Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zavřené hranice i obchody, vyšší tresty: Koronavirus jako kladivo na drogový byznys

    I když mnozí zajásali, alkohol ani kokain nebo pervitin nejsou v boji proti koronaviru účinné. | foto: Koláž Expres.cz

    Výrobci drog, překupníci a dealeři, stejně jako na ti, kdo si bez zakázaných substancí nechtějí a neumějí život představit, schytávají jednu ránu za druhou. Jako by nestačilo, že úřady důrazně varovaly před tím, že alkohol, kokain ani pervitin nezabíjejí koronavirus. Mrzení panuje hlavně kvůli zavřeným hranicím a obchodům.

    „Ne, kokain vás neochrání proti nemoci covid-19,“ stálo před pár týdny na twitterovém účtu francouzského ministerstva zdravotnictví. „Je to návyková droga, která vážné škodí zdraví,“ připomínalo ministerstvo v příspěvku, na který upozornil britský The Independent.

    V té době patřil ve Francii mýtus o zázračných účincích kokainu proti viru SARS-CoV-2 i na onemocnění covid-19 k nejrozšířenějším. Šňupání prý sterilizuje nosní dutinu.

    V české a slovenské kotlině fámu vtipálci ihned přetvořili a podobně lidem „doporučovali“ pervitin. 

    Ten samozřejmě koronavirus nezabije, což lidem, kteří si ho oblíbili, zase tolik nevadí. Narkomani, kteří si na svůj „koníček“ nevydělávají prací, ale trestnou činností, koronavirus musejí proklínat. Obchody, kde se dalo krást, ale i zastavárny, bary i restaurace jsou zavřené, a tak se okruh míst, kde přijít rychle k penězům, dost zúžil.

    Krádež v supermarketu, kde toho narkomani musí zcizit sakra hodně, aby bylo na drogy, se aktuálně může dost vymstít, což si velmi dobře uvědomují.

    „Za spáchání určitých trestných činů v době nouzového stavu stanoví zákon vyšší trestní sazby. Je potřeba si uvědomit škodlivost předmětných trestných jednání, neboť právě v této době je potřeba směřovat veškeré lidské zdroje k odstranění extrémně škodlivého stavu. Z hlediska skutkových podstat s vyšší trestní sazbou se jedná například o krádeže (včetně krádeží vloupáním), podvody, šíření poplašné zprávy, šíření nakažlivé lidské nemoci a další,“ informovala Mgr. Soňa Štětínská z tiskového odboru  Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.

    Za „běžného“ stavu je například trestní sazba za krádež až dvouletá (popřípadě tříletá pro recidivu), aktuálně se jedná o tresty v rozmezí dvou až osmi let.

    Do karet narkomanům, dealerům a výrobcům nehrají ani zavřené hranice. To se týká hlavně Polska, odkud se nejčastěji dovážejí léky s obsahem pseudoefedrinu, z něhož se vyrábí pervitin. Chybí i potřebné chemikálie, které jsou nedostupné kvůli zavřeným obchodům a výpadu dodávek. 

    Růžová ale situace, zvláště pokud se karanténa a nouzový stav protáhnou, nebude ani na poli dalších drog, třeba kokainu. I ten k nám musí někudy doputovat a tuzemské zásoby se rychle tenčí. Zvláště když jsou lidé zavření doma a nudí se...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 7:57 úterý 28. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      29
    • Haha
      24
    • Sladký
      22
    • Cože
      21
    • Trapas
      21
    • Tvl
      21
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...