Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Češi na dovolené: Jedná se o Itálii a Egyptě, do Chorvatska a Řecka bez omezení

    Světové aerolinie by rády rozhýbaly turismus, který je kvůli pandemii koronaviru ochromený napříč celým světem. Postavily se proti povinnosti zamířit po příletu do dovolenkových destinací nejprve na 14 dnů do karantény. Zástupci aerolinek proto dali dohromady seznam 45 zemí, do karantény by se nemuselo ve Francii, Portugalsku, Itálii nebo Španělsku. Seznam schválily například British Airways, EasyJet a Virgin Atlantic. Kam mohou Češi cestovat bez omezení a kde se naopak připravit na možné komplikace?

    Na seznamu 45 zemí se kromě Francie, Portugalska, Řecka objevily také USA, velká část Karibiku, Egypt, nechybějí Česko a Slovensko, překvapivě ani země zasažené koronavirem nejsilněji, a to Itálie a Španělsko. V jejich případě pro přidání na seznam mluví například fakt, že jde o státy na turismu v mnoha ohledech závislé, navíc mezi cestovateli velmi oblíbené.

    Češi se budou muset od 15. června prokazovat negativními testy na onemocnění covid-19 při návratu z Velké Británie a Švédska. Z dalších zemí Evropské unie budou moci přicestovat bez omezení, týká se to všech sousedních zemí včetně Polska i turistických destinací, jako je Řecko, Chorvatsko či Bulharsko. 

    Pro snadnější orientaci jsou evropské státy rozděleny barevně, stejně jako semafor.

    Zelená zóna

    Do zemí označených zelenou barvou spadá Řecko, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Německo, Rakousko, Slovensko, Slovinsko, Polsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Švýcarsko, Finsko, Norsko, Kypr a Island.

    Lidé cestující do těchto států nebudou muset mít negativní test na koronavirus. Nemusejí ho mít ani turisté přijíždějící z těchto států do tuzemska. Do této kategorie spadá také Čechy tolik oblíbené Chorvatsko.

    Oranžová zóna

    Do oranžové zóny spadá Španělsko, Francie, Itálie, Portugalsko, Malta, Irsko, Belgie, Nizozemsko nebo Dánsko.

    I do těchto států mohou Češi odjíždět bez toho, aniž by měli u sebe negativní test na koronavirus. Turisté z těchto států, kteří budou přijíždět do Česka, ho ale u sebe musí mít.

    Červená zóna

    V červené zóně jsou aktuálně ze všech evropských států pouze Velká Británie a Švédsko. Při návratu z těchto států musí mít negativní test také Češi.

    Například Thajsko, kde je turismus také zdrojem obživy mnoha lidí, výletníky zatím nechce. Letadla, která by tam přivezla zahraniční turisty, mají do konce června úplný zákaz. Utrum mají i ti, kdo by chtěli cestovat do aktuálně nejpostiženějších zemí, jako je Rusko, Brazílie nebo USA

    Do Chorvatska každý rok vyráží téměř milion Čechů. Láká je hlavně čisté moře, relativní blízkost a jazyková příbuznost.

    Vlakem do Chorvatska

    Češi směřující na dovolenou do Chorvatska nemusejí spoléhat jen na svůj vůz nebo autokar, případně dražší a často nedostatkové lety. Soukromý dopravce RegioJet chystá od 30. června nejméně třikrát týdně přímý vlak z Prahy přes Brno do chorvatské Rijeky

    „V provozu má být do poloviny září a z Rijeky by navazovaly na příjezd vlaku autobusy, které by české turisty rozvážely do jednotlivých letovisek na pobřeží Jadranu,“ informoval mluvčí Aleš Ondrůj.

    „Veškeré detaily plánujeme upřesnit v následujících dnech, kdy také zahájíme prodej jízdenek. Oslovíme i cestovní kanceláře a agentury, abychom přepravili do Chorvatska jejich klienty,“ doplnil.

    V dřívějších letech jezdily do Chorvatska také České dráhy, které zajišťovaly přímý lehátkový vůz do Splitu. V posledních letech už však nejezdil, protože se jako komerční spoj nevyplácel.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:30 středa 30. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      47
    • Sladký
      46
    • Haha
      45
    • Cože
      43
    • Tvl
      40
    • Trapas
      36
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...