Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ženy kolem Bartoše: Pirátům bude velet ségra komunistky Janky i bojovnice za klima

    Pirátské předsednictvo o víkendu rozhodlo, lídrem bude nadále Ivan Bartoš a sekundovat mu budou hned čtyři ženy. Strana si tak alespoň trochu napravila vroubek, který u svých voličů měla po oznámení společné kandidátky s hnutím STAN pro sněmovní volby - tehdy na ní bylo čtrnáct mužů a jediná žena, Olga Richterová. Kdo ony čtyři místopředsedkyně jsou?

    Jednu z nich ani není třeba příliš představovat. Markéta Gregorová je už roky pirátskou europoslankyní a ve veřejném prostoru je vidět často. Nezřídka i kvůli kontroverzím.

    Politička s ohnivě rudými vlasy si dokonce věřila na to, že by Ivana Bartoše z pirátského trůnu sesadila. Jejích 300 hlasů ale nestačilo, dlouholetý předseda strany jich měl 556.

    Další do party je Dominika Poživilová Michailidu. Jestli vám zní její příjmení povědomě, pak je to proto, že se jedná o sestru kontroverzní pirátky Jany Michailidu.

    Ta se Bartoše pokusila z trůnu sesadit před dvěma lety. Neúspěšně. Veřejným prostorem pak rezonovala její slova o tom, že je přesvědčená komunistka. Další rok ji sám Bartoš ostře zkritizoval za její účast na akci Dny antikapitalismu, byť Jana Michailidu našla u většiny spolustraníků zastání.

    Dominika Poživilová Michailidu

    „Měla by se, byť stále věřím, že významnou část v jejích úvahách hraje trochu hloupá a prvoplánová provokace, zamyslet a přehodnotit své fungování ve veřejném prostoru,“ napsal Bartoš.

    „Proč zas jedeš nějakou antikomunistickou ódu?“ reagovala na něj naopak sama Michailidu.

    Těžko říct, nakolik s názory své sestry souzní Dominika Michailidu. Krnovská zastupitelka ve straně figuruje už od roku 2012. Krátce nato neuspěla jako lídryně v krajských a posléze i sněmovních volbách. Blýská se jí teď na lepší politické časy?

    Zajímavá je i další místopředsedkyně, a to Klára Kocmanová. Mladá, teprve osmadvacetiletá pirátka se vůbec nebojí třaskavých témat, která rozdělují společnost. Jako třeba queer komunita nebo klimatická krize.

    Dokonce je jednou z hlavních iniciátorek klimatického plánu pro Česko, se kterým Piráti loni na podzim přišli.

    „S velkou radostí oznamuju, že se Piráti stali první politickou stranou v historii, která připravila návrh zákona na ochranu klimatu. Stanovil by napevno naše klimatické cíle, včetně uhlíkové neutrality po roce 2050, a hlavně říká, kdo za to je odpovědný a jak se to dá vymáhat. Slova o ochraně planety by se tak konečně začala měnit v činy!“ pochlubila se Kocmanová.

    Klimatický zákon: slova o ochraně planety měníme v činy

    S velkou radostí oznamuju, že se Piráti stali první politickou stranou v historii, která připravila návrh zákona na ochranu klimatu. Stanovil by napevno naše klimatické cíle, včetně uhlíkové neutrality po roce 2050, a hlavně říká, kdo za to je odpovědný a jak se to dá vymáhat. Slova o ochraně planety by se tak konečně začala měnit v činy!

    Klimatické zákony už v nějaké podobě má víc než polovina evropských států. Česko je zatím pozadu. Chci udělat maximum pro to, aby se ochrana klimatu brala vážně i u nás. Aby se zlepšením klimatu šlo ruku v ruce i zlepšení kvality života občanů ve všech regionech. O návrhu teď začneme jednat s dalšími politickými stranami. Diskuzi chceme dál vést i s veřejností, včetně studentstva z @univerzity.za.klima, které v těchto dnech stávkuje. Jelikož letošní rok bude zřejmě nejteplejším v historii a dopady klimatických změn vidíme všude okolo nás, je třeba konat co nejdříve. Planetu totiž máme jen jednu

    #klarakocmanova #pirati #klimatickazmena #klimatickakrize #drzimekurz

    16. listopadu 2023 v 17:10, příspěvek archivován: 15. ledna 2024 v 11:36

    A čtveřici žen za Ivanem Bartošem pak uzavírá Jana Holomčík Leitnerová. Ta se na první pohled od tří kolegyň z předsednictva liší, působí spíše nenápadnějším dojmem. Její parketou je sociální a rodinná politika.

    „Pirátka a milovnice stání u plotny,“ píše o sobě na Instagramu, kde se více než politička prezentuje jako maminka.

    Mám radost! ️‍

    Dnešním zastupitelstvem JmK totiž prošla dotace pro @brnoprideweek ve výši 600 000 Kč. Dotaci dokonce podpořili zastupitelé ze všech stran a hnutí!

    Tato částka je pro organizátory velmi důležitá - bez příspěvku kraje by se akce totiž nemohla v takovém rozsahu konat.

    Chtěl bych moc poděkovat @janaleitnerova, že v rámci kraje pro dotaci zajistila podporu.

    Brno Pride Week bude probíhat od 2. do 11. června a s Janou už se na akci moc těšíme!

    #brnoprideweek #dotace #jmk #jihomoravskykraj #lgbt #lgbtq #podpora #pride #pirati #piratipracuji

    27. dubna 2023 v 15:00, příspěvek archivován: 15. ledna 2024 v 11:37

    Fotogalerie