Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Rakušanovy těžké chvíle v Sokolově: Lidé na něj čekali na ulici, policie posílila ochranu

    Po týdnu opět vyrazil debatovat s odpůrci. Kroky ministra vnitra Víta Rakušana tentokrát vedly do Sokolova, kde se zapotil snad ještě více než v Karviné. Střetl se totiž například s dezinformátorem Jiřím Černohorským, který na něj řval, že je nacista. Zájemci o debatu se ani nevešli dovnitř, část tak stála na ulici a křičela na Rakušana, že se jich bojí. Ministra muselo hlídat ještě více policistů.

    Počet bezpečnostních složek, které Rakušana hlídaly, byl kritizován už v Karviné. Stáli tam kolem něj policisté v civilu, venku dokonce těžkooděnci. Hlídky v Sokolově musely být dokonce ještě posíleny.

    Žádala si to vyhrocená situace v Hornickém domě, kde Rakušan debatoval. Lidé křičeli a nadávali nejen jemu, ale i sobě navzájem.

    Například když jedna z žen hulákala na Rakušana tak dlouho, až ji další účastník okřikl, aby mlčela a nechala ho domluvit. Toho ale zase okřikl jiný muž, aby držel hubu. Urážky si vyslechl také student, který ministra vnitra ocenil a poděkoval mu za odváděnou práci. Ostatní účastníci na něj křičeli, že je zaplacený.

    Nejvíce se ale pochopitelně zapotil sám Vít Rakušan. Třeba když se k mikrofonu dostal známý dezinformátor Jiří Černohorský, který ministra počastoval urážkami o vlastizrádcích a parazitech už před dvěma lety při pietní akci za české parašutisty, kteří provedli atentát na Heydricha.

    Tentokrát Černohorský spustil monolog o tom, jak se Rakušan zastává nacistů. Pak mu položil otázku, zda on a premiér Petr Fiala nacisté jsou.

    „Rozhodně nejsme nacisté,“ řekl rázně Rakušan a pak začal mluvit o seniorech, Ukrajincích a nezaměstnanosti, načež na něj Černohorský zase začal řvát.

    Téma Ukrajinci se v Sokolově omílalo několikrát. Například romská žena ministra zasypala salvou vulgarit a domáhala se vysvětlení, jak je to s ukrajinskými uprchlíky a jejich pobíráním sociálních dávek.

    Vít Rakušan v Sokolově

    Policejní hlídky v Sokolově musely být posíleny i proto, že na Rakušana čekala řada lidí také venku na ulici, protože se dovnitř nedostali. Na ministra pokřikovali, zda se jich bojí.

    Rakušanovy debaty bez cenzury před týdnem pro Expres.cz zhodnotil marketingový expert Jakub Horák. Podle něj si šéf hnutí STAN neklade za cíl přesvědčit oněch pár stovek lidí, zaměrem je zapůsobit jako politik, který se nebojí postavit čelem i odpůrcům.

    „Většina voličů současné koalice při podobných útocích na sociálních sítích jejich autory raději zablokuje, protože z debaty s nimi stejně nic rozumného nevzejde. Dlužno ale upozornit, že cílovou skupinou výjezdu rozhodně není těch dvě stě lidí, kteří se do hospody vejdou. Finálním produktem kampaně budou samozřejmě videa na sociálních sítích, ve kterých Rakušan – na rozdíl od akademika Fialy – zapůsobí jako rozhodný a odvážný člověk,“ míní Horák.

    Fotogalerie