Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Spolu k soudu i na oběd: Jsme přátelé, říkají advokát Cimického a Lucie Hrdá. Ale nedáme si milimetr!

    Dominik Feri si vyslechl rozsudek začátkem listopadu, po více než dvou měsících odstartoval soud s Janem Cimickým. A přestože jsou oba případy velice podobné povahy a veřejnost má tendenci je srovnávat, jedna věc se liší: Atmosféra v soudní síni, kde tentokrát mezi oběma stranami není cítit tak silné napětí. Jak Expres.cz zjistil, může za to i fakt, že advokát Cimického Miroslav Kučerka a zástupkyně poškozených žen Lucie Hrdá jsou kamarádi. Dokonce tak velcí, že spolu tráví i obědové pauzy! „Známe se deset let a na jiné kauze dokonce aktuálně pracujeme spolu. Ale jak se za námi v soudní síni zavřou dveře, nedáme si ani milimetr,“ shodují se.

    Bylo to znát už během prvního stání před dvěma týdny. Miroslav Kučerka a Lucie Hrdá po sobě občas hodili přátelský úsměv – pravý opak oproti kauze Feri, kde z jedné strany na druhou lítaly často až nenávistné pohledy.

    Když soudce vyhlásil obědovou pauzu, odešli spolu. Spolu se i vrátili na druhou část jednání, a když to skončilo, jeden na druhého čekal, až dokončí rozhovor s novináři, aby mohli společně odejít.

    A v úterý znovu...

    „No jasně, my se s Luckou známe přes deset let! Obhajovali jsme spolu jednu velkou kauzu, hospodářská věc, takže jsme ve stejné lavici sedávali skoro dva roky. To jsem ji potkal poprvé, vůbec jsem tehdy nevěděl, že se specializuje na oběti sexuálního násilí, vlastně ani nevím, jestli je už tehdy dělala. A společné kauzy a klienty máme i teď, Lucka dodá svůj know-how, já zase svůj. Často jí i klienty dohazuji, když třeba na oběti nemám prostor nebo vím, že je tolik neumím, protože se na ně nespecializujeme,“ popisuje Kučerka pro Expres.cz.

    „Zastupujeme spolu transgender dívku, paradoxně proti Bohnicím (právě tam se měl Jan Cimický dopouštět většiny žalovaných skutků, pozn. red.). Znásilňovali ji tam tři kluci. My tomu dáváme expertizu zdravotnického práva, Lucka zase tu svou,“ dodává na upřesněnou.

    Jan Cimický

    Přestože možná přátelství dvou advokátů protistran v takto sledovaném a specifickém případu nezasvěcené překvapí, podle Miroslava Kučerky jde o běžnou věc právě proto, že se cesty právníků často protínají.

    „On ten náš rybníček není úplně velký, takže se často potkáváme. A je důležité říct, že obecně mezi advokáty panují kolegiální vztahy, je to vždycky lepší spolu vycházet. My dva jsme ještě navíc shodou okolností v Unii obhájců,“ vysvětluje obhájce Jana Cimického.

    Přestože je vidět, že právě s Lucií Hrdou si padli velice dobře, úspěšný advokát zdůrazňuje, že na jeho přístup k případu to vliv nemá.

    „Je to naprosto standardní, kamarádský a zároveň velmi profesionální vztah. A ta profesionalita se projevuje tím, že jakmile se za námi zavřou v soudní síni dveře, nikdo nikomu nedá ani milimetr. Já chci vyhrát, ona chce vyhrát. Pak ale zase vyjdeme z jednací síně, sundáme taláry a jdeme na oběd. A tam probíráme třeba právě ty společné kauzy a podobně,“ říká.

    Na oběd spolu zašli i v úterý, a to do bufetu přímo v budově Obvodního soudu pro Prahu 8. Pochopitelně právě i na kauzu Cimický přišla řeč.

    „Bavíme se klidně i o tom případu, ano. Například si to srovnáváme s jinými případy, oba dva to prostě vidíme stejnou právní optikou. Samozřejmě se ale bavíme o té části, kterou oba známe. Ta svá tajemstvíčka, která potom chceme vytáhnout, si samozřejmě necháme pro sebe,“ říká se smíchem Kučerka.

    „Mám to tak ale se všemi kolegy. Nelíbí se mi, když si právníci vezmou případ osobně. Máte bránit klienta na sto procent, ale nevidím důvod k tomu si okopávat kotníky. Já hájím doktora Cimického v plném přesvědčení o tom, co říká, a Lucka zase svoje klientky, které ho obvinily. A prostě neuhnu ani o milimetr. Oba chceme vyhrát,“ dodává a netají se tím, že oba dva mají jako advokáti velké ego.

    Že by snad u soudu hrál s ohledem na velký mediální zájem divadlo, Miroslava Kučerku prý ani nenapadlo. Jeho klient, tedy Jan Cimický, navíc o vztahu k zmocněnkyni poškozených žen ví.

    „Nejsme přece blbci, co se spolu nebudou bavit. Kdybychom tam stáli pět metrů od sebe a tvářili se, že se nemáme rádi, připadal bych si trapně. Navíc když mezi sebou nemáte vyloženě antagonický vztah, je to výhoda v tom, že můžete fungovat v podstatě jako mediátoři. Komunikace mezi oběma stranami u soudu je snazší, uvolní to tu obrovskou tenzi,“ vysvětluje Kučerka.

    Podrážet se nebudeme, říká Hrdá

    Expres.cz se na přátelství s Miroslavem Kučerkou zeptal i Lucie Hrdé. Nejznámější česká expertka na domácí a sexualizované násilí vidí vzájemný vztah úplně stejně jako on.

    „Ano, jsme kamarádi. Děláme spolu kauzu ve prospěch trans nezletilého znásilněného dítěte. Ale tak to funguje, většina z nás advokátů jsme přátelé. Stojíme někdy vedle sebe a někdy proti sobě, to je normální. Někdy obhájci nejsou kamarádi, někdy si padnou do oka. Já mám také kauzu, kde si s protistranou nemám co říct,“ popisuje Hrdá.

    Zmocněnkyně poškozených Lucie Hrdá (uprostřed)

    Stejně jako její kolega a kamarád je nastavena tak, že ho hodlá u soudu porazit a neuhnout ani o milimetr. Že by ale chvilková rivalita v síni mohla jejich dobrý vztah nějak narušit, se nebojí.

    „Ne, to si nemyslím. To by jeden z nás musel na toho druhého udělat nějaký podraz, což neočekávám. Nedovedu si to představit, protože s lidmi, kteří by podrazy dělali, se nekamarádím,“ uzavírá Lucie Hrdá.

    Fotogalerie