Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Časový odstup hraje pro Cimického: Bývalí kolegové si pamatují jenom to, že „šly drby“

    U Obvodního soudu pro Prahu 8 dnes pokračuje hlavní líčení v kauze Jana Cimického, který je obžalován ze čtyř znásilnění a pětatřiceti případů vydírání. Známý psychiatr se podle očekávání nedostavil, chybí dnes i zmocněnkyně poškozených žen a známá advokátka Lucie Hrdá.

    Čtvrteční jednání soudce zahájil předvoláním dvou svědků, kteří s Cimickým pracovali na počátku devadesátých let v Bohnicích. Prvním z nich byl psychiatr Zdeněk Šolle. Ten byl tehdy ošetřujícím lékařem jedné z poškozených. Soudu řekl, že si nepamatuje, že by jeho klientka v té době mluvila o zneužívání ze strany Jana Cimického.

    Dodal nicméně, že o obviněném psychiatrovi už v té době „šly drby“, a to zejména po jeho odchodu z bohnické psychiatrie.

    Hned poté před soudem vypovídala Šolleho manželka, která tehdy v Bohnicích pracovala jako řadová sestra. Popsala, že si na poškozenou pamatuje matně, coby sestra s ní ani nepřicházela tolik do styku. To samé řekla i policii, která ji vyslýchala loni v létě.

    Jan Cimický

    Lze předpokládat, že delší, v některých případech i více než třicetiletý časový odstup bude hrát ve prospěch Cimického, protože si řada svědků tolik věcí nepamatuje. Během prvních líčení ovšem výpovědi bývalých kolegů pro známého psychiatra tak úplně nehrály. Tehdejší ředitel bohnické psychiatrie Zdeněk Bašný uvedl, že s Cimickým rozvázal pracovní poměr poté, co na něj přišla opakovaně stížnost kvůli chování k pacientkám.

    Po výslechu dvou bývalých kolegů dnes soud vůbec poprvé přešel k citlivým výpovědím svědků. Z toho důvodu vyloučil veřejnost, jednání bude probíhat za zavřeným dveřmi stejně, jako tomu bylo v případu exposlance Dominika Feriho.

    „Jak dlouho bude líčení trvat, to si vůbec netroufám odhadovat,“ uvedla státní zástupkyně Martina Adámková.

    Janu Cimickému hrozí za pětatřicet znásilnění a čtyři případy vydírání až pět let. Poškozené po něm také žádají odškodné v součtu bezmála šest milionů korun. Psychiatr vinu popírá.

    Kriminalisté původně navrhli obžalobu pro Cimického loni v říjnu, tehdy ho vinili z 28 případů znásilnění či vydírání. Státní zastupitelství ale o měsíc později kauzu policii vrátilo k došetření. Nařídilo jim, aby se vypořádali s otázkou, zda nejsou některé skutky promlčeny. Znovu policie navrhla lékaře obžalovat v červnu. Státní zástupce podal obžalobu v srpnu.

    Fotogalerie