Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Karel Havlíček: Žiju rockem, jsem sběratel desek. Babiš chce, abych měl TikTok, tak pojedu hudbu!

    Spisovatelka a novinářka Alena Hájková si na svou oslavu 60. narozenin v restauraci Columna pozvala mnoho svých přátel ze showbyznysu, s nimiž udržuje dlouholeté profesní i přátelské vztahy, a podpořit ji přišel i místopředseda hnutí ANO 2011 Karel Havlíček (54), který se dostavil o viditelně dost kilo hubenější a v povídavé náladě, která se umocnila tématem, jehož jsme se původně dotkli jen okrajově. Hudby. Přestože Havlíček působí jako přísný akademik, ve skutečnosti je to duší rocker, jeho vášní je sběr LP desek. Chrlil ze sebe hudební znalosti a přehledy, vypočítával koncerty, jména a složení kapel, až se hudba nakonec stala nosným tématem našeho rozhovoru a ještě zdaleka jsme si neřekli všechno, ale prý v tom „brzy budeme pokračovat!“. Rozhodně je v čem, do půlhodinového rozhovoru se jeho překvapivá vášeň nacpat celá nedala, ale jeden pozitivní výsledek je na cestě: TikTok bude! A nejspíš tam svou celoživotní láskou překvapí i vás.

    Pane Havlíčku, první věc, vy jste strašně zhubnul.

    To je tím, že když mám hlad, tak si dám jedno, a když mám větší hlad, tak si dám druhé.

    Krása. Ale opravdu máte o dost kilo méně, než jste měl naposledy, co jsem vás viděla naživo, což bylo během setkání s Orbánem v Ústí nad Labem.

    Změnil jsem stravu, jím v podstatě jen samé ryby, vynechal jsem úplně vepřové a hlavně cvičím. Cvičil jsem vždy ráno, ale teď jsem si naložil i večery a opravdu nevynechám jediný den.

    Pohublý Karel Havlíček a Felix Slováček na oslavě Aleny Hájkové.

    Teď máte malé pivo...

    Dám si ještě druhé.

    To byste ale u diety neměl. Středomořská doporučuje sklenku vína, ale po pivu se přibírá.

    Jenže já to neberu jako dietu, já jsem začal střídměji jíst, vysadil jsem přílohy a začal jsem i hodně chodit, hlavně o víkendu se psem. A když jste mi řekla, že to je na mě vidět, tak už mám dnes skvělý večer. (smích)

    Musel jste obměnit šatník? Vy máte stoprocentně o dvě konfekční velikosti méně.

    Musel. Měl jsem asi dvacet obleků a všechny šly do kytek, takže mi to na druhou stranu pekelně vlezlo do peněz, víte, kolik stojí dneska oblek?

    Je mi to jasné, ale opravdu jsem překvapená, jelikož televize, jak víte, přidává aspoň pět kilo a když jste v debatě, tak to na vás poznat není.

    Speciálně Česká televize roztahuje!

    Ségra mi dávala prachy na desky

    Na pozadí nám tu hraje píseň ze seriálu Cirkus Humberto a vy jste teď mimo odpověď řekl, že to je nádherná hudba. Takže dá se odvodit, že to je váš šálek čaje?

    Já jsem obrovský sběratel desek, mám jich doma tisíce a mám kompletní diskografii většiny art rockových a hard rockových britských kapel, ty nejlepší americké kapely, opravdu toho mám obrovské množství a žiju tím. Ale jsem hodně orientovaný na rockovou muziku, na folkovou muziku, ale i na české interprety, mám vše od Mišíka, Luboše Pospíšila, Radůzy, Zuzany Navarové a tak dále. A tohle je popík a já jsem vždy byl toho názoru, že není muzika popová a rocková, ale dobrá nebo špatná. A Karel Svoboda měl úžasný dar na melodie a oni si s Gottem nejvíc sedli v 70. letech, i když mně se Gott líbil víc na konci 60. let, tam byl hodně revoluční, ale pak přešel na tyto romantické písně. Měl jsem dokonce možnost s Karlem Svobodou spolupracovat, když bylo rádio Vox, to bylo hned po revoluci, a byl to člověk s neskutečným hudebním citem právě pro atmosféru filmové hudby. On byl schopen psát k seriálům, k filmům a do značné míry filmy dělala ta jeho hudba. Jsem přesvědčený, že do značné míry je dán úspěch Popelky právě jeho hudbou... Co je?

    No já koukám vyvalená jako blázen, vy jste rocker? Nezlobte se na mě, ale s vaším akademickým výrazem vás na to člověk netipne, pojďme si to říct upřímně. Není to poněkud drahý koníček, sbírat LP desky? Některé kusy se prodávají za hromadu peněz a nejsou levné.

    Jsou dneska! Dneska je to dobré, ale vemte si, že já jsem je začal sbírat, když mi bylo deset! Tady u nás desky nebyly, já jsem měl ségru v Mnichově, ta mi vždycky dala nějaké prachy a já jsem je tam jezdil kupovat místo toho, abych si tam kupoval džíny. A v té době je kupovat i po burzách byla strašná pálka. Já chodím do knihkupectví Doupě, tam je chlapík, který tomu rozumí a vždycky mi objedná desky, které chci, ale nestačím to poslouchat, to je pravda. Koupím, zařadím a pak si to stejně pustím ve Spotify, ale mám ten dobrý pocit, že ji mám.

    Jiří Krampol, Kristian Kodet a Karel Havlíček na oslavě Aleny Hájkové

    Jaká je vaše nejvzácnější?

    Jednu mám, to je rarita. To jsou The Matadors, jejich první deska ve složení Radim Hladík, Jan Farmer Obermayer, Tony Black a Viktor Sodoma a ta je z konce 60. let a na ní je zajímavé to, že mám tu původní desku, která tehdy vyšla. Ke mně se dostala úplně náhodou přes mého švagra, který dělal kapelám zvukaře, a Radim Hladík tenkrát chtěl, abychom mu tuhletu desku dali, protože on ji neměl v tomto originále. Pak to samozřejmě už vycházelo po revoluci, ale jí jsem se držel, takže v tomto je pro mě opravdu zvláštní. Pochopitelně již vyšla v jiných reedicích, ale já mám opravdu originál.

    Chodíte na koncerty?

    Teď už méně, ale než jsem byl v politice, tak jsem hodně jezdil i s rodinou do zahraničí. Kolikrát jsme směřovali dovolenou i tam, kde někdo hrál, třeba Floydi, tady jsem třeba chodil po folkových koncertech, na Vláďovi Mišíkovi jsem byl snad padesátkrát, na Radůze párkrát, a pak jsou samozřejmě kapely, které člověk nikdy nezažije a vyčítá si to. Mrzí mě třeba, že jsem jen jednou viděl kapelu Collegium Musicum, což byli rockoví mágové z Bratislavy a podle mě nejlepší československá kapela všech dob. A to říkám s respektem k Mišíkovi nebo s respektem k Pražskému výběru či Olympicu, ale to, co předváděla parta kolem Mariána Vargy, tak to byli v podstatě východní Genesis. Jednou jedinkrát jsem na nich byl v Praze ještě za totáče a pak už jsem to nějak nestihl. A to mě mrzí.

    No a je to tady! Babiš chce, abych měl TikTok!

    Prokristapána, proč vy neděláte bokem hudební rezence?

    Dělával jsem!

    No a jak to máme my vědět!

    Tak ne zas úplně recenze, občas mě nějací novináři oslovili, jestli nechci napsat třeba nekrolog, například když zemřel Bowie nebo Leonard Cohen. Ale já jsem amatér, jsem člověk z byznysu, kterého to bavilo, tak jsem měl možná jiný pohled než profesionální recenzent, kterých si ale vážím, například Jiří Černý či Josef Vlček, to jsou mágové hudební publicistiky.

    Já to vidím úplně jasně – Karel Havlíček na TikToku a na Instagramu, kde sedíte na zemi mezi svými deskami oblečený v mikině a mluvíte o nich. Neříkejte mi, že to není super nápad.

    No a je to tady. Já jsem doteď odolával TikToku a Babiš říká: Udělej si TikTok!

    No tak vidíte! Já a pan předseda máme pravdu.

    Zatím vzdoruju. Ale na druhou stranu asi by bylo dobré ho mít, abych byl taky trochu autentický, tak teď jste mě navedla. Tak udělám TikTok a budu tam dávat muziku.

    Tak protože komisní politiky už má taky jeden po chvíli dost a ten trend jde dneska jiným směrem, podívejte se na Alenu Schillerovou. Ta má na TikToku úspěch a je jedno, že se jí někteří smějí, prostě cíl zaměření je splněn.

    Je to tak. Letos jsem byl na krásném koncertu Petera Gabriela v Mnichově, byl jsem na koncertě Rogera Waterse v Amsterodamu, takže...

    Musím skočit do řeči, co na to říkáte? Já byla tady v Praze a na mě je Waters teď už moc. První půlka byla famózní, druhá půlka... No, já nevím, jestli takové věci chci poslouchat na hudebním koncertě.

    Já jsem na něm byl aspoň desetkrát, v Evropě i po světě. A já jsem pinkfloydista, znám všechny jejich desky i speciální vydání, samozřejmě on byl mozkem Floydů, ale na druhou stranu David Gilmour vždycky byl tím, kdo tomu dával hudební základ a hlas, takže geniální bylo jejich spojení, kdy Waters rafinovaně udával koncept a myšlenku a Gilmour zase muzikálnost. A to se už nikdy nebude opakovat. Jejich sólová alba rád poslouchám, ale už to nikdy nebude Pink Floyd. Ale asi nemá smysl hodnotit Waterse s jeho politickými názory, ty mi ani nesedí.

    Jenomže to se ale taky nejvíc řešilo.

    To je jasné. Ale dívám se na něj z pohledu toho, co tady za tu dobu vytvořil, je to padesátiletá éra a ta je neskutečná. Na druhou stranu je to on, je to Waters, je to jeho názor a vyjádřil ho po více jak padesáti letech. Udělal to asi jak by to dneska udělal člověk, který, jak to říct...

    Který si už nechce na nic hrát?

    Tak. Je to jako jeho výpověď osmdesátníka.

    Dá se obecně říct, že nejraději posloucháte mrtvé lidi a rozpadlé kapely?

    Poslouchám i nemrtvé. (smích) Ale je pravda, že nástup nové hudební generace už nestíhám, to už ani nejde. Ale líbí se mi třeba, co dělá Zrní, oni začali hrát kdysi ještě s Radůzou a rád si je dnes poslechnu, rád si to koupím. Nejsou to sice mlaďoši, ale podle mě to je nová generace.

    Říká se, že lidé, co mají rádi LP desky, je nemají rádi ani tak samy od sebe, jakože je mají hmatatelně v ruce, ale protože zvuk z LP desky je daleko plnější a bohatší než z digitálního přenosu. Ovšem nyní se rozjíždí seriózní debata o tom, že díky umělé inteligenci už žádná taková hudba nebude, že už nebudou umělci, kteří nahrají plný zvuk, abyste si ho vy fandové mohli koupit na desce.

    Slyšel a sleduji to. A věřím, že jsou interpreti, kteří z toho mají strach. Umělá inteligence je příležitostí, ale i gigantickou hrozbou, udělá vám cokoli i v té muzice, to je pravda. Ta elpíčka mají pro mě, to jste řekla správně, jiný rozměr právě proto, že to má i „čuch“. Možná budu vypadat legračně, ale já si k tomu čichnu a čichám to, co jsem čichal před 40 lety, když jsem byl student, vím, kdy se mi začne zasekávat jehla, to je prostě neopakovatelný dojem. Furt to stejně voní, máte něco v ruce a má to pro mě nějakou hodnotu. Spotify si zaplatíte, ale je to lízátko přes alobal.

    Karel Havlíček a Alena Hájková

    Co vás pojí s Alenou Hájkovou, dnešní oslavenkyní, která slaví šedesátiny a pozvala si celkem dost slavných tváří?

    Známe už mnoho let, je to pracovitá dáma, píše knihy, napsala knihu o Karku Gottovi, občas s ní udělám nějaký rozhovor. Řekl bych, že jsme si padli do oka, máme slušný přátelský vztah. Docela jí fandím, všechno si musela vydupat sama a všechno si odpracovala. Známe se sedm, osm let. Když něco pořádá a pozve mě a mám trochu času, vždy ji přijdu podpořit, většinou se jedná o křty a podobné věci.

    Fiala chytil Rakušana za kšandy a on mu udělá tohle?!

    Nechci na společenské oslavě zabrušovat – díky za toto skvělé slovo – do politiky, ale nemůžeme se tomu vyhnout. Nemůžu se vás nezeptat na vaši současnou situaci, jste vidět více než Andrej Babiš, máme tomu nějak rozumět?

    My nehrajeme na prvního a druhého, předsedou je samozřejmě pan Babiš a předpokládám, že bude v sobotu zvolen na sněmu (rozhovor se točil před sobotním sjezdem hnutí Ano, pozn. red.), čili řízení je na něm, ale jelikož jsme už opravdu velcí, museli jsme si rozdělit kompetence a já jsem si vzal na starosti stínovou vládu. To je věc, která mi sedí, spolupracuji s experty a musíme ukazovat lidem, že nepřinášíme jen kritiku, ale i řešení. Pan Babiš řídí hnutí, je aktivní v regionech a v kontaktní kampani, já v exekutivní pozici, paní Schillerová v exekutivně parlamentní, ale co je podstatné je to, že lidé to takto vzali a rostou nám preference. Je vidět, že model, který nebyl jednoduchý dohodnout, nakonec funguje a dotáhneme to takto i do voleb. Tam teprve až poté, jak dopadneme, začne další vyjednávání, co kde kdo bude dělat. Mým hlavním úkolem teď není spekulovat, kdo bude premiérem, ale dotáhnout stínovou vládu k vítězným volbám s velkým náskokem a poté podle koaličního potenciálu se budeme rozhodovat, jak obsazovat jednotlivé pozice.

    Vy máte nyní 33 procent podle posledního průzkumu a je za tím i podle některých komentátorů útěk voličů pětikoalice k hnutí Ano. Navíc máte ne nepodstatný nárůst mladých voličů či prvovoličů obecně, což se vylučuje s tím, že máte být strana pro seniory.

    To říkali všichni škarohlídi a teď se to začíná překlápět i v preferencích, v podstatě ve všech kategoriích vedeme, byť je pravda, že u těch mladých jenom těsně a u seniorů výraznějším způsobem. A ano, přitahujeme zřejmě i voliče Spolu, což my vidíme na našich interních průzkumech, a podle mého názoru je to dáno tím, že my vládní nekompetenci a aroganci přebíjíme pracovitostí a pokorou. My neříkáme, že jsme geniální ve všem, taky nasekáme chyby, ale umíme to přiznat a říct, že jsme něco udělali špatně. Když to tvrdě odpracujete a dáte tomu všechno, vždycky nakonec vyhrajete.

    Řešíte mezi sebou, tedy interně, nikoliv směrem k veřejnosti, videa ministra vnitra Víta Rakušana? Bavíte se o tom stejně jako se o nich baví lidé jen tak mezi sebou, že například tohleto to už bylo s Andrejem Babišem, který takto vyrážel za lidmi do hospod?

    Andrej Babiš sjel za rok na tři sta takových mítinků, já sám jsem s ním byl tak na dvou třetinách a nikdy jsme si nedovolili říct, že jedeme za lepšími nebo horšími voliči. Někde jsme dostali po papuli, obrazně řečeno, někde jsme uspěli, ale Vít Rakušan vyrazil do dvou míst zatím, v prvním se zhádal v Karviné, ve druhém koupil ČEZ a ve třetím snad prodá i Karlštejn, já bych...

    Co říkáte na tyto výroky, jak je možné, že takovou věc ministr vnitra řekne?

    To je samozřejmě známka toho, že tato vláda není řízená. To, že to někdo v nějakém opojení řekne, že sfoukne pěnu z piva a koupí ČEZ a roztočí stamiliardy korun a udělá kurzotvornou informaci, to samo o sobě je katastrofa. Ale to, že nezasáhne pan premiér, že si ho nevezme k sobě na hovor mezi čtyřma očima, notabene v situaci, kdy ho zachránil... Vždyť Vít Rakušan po kauze Dozimetr padal střemhlav a na poslední chvíli ho Petr Fiala chytil za kšandy a on mu ještě udělá tohle? Ale pro Víta Rakušana je to typické, loni podrazil Piráty v rámci parlamentních voleb, podrazí dneska ODS nebo Spolu, to je jedno, podrazí celou vládu jenom proto, že mu někdo řekne, že na sociálních sítích to zarezonuje. Takže Rakušan mluví a mluví a ve finále hraje jen za sebe, nehraje za vládu a premiér by měl udržet lidi, kteří hrají za vládu. Pokud tohleto bude trpět, tak mu to dopadne stejně jako to dopadá dneska s ministrem Dvořákem, který za jeho zády udělal zmocněnce pro euro, ačkoliv se vláda rozhodla, že euro není na stole, no to je prostě šílené.

    Jakou si myslíte, že má Vít Rakušan motivaci?

    Zachránit sebe a zachránit Stan, je mu úplně jedno, jak bude fungovat vláda.

    Nemyslíte si, že to jsou premiérské ambice?

    Možná ano, já mu do hlavy nevidím, ale k tomu, aby byl člověk premiérem, tak musí mít nejen nějaké rétorické schopnosti, což pan Rakušan má, ale také nějaké manažerské schopnosti a ty on nemá.

    To s tím ČEZem mu ale přece někdo musel říct, neříkejte mi, že to vypustil jen tak z náhlého popudu mysli.

    Jsou dvě možnosti, buď je zcela nekompetentní a vůbec netuší, co se na vládě řeší, což by v oblasti investic jakožto vicepremiér vědět měl, a nebo to z vlády ví a pak neuhlídal svůj chtíč, řekl něco, co říkat neměl, a teď lidem lže. Ani jedno pro vicepremiéra dobrá vizitka není.

    Fotogalerie