Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Minulost Jaroslava Mika ze STANu: Vloupačka, recidiva a věznice s ostrahou. „Je to za mnou,“ říká

    Jaroslav Miko | foto: Facebook

    Nikdy se netajil tím, že si prošel vězením. Aktivista Jaroslav Miko, který kandiduje za hnutí STAN do Evropského parlamentu, o tom promluvil i v dokumentu More Miko. Málo se toho ale ví o tom, co za hříchy vlastně v minulosti spáchal. Do věznice s ostrahou se dostal za recidivu, dvakrát měl vykrást stejný podnik. „Mám čistý rejstřík a k svojí minulosti jsem se postavil,“ říká. Odkázal nás nicméně na velký rozhovor pro Deník N, ve kterém poměrně detailně promluvil o svých prohřešcích.

    Jaroslav Miko je hlavním hrdinou dokumentu More Miko, také je známý díky svojí iniciativě Češi pomáhají. Má vlastní podcast Mikodrom, kam si zve osobnosti z politického prostředí a za jízdy v kamionu je zpovídá.

    Je poloviční Rom, snaží se zasazovat o práva komunity, se spoustu známých tváří z romského prostředí si ale nemůže přijít na jméno. Na jeho popularitu se nicméně rozhodlo vsadit hnutí STAN, Miko figuruje na desátém místě kandidátky do Evropského parlamentu, kterou vede Danuše Nerudová.

    Známý aktivista za sebou má ovšem i temnou minulost. Netají se tím, že si prošel vězením. A na sociálních sítích se nyní objevil výčet trestných činů, kterých se měl v minulosti dopustit.

    Jaroslav Miko nejprve dostal od Okresního soudu v Benešově podmínku za vloupání, tu ale později porušil a dostal dva a půl roku odnětí svobody. Později dokonce skončil ve věznici ostrahou, byl totiž označen za recidivistu. Podmínku pak dostal ještě v roce 2013 za zanedbání povinné výživy.

    Jaroslav Miko

    Známého aktivistu jsme oslovili s dotazem, zda jsou výše uvedené informace pravdivé.

    „Já jsem se k tomuto vyjadřoval opakovaně. Mám čistý trestní rejstřík, ve výkonu trestu jsem byl před více jak dvaceti lety a k této mojí minulosti jsem se postavil. Dnes už je to jen má osobní zkušenost a nemám potřebu se nyní posadit po těch letech na pomyslnou lavici obžalovaných a hájit se,“ uvedl.

    Podvod na automatu. A pak jsem se tam vrátil

    Jaroslav Miko také Expresu řekl, že nic ze své minulosti nijak nepopírá. Doplnil však, že by vyprávění zabralo dlouhé hodiny. Odkázal nás proto na rozhovor, který v roce 2018 poskytl Deníku N a o své trestné činnosti v něm rozsáhle mluvil.

    Poprvé byl odsouzen za kšeft, který mu dohodil muž, jenž mu předtím pomohl sehnat byt. Jenže z bytu se musel Miko i s rodinou vystěhovat na žádost majitelky. A protože neměli kam jít, peníze se prý hodily.

    „Vůbec jsem nevěděl, co si počít. Šel jsem za tím týpkem, co to jako má znamenat, že mě podvedl… A on se omlouval, že to nevěděl, že to takhle dopadne, ale prý shání řidiče na jeden kšeft, a že si můžu vydělat asi padesát litrů. Ukázalo se, že šlo o krádež aut z autobazaru, měl jsem čekat před bránou a jedním ze tří kradených aut odjet z města. Viděl jsem v tom světlo na konci tunelu. Přišlo mi to snadný… Byl jsem fakt blbej,“ popsal Jaroslav Miko, kterého pak dopadla policie.

    Jaroslav Miko

    Jeho těžká životní situace prý vycházela mimo jiné z depresí, kterými dlouhodobě trpěl. Mohly za ně problémy doma i hrozivý zážitek, kdy viděl kamaráda, jak se zabil, když vylezl na sloup elektrického vedení. Kriminál prý zničil jeho vztah, navíc se tam v budoucnu vrátil.

    „Je divný o tom mluvit. Ale chci to říct. Udělal jsem podvod na automatu v herně, jenže tam byla kamera, policajti mě předvolali, obvinili. Byl jsem v podmínce, bylo jasný, že půjdu sedět. A co jsem udělal já? Zkrat! Řekl jsem si, že teda aspoň zabezpečím rodinu. Tak jsem se do té herny ještě vrátil a vykradl ji. A u toho mě chytili. Bože, já jsem byl fakt blbej, je mi tak trapně, když o tom mluvím. Bylo to celý ubohý,“ vzpomínal Miko.

    Pro Expres.cz pak známý romský aktivista a kandidát za hnutí STAN do Evropského parlamentu zareagoval také na zprávy, že má být momentálně v dluzích. Zaslal nám aktuální výpisy z registru dlužníků, podle nichž to pravda není.

    Fotogalerie