Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jirásková o tričku s Putinem: Byla to recese. Že jsem s ním vytírala, to nikoho nezajímá

    Soud mu dal zapravdu, Tomáš Etzler se Jordance Jiráskové za výroky o „prokremelské svoloči“ a „ruské kolaborantce“ omlouvat nemusí. Novinář na sociálních sítích poděkoval za podporu, zato vůči influencerce se zvedla ještě větší vlna nenávisti. Zastal se jí dokonce i europoslanec Jan Zahradil, který si za to vyslechl svoje od Etzlerova bratra, herce Miroslava. Jirásková Expresu popsala, jak moc vlna nenávisti vůči ní po vynesení rozsudku zesílila, a také promluvila o fotce, na které má Putina na tričku.

    Jordanka Jirásková chtěla po Tomáši Etzlerovi omluvu a odškodné 20 tisíc korun, soud první instance rozhodl o částečné omluvě. Jenže novinář se odvolal a další soud žalobu zamítl v plném rozsahu.

    Verdikt soudu vzbudil velký ohlas, na sociální síti X ho okomentoval i europoslanec Jan Zahradil. Za to se dostal do křížku s Etzlerovým bratrem Miroslavem, který ho poslal na léčení.

    Sama Jirásková pak zveřejnila zprávy, které jí po vyhlášení rozsudku chodí a často jsou velice vulgární. Něco takového prý influencerka čekala a společně s právníkem Jindřichem Rajchlem na to upozorňovala i soudce.

    „Samozřejmě ty útoky zesílily, což se dalo předpokládat, to je ostatně věc, na kterou jsme upozorňovali soudce Novosada. Bude mimochodem zajímavé zveřejnit celý záznam z jednací síně, padaly tam hlášky, které jsou jako vystřižené z padesátých let. Pokud to neuslyšíte, tak neuvěříte, že tohle opravdu někdo je schopný vypustit z úst a brát to jako relevantní důkaz o mojí kolaboraci s Ruskem,“ říká Jordanka Jirásková.

    „Když se podíváte do komentářů pod jakýmkoliv mým statusem, hlavně pod tím, kde ukazuji, co musím snášet za urážky a nenávistnou kampaň, tak tam je vidět, co mi lidé píšou za hrůzy. Už je ani neblokuji, říkám si, ať je to vidět, co jsou lidé schopni vypustit. Twitter jsem si raději dočasně odinstalovala, abych si zachovala psychické zdraví. Snesu toho sice dost, ale jsem jenom člověk a český Twitter byl vždycky žumpa. Snaží se mě tam co nejvíce dehonestovat a pokud možno sehnat moje co nejhorší a nejvulgárnější fotky. To se dělo už před tím verdiktem, ale teď o mě píší, že jsem soudně uznaná kolaborantka a Putinova dě*ka, tohle označení dokonce soudce četl i ve spisech a moc dobře věděl, co nastane, když tu dehonestační kampaň vůči mně nechá jen tak. Nechápu, jak se s takovou prasárnou někdo může ztotožnit a podívat se na sebe do zrcadla,“ dodává.

    Jirásková také nechápe, jak mohl soudce urážky, které se na ni snášejí podle jejího tvrzení právě od Etzlerova výroku, označit za „zvýšenou kritiku“.

    „Soudce ty nenávistné projevy, výhrůžky a vulgarity označil za vyšší míru kritiky, kterou bych měla snést, protože i já jsem kritizovala například pana premiéra. Je ale snad rozdíl mezi holkou od plotny, která píše na sociální sítě, a premiérem, prezidentem nebo ministry, kterým se nemůžu vlivem absolutně rovnat a mají na rozdíl ode mě ochranku,“ kroutí hlavou.

    „Píšou mi, že otevřeně podporuji genocidu a vraždění nevinných lidí. Přesně tohle u soudu tvrdil i advokát Etzlera, říkal to mě do očí. Musím přiznat, že jsem mu chtěla několikrát skočit po krku. Nechápu, jak si někdo může něco takového dovolit. Když se jeho nebo lidí na internetu ptám, kdy jsem něco takového podpořila, neodpoví nikdo nic. Takový důkaz samozřejmě neexistuje. Nerozumím tomu, jak si někdo může bušit do hrudi, že vyhrálo hulvátství nad matkou od dětí,“ přidává Jirásková.

    Putin na tričku? Recese, lajkl to i Novotný

    Novinář Tomáš Etzler na Jordanku Jiráskovou také několik dní před finálním soudem tasil fotografii, na které má tričko s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ta se teď nadále šíří po sociálních sítích. Jirásková Expresu vysvětlila, jak se to s fotografií a jejím údajným obdivem k Putinovi má.

    „Někdo vyhrabal mojí pět let starou fotku, kde mám v jogínské póze Putina na tričku. Byla to fotka k jednomu vtipnému, humornému, kurióznímu statusu, třeba to vtipné ani nebylo, ale v té době se z toho ještě dala dělat legrace. Mimochodem, tehdy mi ho lajknul dokonce i Pavel Novotný, který teď o mně po vzoru Etzlera říká, že jsem „prokremelská svoloč“. Po roce jsem si ten status smazala, protože už mi to s ohledem na dění vtipné nepřipadalo, ale nějací aktivisté si tu fotku uložili, takže pak na internetu zůstala viset,“ popisuje.

    Tričko si prý koupila z recese kvůli tomu, že ji bývalý přední moderátor České televize Marek Wollner označil za „proruského švába“. Jirásková nicméně upozorňuje, že tričko použila i u jiné fotografie.

    „Zajímavé je, že tady je můj jenom o pár měsíců starší status, když jsem s tím Putinovým tričkem šla vytírat. Tenkrát jsem byla myslím naštvaná, že jsme s Ruskem prohráli v hokeji, teď už si to nepamatuji přesně. Dala jsem si ho na koště a šla vytřít podlahu, to se jim ale nehodí“ vysvětluje Jordanka.

    „Já si totiž to tričko samozřejmě nekupovala proto, že bych adorovala Putina. Byla to recese. A taky vám popíšu, jak ta recese vznikla. Já se tehdy zastávala Evy Michalákové v kauze s norským Barnevernetem, byla jsem velká aktivistka na tohle téma. Tehdy si mě našel Marek Wollner z České televize, pracoval ve 168 hodinách. Měli jsme spolu slavný, dlouhý telefonický hovor, a když on prostě viděl, že se nedokážu smířit s tou jeho pravdou a tvrdila jsem, že se děti mají Evě Michalákové vrátit a že je nehorázné, jak se Norové chovají, tak mě Wollner nazval proruským švábem. Tenkrát jsme se tomu všichni smáli a můj muž mi ze srandy koupil v army shopu tričko s Putinem,“ uzavírá.

    Fotogalerie