Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Čechy rajcuje prémiové jídlo: Libo-li avokádo za 119, chřest za 170 či kraba za 600 korun?

    Zelený chřest z Peru? Není problém, k dostání je i prémiové avokádo nebo mango, fajnšmekři pak ocení krabí maso či kaviár. | foto: Koláž Expres.cz

    Dokonalost sama. Zapomeňte na zboží z regálů supermarketů. Já vím, je to drahé, ale my si zkrátka nemůžeme pomoci. Vy ho ještě neznáte? To musíte vyzkoušet. Snobští strávníci, hvězdy, ale i zpovykaní influenceři a samy firmy už nevědí coby, a když se nemůže cestovat, vynáší se do nebes jídlo, které k nám putovalo přes půl světa, má líbivý příběh a je tedy dostatečně nóbl, uhlíková stopa nestopa.

    „Naprosto jiná zkušenost než avokáda z marketu. Žádné čekání na dozrání, žádné shnilotiny. Jak tohle avokádo přistane na stole, tak ho jím a je přesně takové, jaké má být, zralé a jedním slovem dokonalé,“ láká dovozce exotických plodin ke koupi avokáda za 119 korun.

    To už si guacamole a nachos k televizi rozmyslíte...

    Pravda je, že když se člověk rozhlédne po regálech v supermarketu, najde tam sice x druhů avokáda, jen pár kousků ale stojí opravdu za to, a tak většina zboží, kvůli kterému žízní půlka Jižní Ameriky, končí v akci, v horším případě ve stoupě.

    „Mango Zillate je ta nejlepší a nejšťavnatější odrůda manga v Ugandě. Můžete si ji dopřát jen do konce února, proto neváhejte a ochutnejte,“ láká společnost Virunga milovníky žlutomasých exotických plodů.

    „Tohle k zbláznění sladké mango z ugandských plantáží je pokladem, který jen tak nenajdete. Chutí připomíná vstup do rajské zahrady, v pozadí s jemnou esencí lotosových květů. Ochutnat a zemřít,“ doplnili marketéři zmíněné firmy. To už se pustili na hodně tenký a lyrický led.

    A kolik že tento plod ze zahrady rajských potěšení koštuje? 

    Může být váš za 135 korun. I když pochybujeme o tom, že plantáže v Ugandě připomínají onu spanilou zahradu, do bublaniny je toto mango docela drahý špás, zvláště když byste na ni potřebovali plody dva.

    „Tohle jsou oblíbená jídla, která dělám docela často. Když kuře náhodou zbyde, druhý den se dohadujeme o to, kdo ho dojí. Vždycky je o něj velká bitka,“ vyprávěla hostům ve speciálním Prostřenu Zdeňka Pohlreich.

    Manželka známého šéfkuchaře vsadila na luxusní sváteční menu, kdy podávala kraba a taky nejlepší kuře na světě. Nechyběly suroviny jako zelený chřest, kaviár, litry smetany, maracujové pyré a na přípitek pravé šampaňské.

    A zatímco v „obyčejném“ Prostřenu je zvykem shrnout, kolik menu hostitele stálo, Zdeňka o ceně taktně pomlčela, protože by se divákům protočily panenky. Jen onen kohoutek vyjde na bezmála dva tisíce korun. Milovníky uhlíkových stop by pak jistě zaujalo i to, že třeba zelený chřest se nyní dováží z Peru a levný taky zrovna není. Kilo by vás vyšlo asi na 380 korun. A konzerva krabího masa na více než pětistovku.

    Tak co, dáte si polévku? Anebo krabí koktejl?

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:10 pondělí 7. června 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      12
    • Cože
      7
    • Sladký
      7
    • Super
      6
    • Haha
      6
    • Tvl
      5