Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Teď už na ně máte i vy! Luxusní hotely v Praze srazily ceny, chtějí nalákat Čechy

    Ubytování v luxusních pražských hotelech bude nyní pro Čechy mnohem dostupnější. | foto: Autor: Four Seasons

    Zatímco jinde v republice rezervace hoteliérům přibývají, v Praze jsou hotely, které vždy spoléhaly na davy turistů, zoufalé. Důsledkem toho řada luxusních hotelů musela razantně snížit ceny. Pro mnoho lidí to znamená jedinečnou možnost vyzkoušet hotely, které si do té doby mohli jen prohlížet v průvodcích. Zaplní prázdné pražské hotely právě Češi?

    Ležet v posteli a z okna se dívat na Pražský hrad nebo Karlův most se nepoštěstí úplně každému, a pokud jste v minulosti měli o podobný zážitek zájem, museli jste si připravit zlatou kreditku, jinak jste měli smůlu.

    Teď se karta obrátila a tím nejcennějším „zbožím“ jsou pro hoteliéry právě čeští turisté.

    „Pro klienty jsme připravili časově limitovaný balíček Praha na dlani, který je cenově nastavený tak, abychom byli schopni konkurovat hotelům zacíleným na domácí klientelu,“ řekla pro časopis Forbes ředitelka komunikace Four Seasons Veronika Tamchynová.

    Ještě před krizí by vás pokoj v tomto hotelu přišel na 54 000 korun za noc, teď vám bude stačit „jen“ 6210 korun. Zároveň se majitelé snaží lákat i na další slevy a výhody, na něž Češi rádi slyší.

    Podle statistik jsou pražské hotely závislé z 80 procent na turistech z ciziny, a tak není divu, že hoteliéři v současné chvíli příliš nevědí, co si s prázdnými pokoji počít.

    „Loni jsme měli touto dobou obsazenost 90 procent, aktuální rezervace na červen nepřekračují 10 procent,“ řekla ředitelka hotelu Carlo IV Teresa Mattos. 

    Některé hotely v hlavním městě dokonce ani otevírání bez zahraničních turistů neplánují, domácí klientela je prý nezachrání.

    Praha je super pro turisty, ale pro život je to někdy peklo.

    Společnost Pytloun Hotels má hotely v Liberci, Harrachově a Praze, kde hlásí tak malý zájem a minimum rezervací, že ani nezahájí provoz, přestože jim to poslední vlna rozvolňování umožňuje.

    Řetězec luxusních hotelů Hilton Hotels & Resorts má v Praze dvě pobočky, obě plánuje otevřít až v červenci. I zde se mohou Češi těšit na speciální akce a zvýhodněné balíčky. Místo zahraničních hostů mají Hiltonu udělat tržby především české rodiny s dětmi.

    I když to může znít jako plán přitažený za vlasy, nejedná se o nic výjimečného. Během krize v roce 2008 hotely v hlavním městě také výrazně zlevnily, a to dokonce natolik, že tím měly Praze poškodit pověst.

    „Z dlouhodobé perspektivy by bylo opravdu nežádoucí, kdyby se z Prahy stal evropský slevomat, jako tomu bylo po finanční krizi v roce 2008. (...) Praha tím potvrdila pověst lowcostové destinace a například ve srovnání s nedalekou Vídní se jí dodnes nedaří přilákat bonitnější klientelu, přestože jí rozhodně má co nabídnout,“ cituje Petra Slepičku z organizace Prague City Tourism Forbes.

    To, aby se v pražských hotelech ubytovávali Češi, si přeje i magistrát, který si na podpůrný program vyčlenil kolem 100 milionů korun.

    Mělo by to fungovat tak, že pokud utratíte své peníze za ubytování v hotelu, dostanete pak slevu či voucher na vstup do nejrůznějších turistických atrakcí ve městě.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:29 úterý 22. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      23
    • Super
      22
    • Tvl
      21
    • Trapas
      20
    • Haha
      19
    • Sladký
      18
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...