Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Drogy, zbídačení farmáři, bezcenná půda a Greta v mdlobách: Co vám o avokádu neřekli?

    Nižší, než čekáte, stojí v akčním letáku známého supermarketu u fotografie avokáda, které nestojí 39,90 ale 16,90 korun. Ve finále je cena, kterou svět platí za tolik vychvalované plody hruškovce přelahodného, mnohem vyšší. A je úplně fuk, co do omrzení opakují marketingové firmy a lifestylové články. Fakt, že každý den snídáte avokádový toast se sázeným (nebo jinak upraveným) vejcem, z vás lepšího člověka rozhodně neudělá a vaše zdraví nespasí.

    Poptávka po avokádu už několik let strmě roste. Lidé v Evropě, Spojených státech a nově i v Číně mu říkají zelené zlato, ekologičtí aktivisté jeho konzumaci kritizují, protože je příliš velkou a hlavně zbytečnou zátěží pro světové klima i přírodu. 

    Je s podivem, že si přeškrtnuté avokádo nedala do svého „erbu“ švédská aktivistka Greta Thunbergová. 

    Pěstování, uskladnění ani následný transport nemají s principy udržitelnosti nic společného. Deník The Guardian přišel dokonce s přezdívkou krvavé avokádo. O zisky z obchodu s tímto ovocem se v Mexiku stále razantněji hlásí místní drogové kartely.

    Podle žebříčku nadace InSightCrime se druhý nejmocnější mexický drogový kartel Jalisco (známý také pod zkratkou CJNG) snaží rozložit své aktivity také investicemi do avokáda. Farmáře, které dříve nutil k pěstování drog, navádí k pěstování avokáda. Předloni se globální obchod s avokádem odhadoval na víc než 200 miliard korun. Skoro čtvrtinu vydělá jediný mexický stát Michoacán a skoro desetinu jeho výdělků si ukrojí kartely, informoval Český rozhlas. 

    Raketově rostoucí spotřeba avokáda je problematická nejen kvůli mafii. Vytváření avokádových plantáží odlesňuje krajinu v Jižní Americe i Africe, kde se z půdy postupně stává bezcenný troud, protože hruškovce přelahodné jsou stromy, které pro zdárné zrání plodů potřebují enormní množství vody, která pak chybí jinde. Ruku v ruce je pak dramatický úbytek druhové rozmanitosti, mizí například vzácné druhy motýlů a další živočichové.

    Další problém je v tom, že avokádo se dá pěstovat jen ve velmi teplých oblastech, většina se ho sní a spotřebuje v oblastech s mírným a chladným klimatem. Ke spotřebitelům tak putuje přes půl světa. Pak se v lepších případech stihne sníst, v těch horších se kazí ve skladech a na pultech obchodů a končí v odpadu. 

    „Vyhajpovaný“ marketing sice z avokáda udělal superpotravinu, kam se v tomto ohledu hrabe třeba špenát, mnoha lidem ve finále vůbec nechutná. Neumějí ho připravit a v takovém případě se vám rychle přejí. Nehledě na to, že v obchodech nevědí, který druh vybrat, a pak jedí avokádo buď nezralé, nebo přezrálé.

    Určitě není nic špatného na tom, dát si čas od času toast s avokádem nebo nachos s guacamole. Není třeba jej cpát i do buchet a knedlíků a vymýšlet, co všechno může v kuchyni nahradit, a dělat z něj, co není a nikdy nebude. A jíst ho jen proto, že je to teď v módě, to je úplně na hlavu...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:52 neděle 22. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      79
    • Haha
      33
    • Trapas
      32
    • Cože
      30
    • Tvl
      30
    • Sladký
      24