penny na pražském Žižkově jsme narazili na paní ve věku zhruba 65 let. Táhla před sebou přeplněný vozík plný rýže, těstovin a mouky.

    Zeptali jsme se jí, zdali patří k těm, kteří se připravují na nejhorší. 

    „Ne, vůbec ne, jen nakupuji pro svého syna, který se chystá na chatu,“ sdělila nám paní, která ale odmítla mluvit na kameru. „Podle mě je celá ta panika ohledně koronaviru přehnaná,“ dodala žena.

    Kousek od ní stál zhruba stejně starý muž, jenž zrovna vykládal nákup z koše do svého auta. Jeho nákup obsahoval potraviny, jako je rýže, mouka, mléko či těstoviny. Zkrátka výrobky, které vydrží dlouho.

    „Šel jsem na normální nákup, koronaviru se vůbec nebojím,“ kroutil hlavou.

    Češi nejvíce kupují mouku, rýži a mléko

    Podobně mluvili i ostatní, situace v supermarketech tomu ale neodpovídá. 

    Ve všech obchodech, které jsme navštívili, byly prázdné regály, naopak plné byly klece s obaly a krabicemi. Zaměstnanci měli honičku a některé zboží vůbec nestíhali doplňovat.

    Klece jsou plné obalů a krabic.

    Další přeplněná klec...

    Na dračku jde zejména mouka, rýže, těstoviny, mražené pizzy či mléko.

    Někde našli zákazníci jen prázdné palety.

    Velká poptávka je po mléku.

    „Co se to děje, to je snad konec světa, nebo co?“ prohlásil evidentně znepokojený zaměstnanec Kauflandu, který zrovna procházel kolem.

    „Co to je?“ divila se zákaznice v pražském Lidlu, která si chtěla koupit mouku, ale žádná na ni nezbyla.

    Zde byla mouka.

    Zaměstnanci nesmí mluvit

    Ve všech obchodech jsme se pokoušeli oslovit vedoucí zaměstnance poboček, aby nám dali vyjádření k současné situaci. 

    Ale nesměli mluvit.

    „Nemáme povolení cokoliv komentovat,“ sdělila nám zaměstnankyně Kauflandu a odkázala nás na tiskové oddělení.

    „Na našich prodejnách jsme zaznamenali zvýšený zájem o trvanlivé potraviny, například o rýži a těstoviny. V současné době neevidujeme ve srovnání s běžnými dny u těchto produktů výkyvy v zásobách na našich centrálních skladech. Krátkodobý nedostatek těchto produktů se může objevit pouze na některých prodejnách, a to z důvodu zvýšených nákupů našich zákazníků. Z našeho centrálního skladu jsou všechny naše prodejny pravidelně zásobovány a navíc jsme v kontaktu s našimi dodavateli,“ sdělila nám tisková mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

    „Věříme, že dojde opět ke zklidnění celé situace. Chtěli bychom poděkovat především všem našim zaměstnancům za jejich velké pracovní nasazení v těchto dnech,“ dodala.

    „O desítky procent navíc se prodávají oleje, mouky, rýže, těstoviny a další suché potraviny,“ řekl serveru iDNES.cz zase mluvčí obchodu Albert Jiří Mareček. 

    Obchody budou prodávat omezené množství na hlavu

    Petr Hlubuček, náměstek pražského primátora Zdeňka Hřiba, na svém Twitteru uvedl, že s prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomášem Prouzou konzultoval opatření proti hromadnému skupování zboží v obchodech.

    „Konzultovali jsme možnost, že obchody přijmou opatření proti hromadnému skupování zboží, podobné tomu, když prodávají v akcích zlevněné zboží, tj. omezené množství na hlavu,“ uvedl Hlubuček.

    Koronavirem se celosvětově nakazilo přes 83 tisíc lidí a více než 2800 nemoci podlehlo. V Česku bylo testováno kolem stovky lidí, žádný případ laboratorní testy nepotvrdily.

    Nejvážnější situaci v Evropě hlásí Itálie, kde je zhruba 400 nakažených a nejméně 12 osob zemřelo.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 7:58 neděle 28. června 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      73
    • Haha
      50
    • Trapas
      31
    • Super
      29
    • Cože
      29
    • Sladký
      26