Už se těšíte na dovolenou s all inclusive? Na švédské stoly ale zapomeňte

Ty tam jsou časy, kdy si našinci na dovolené ve Španělsku, Bulharsku, Turecku nebo Tunisku mohli korzovat po jídelně a vybírat z plných stolů vše, co jim padne do oka a následně do pusy. Se „samoobslužnými“ švédskými stoly, kde se turisté stravovali formou bufetu, se rekreanti budou muset letos kvůli hrozbě koronaviru na řadě míst rozloučit. Což nadšení ochutnávači a „uďobávači“ mohou vnímat jako omezující a nekomfortní, protože si „přece zaplatili plné stoly, které si naloží sami“.

Ochutnávání oblíbených laskomin a objevování národních kuchyní, které Češi v rámci programů all inclusive tolik milují, letos kvůli koronaviru dozná významných změn. Cestovní kanceláře sice ubezpečují klienty, že o svůj komfort a blahobyt nepřijdou, přece jen budou muset trochu slevit ze svých nároků a zvyků.

„Stravování formou bufetových stolů je povoleno a služby all inclusive nejsou omezeny, samozřejmostí je dodržování zvýšených hygienických pravidel každého hotelu. Klient se pouze nebude moci obsluhovat sám, obsluhován bude u bufetových stolů proškoleným personálem, který poskytne servis, výběr a množství pokrmů dle přání klienta. I nadále bude v neomezeném množství koncept all inclusive zachován,“ ubezpečuje své klienty cestovní kancelář Atlantika.

Turisté se mohou „ošívat“ kvůli tomu, že u jídla budou víc pod dozorem a nemohou být pány vlastního talíře ve smyslu toho, že si jídlo budou nabírat sami.

„Hoteliéři jsou samozřejmě připraveni splnit veškeré hygienické standardy, které si současná doba žádá, zároveň ale chtějí zachovat pohodlí pro turisty, aby žádný z klientů neztratil pocit, že je skutečně na dovolené,“ nechal se pro Blesk slyšet mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

„Pravděpodobně se změní režim v jídelnách a restauracích, kde asi letos nebude all inclusive probíhat formou švédských stolů. Hotely také mohou připravit nějaký časový rozvrh, aby nepřišli na večeři všichni turisté najednou,“ doplnil Bezděk.

V praxi to může znamenat, že se změní forma služeb a místo bufetového stravování bude na turisty v některých hotelech čekat servírované menu. Někteří to mohou vnímat jako menší luxus, na druhou stranu u bufetového stravování často dochází k obrovskému plýtvání a vyhazování potravy. Může je tak hřát pocit, že v případě servírovaných jídel k takovému plýtvání nedochází.

Rekreanti musejí počítat s tím, že ne všechno, na co byli v posledních letech zvyklí, musí nutně fungovat i v letošní sezoně, i když hotely jim budou v drtivé většině případů chtít vyhovět.

Na „soutěže“ typu Kolik se mi toho vejde na dezertní talířek nebo Kolikrát si půjdu přidat si však (nejen) čeští turisté budou muset počkat. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:58 pátek 2. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 40
  • 38
  • 33
  • 33
  • 32
  • 30