Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Proti Cimickému stojí mistryně na ženské právo: Jsem zlá feministka, sama jsem trpěla, říká Hrdá

    Těžký kalibr stojí proti Janu Cimickému u soudu, kde nejznámější český psychiatr čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a pětatřiceti případů vydírání. Advokátka Lucie Hrdá platí v oblasti ženského práva za jedničku, na případ se chystala důkladně a dlouho. Cestu mezi právnickou špičku přitom neměla vydlážděnou zlatem. Naopak to jako žena v soudních síních často schytávala.

    Během prvního jednacího dne si u Obvodního soudu počínala suverénně. Působila profesionálně, nikoliv aktivisticky, přítomné dokonce překvapil její pohodový vztah s obhájcem Cimického Miroslavem Kučerkou.

    Když po úvodním jednání Lucie Hrdá vyšla ven, poskytla novinářům rozhovor, kde promluvila o tom, jak složitý případ je.

    „Samozřejmě se s klientkami postupně scházím a některé mi v kanceláři omdlévají. Museli jsme jim objednávat taxíky a podobně. Ty ženy mají problémy opravdu dlouhodobě. Soudy by si měly uvědomit, že tyhle případy nejsou o tom, že se vám něco stane a za dva měsíce jste v pořádku. Takové věci přetrvávají klidně desetiletí,“ popsala, jak náročné bylo se na proces připravit.

    Na sociálních sítích se Lucie Hrdá označuje za „zlou feministku“ a odbornici na domácí a sexualizované násilí. Případů v oboru má za sebou hodně. Sama si přitom vyzkoušela, že to ženy ve společnosti často nemívají lehké.

    „Když jsem nastupovala asi před 18 lety, spoustu advokátů mi opakovalo, že to „práce pro ženský“ není. Myslím, že dnes se to už neříká, protože se zjistilo, že to práce pro ženy je,“ řekla rázně před časem v rozhovoru pro iDNES.cz.

    Státní zástupkyně Martina Adámková. Vedle ní sedí zmocněnkyně poškozených Lucie Hrdá.

    Zmocněnkyně poškozených Lucie Hrdá (uprostřed)

    „Když jsem byla těhotná a chodila jsem k soudu s velkým dvojčecím břichem, jedna soudkyně mě odmítla po čtyřech hodinách pustit na záchod. Těhotné chodí přitom minimálně každou hodinu. Nebo měla problém s tím, že bych si jako těhotná chtěla dát oběd a že na to potřebuju alespoň dvacet minut. Předsedkyně říkala mému klientovi, že by si asi měl najít jiného advokáta, když paní doktorka Hrdá už není schopná zastupovat,“ přidala i konkrétní zážitek.

    Od té doby se však Hrdé podařilo vybudovat si v oboru jméno. Případ Jana Cimického bude ovšem i pro ostřílenou advokátku velkou zkouškou. Jak se včera nechala slyšet státní zástupkyně Martina Adámková, jedná se o unikátní kauzu jak svým rozsahem, tak i postavením obžalovaného.

    Co Lucie Hrdá k případu po včerejším jednání řekla? Celý rozhovor si můžete pustit v úvodu článku.

    Fotogalerie