Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Už se těšíte na dovolenou s all inclusive? Na švédské stoly ale zapomeňte

    Ty tam jsou časy, kdy si našinci na dovolené ve Španělsku, Bulharsku, Turecku nebo Tunisku mohli korzovat po jídelně a vybírat z plných stolů vše, co jim padne do oka a následně do pusy. Se „samoobslužnými“ švédskými stoly, kde se turisté stravovali formou bufetu, se rekreanti budou muset letos kvůli hrozbě koronaviru na řadě míst rozloučit. Což nadšení ochutnávači a „uďobávači“ mohou vnímat jako omezující a nekomfortní, protože si „přece zaplatili plné stoly, které si naloží sami“.

    Ochutnávání oblíbených laskomin a objevování národních kuchyní, které Češi v rámci programů all inclusive tolik milují, letos kvůli koronaviru dozná významných změn. Cestovní kanceláře sice ubezpečují klienty, že o svůj komfort a blahobyt nepřijdou, přece jen budou muset trochu slevit ze svých nároků a zvyků.

    „Stravování formou bufetových stolů je povoleno a služby all inclusive nejsou omezeny, samozřejmostí je dodržování zvýšených hygienických pravidel každého hotelu. Klient se pouze nebude moci obsluhovat sám, obsluhován bude u bufetových stolů proškoleným personálem, který poskytne servis, výběr a množství pokrmů dle přání klienta. I nadále bude v neomezeném množství koncept all inclusive zachován,“ ubezpečuje své klienty cestovní kancelář Atlantika.

    Turisté se mohou „ošívat“ kvůli tomu, že u jídla budou víc pod dozorem a nemohou být pány vlastního talíře ve smyslu toho, že si jídlo budou nabírat sami.

    „Hoteliéři jsou samozřejmě připraveni splnit veškeré hygienické standardy, které si současná doba žádá, zároveň ale chtějí zachovat pohodlí pro turisty, aby žádný z klientů neztratil pocit, že je skutečně na dovolené,“ nechal se pro Blesk slyšet mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

    „Pravděpodobně se změní režim v jídelnách a restauracích, kde asi letos nebude all inclusive probíhat formou švédských stolů. Hotely také mohou připravit nějaký časový rozvrh, aby nepřišli na večeři všichni turisté najednou,“ doplnil Bezděk.

    V praxi to může znamenat, že se změní forma služeb a místo bufetového stravování bude na turisty v některých hotelech čekat servírované menu. Někteří to mohou vnímat jako menší luxus, na druhou stranu u bufetového stravování často dochází k obrovskému plýtvání a vyhazování potravy. Může je tak hřát pocit, že v případě servírovaných jídel k takovému plýtvání nedochází.

    Rekreanti musejí počítat s tím, že ne všechno, na co byli v posledních letech zvyklí, musí nutně fungovat i v letošní sezoně, i když hotely jim budou v drtivé většině případů chtít vyhovět.

    Na „soutěže“ typu Kolik se mi toho vejde na dezertní talířek nebo Kolikrát si půjdu přidat si však (nejen) čeští turisté budou muset počkat. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:58 pátek 2. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      40
    • Trapas
      38
    • Haha
      33
    • Cože
      33
    • Sladký
      32
    • Tvl
      30
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...