Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Drama u soudu s Cimickým: Dva muži mi vyhrožovali, ať nechám pana doktora být, řekla novinářka

    Druhý den soudního procesu s Janem Cimickým (75) skončil. Po obědové pauze před soudem vypovídal soudní znalec a další svědci. Šlo o novináře, kteří podle svých slov naplno pocítili vliv známého psychiatra, když proti němu shromažďovali svědectví žen na přelomu tisíciletí. Dojít mělo dokonce i na fyzický útok. Advokát Cimického Miroslav Kučerka vznesl námitku, že nerozumí tomu, proč by měli vypovídat.

    Jednou ze svědkyní byla novinářka, která přibližně před pětadvaceti lety pracovala pro dnes již neexistující týdeník. Té se měla ozvat žena, kterou Jan Cimický dle jejích slov sexuálně napadl, když ještě pracoval na psychiatrii v Bohnicích.

    „Popisovala mi, co jí pan Cimický dělal. Pak se mi ozvaly i další ženy. Napsala jsem o tom jeden článek, víc mi ale právní oddělení nepovolilo, protože ty ženy nechtěly vystoupit veřejně a neměla jsem dost podkladů,“ uvedla svědkyně.

    Ženy měl Cimický osahávat, vulgárně s nimi mluvit o sexu, a dokonce jim vyhrožovat elektrošoky. Novinářka se snažila získat další svědectví, vyrazila do Bohnic a ptala se lékařů. Jenže pak se stalo něco, co nečekala.

    „Šla jsem v podvečer domů z práce a chytili mě dva muži. Natlačili mě na zeď baráku a řekli mi, ať se na to vykašlu, ať nechám pana doktora na pokoji,“ popsala.

    Částečně i kvůli tomu pak podle svých slov od kauzy raději upustila a nedlouho poté z práce odešla úplně. Událost prý nenahlásila, a to proto, že byla mladá a domnívala se, že by to nemělo smysl.

    Jan Cimický

    Dalším novinářem byl zaměstnanec komerční televize, který o Cimickém chystal reportáže. Také on disponoval svědectvím několika žen, kterým měl psychiatr například píchat akupunkturu v blízkosti intimních míst. S kolegy se nakonec dohodl, že k Cimickému do ordinace pošlou figurantku se skrytou kamerou.

    Nic se ale neodvysílalo, protože se to pan doktor dozvěděl, při čtvrté návštěvě jí kopl do tašky a řekl jí, ať si najde jiného doktora,“ vypověděl novinář, kterému se prý i z jiných redakcí dostávalo informací, že Cimický využíval svých kontaktů, aby podobné hrozby odvracel.

    „Už když jsme s pořadem začínali, tak mi v redakci říkali, že má pan doktor dlouhé prsty. Vícekrát se stalo, že články o něm někdo zastavil, zřejmě někdo z vyšších pater. To ale nechci spekulovat,“ dodal.

    Proti svědectví obou podal námitku obhájce Jana Cimického Miroslav Kučerka. Uvedl, že se s jeho klientem nikdy ani nesetkali, svědectví mají od žen, jejichž identitu si nepamatují, a jejich výpovědi tedy podle něj nejsou nijak relevantní k případu.

    Janu Cimickému hrozí za pětatřicet znásilnění a čtyři případy vydírání až pět let. Poškozené po něm také žádají odškodné v součtu bezmála šest milionů korun. Psychiatr vinu popírá.

    Kriminalisté původně navrhli obžalobu pro Cimického loni v říjnu, tehdy ho vinili z 28 případů znásilnění či vydírání. Státní zastupitelství ale o měsíc později kauzu policii vrátilo k došetření. Nařídilo jim, aby se vypořádali s otázkou, zda nejsou některé skutky promlčeny. Znovu policie navrhla lékaře obžalovat v červnu. Státní zástupce podal obžalobu v srpnu.

    Fotogalerie