Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Tyhle máte od nás! Politici si z roušek udělali marketingový nástroj, už to vážně přehánějí

    Zatímco po celé zemi šijí roušky tisíce domácností a pomáhají jen svým rodinám, ale i potřebným a nemají potřebu hlásat to do světa, politici si z roušek udělali symbol svého boje. ODS narychlo tiskla cedulky, aby bylo jasné, kdo „pomáhá v Libereckém kraji“. Manželka bývalého starosty Prahy 1 Pavla Čižinského si zase dala tu práci, aby roušky označila názvem uskupení Praha 1 sobě. Primátor Zdeněk Hřib se zase po týdnech vymezování vůči vládě pochlubil fotografií krabic s ochrannými prostředky. Do Prahy doputovaly z Číny, ty vysněné z Turecka nebo Indie zatím nikdo nikde neviděl.

    V polovině března se pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) rozčiloval nad špatnou distribucí respirátorů ze strany Ministerstva zdravotnictví. Apeloval na vládu, aby sdělovala veřejnosti pravdivé údaje. Argumenty, že problém nastal ve chvíli, kdy Česká republika neobdržela, co měla objednané, nebral v potaz a chlubil se, že on sám dokáže Pražanům zajistit ochranné pomůcky, když „toho vláda není schopná“!

    O pár dní později už zastupitelé hlasovali o nákupu 3 milionů roušek a 500 tisíc respirátorů z Turecka a Indie. Čísla to byla ohromující a měla být důkazem toho, jak město umí reagovat na nedostatek, který je však nejen v celé zemi, ale také v celé Evropě.

    „Ochranné pomůcky budou sloužit především pracovníkům v sociálních službách a lidem v prvních liniích, ale i veřejnosti,“ sliboval tehdy Hřib.

    Jenže slib, že dorazí v nejbližších dnech, se začal pomalu ukazovat jako další zbožné přání. Doposud žádná taková zásilka do Prahy nedorazila.

    Koneckonců na to, že je objednávka z Turecka více než podezřelá, jsme vás už také informovali.

    Na konci měsíce, kdy už žije celé Česko v plošné karanténě, nezbylo primátorovi nic jiného než se obrátit na Čínu a zkusit provést nákup tam, když Praha neuspěla v USA, Turecku či Indii.

    „Získali jsme 130 000 kusů respirátorů FFP2 v celkové hodnotě 11 700 000 korun bez DPH (90 korun za kus) a 500 kusů ochranných overalů v celkové hodnotě 425 000 korun bez DPH (850 korun/ks),“ řekl nám tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman, protože primátor cenu ve svých příspěvcích na sociálních sítích prozradit nechtěl. Dodávku ochranných prostředků provedla společnost Adler Czech.

    Mluvčí nám zároveň potvrdil, že se ke konci března jedná o první úspěšnou objednávku.

    „Jedná se o první dodávku, kterou se nám podařilo dostat do Prahy. Další zásilky řešíme, ale nechceme je komentovat do té doby, než je budeme fyzicky mít ve skladu,“ dodal Hofman. Město už tak zřejmě pochopilo, že současná situace rozhodně není jednoduchá a velké sliby se nenaplňují snadno.

    Zameťte si i před vlastním prahem

    Pražský magistrát však není jediný, kdo chce u lidí získávat plusové body za ochranné pomůcky.

    Logo Prahy 1 sobě nechybělo na padesáti rouškách, které o víkendu ušila manželka Pavla Čižinského Zuzana. Ty darovala Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze. Gesto to bylo jednoznačně milé, ale někteří nemohli pochopit, proč i tady musíme vidět zapojení politického marketingu.

    „Rozdat roušky potřebným je jistě chvályhodné. Nezapomenout na ně našít logo Prahy 1 sobě je... Jak to jen říct slušně? Je to jako darovat shnilé jídlo hladovým. Že vám není stydno, pane Čižinský,“ napsala emotivní vzkaz Alexandra Udženija (ODS), která si neodpustila emotikon, jenž měl dokládat, že je jí z chování pana Čižinského na zvracení.

    Politici a politické strany napříč celým spektrem dnes využívají roušky a...

    Jenže Udženija zřejmě zapomněla, že poslanec a krajský zastupitel v Libereckém kraji Petr Beitl etiku také příliš neřešil a na respirátory nacpal logo ODS.

    Takže zatímco politické strany honí body za každou svou podepsanou roušku a veřejně ukazují svaly, že právě ony jich dokážou zajistit nejvíc, obyčejní lidé zaslouží o to větší uznání, že nemají potřebu neustále někomu dokazovat, že opravdu pomáhají!

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:05 úterý 28. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      162
    • Super
      32
    • Tvl
      31
    • Haha
      26
    • Cože
      23
    • Sladký
      19
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...