Středa 8. května 2024, Den vítězství

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Šok u Pirátů: Ferjenčíka z kandidátky vyšoupla Zuzana Klusová. Magické slovo „klima“ funguje

    Mikuláš Ferjenčík přišel o místo na kandidátce do Evropských voleb. Na úkor Zuzany Klusové, sexy političky, která na Karvinsku bojuje proti uhelným dolům. | foto: Instagram

    Pirátská strana se začala připravovat na reparát předloňských sněmovních voleb, kde pohořela na úkor koaličních parťáků z hnutí STAN. K eurovolbám se kromě dalších upínal třeba i exposlanec Mikuláš Ferjenčík, jedna z nejvýraznějších tváří strany. Jenže ten v primárkách pohořel na úkor karvinské zastupitelky Zuzany Klusové.

    „Skončilo první kolo primárek, začíná kampaň. Díky za těch 219 hlasů, bohužel 41% nestačilo. Gratuluji zvoleným, zvlášť Zuzce Klusové. Bouři voleb vstříc,“ posteskl si Ferjenčík, kterému tak zůstane jenom pozice asistenta Jakuba Michálka.

    Klusovou nevyzdvihl náhodou. Piráti hlavně k ní upínají naděje coby k čerstvému větru do velké politiky a také k tváři, která rozhodně dokáže zaujmout.

    Sama osmatřicetiletá politička si toho je vědoma. Zároveň si po víkendových primárkách otestovala, že to v politice právě z toho důvodu nebude mít snadné, strhla se proti ní totiž vlna nejrůznějších sexistických útoků a poznámek.

    „Radost političek z úspěchu v Česku trvá jen do chvíle, než je zveřejníte a přečtete si komentáře. Nicméně… Přesně to je důvod, proč odmítám kvóty. Kdybych byla třetí v rámci kvót, už bych se nikdy nedozvěděla, jak bych dopadla bez nich a musela se léta obhajovat, že ten důvod nebyl gender a hezká tvář atd. A co se týká oblíbeného: „kdo tě ohnul“, tak vzhledem k tomu, že je nás ve straně přes tisíc a v primárkách volí všichni a tajně, musel by to být slušný gang bang,“ napsala pobaveně Klusová na Twitter.

    Tam se jí zastal i sám šéf strany Ivan Bartoš, který odsoudil „nechutný sexismus“, který se na jeho parťačku snesl. Tak snad bude stejně tak přísný i tehdy, kdy nechutným komentářům útočící na vzhled ženy čelí i političky z jeho „neoblíbených“ stran.

    Kdo ale vlastně Zuzana Klusová je? Politika pro ni není úplně neznámým prostředím. V Pirátské straně je už deset let, posledních pět se angažuje v komunální politice. Zastává funkci zastupitelky rodného města Karviná i Moravskoslezského kraje.

    Zuzana Klusová je trojkou na kandidátce Pirátů do eurovoleb.

    Na regionální úrovni bojuje za jasně vymezené téma. Tím je životní prostředí, na Karvinsku těžce zkoušené všudypřítomnými uhelnými doly. Spoluzaložila ostatně spolek Občané Karviné proti těžbě uhlí pod městem, který aktuálně nese název S.O.S. Karviná. A stejnému tématu se hodlá věnovat také v europarlamentu, pokud ve volbách uspěje.

    „Každý jeden hlas pro mě je zároveň hlasem pro pomoc uhelným regionům. Chudoba, nerovnost a nespravedlnost jsou živnou půdou pro růst extremismu a šíření dezinformací. Jsem ráda, že my jako Piráti si to uvědomujeme. Místo šmírování, represe a cenzury chceme jít cestou systematické pomoci a vzdělávání a totéž prosazovat i v rámci Evropské unie,“ říká Klusová ke svojí nominaci.

    Zuzana Klusová

    „Mým cílem je zlepšit životní prostředí, ale především ruku v ruce s tím také kvalitu života lidí v uhelných regionech. Chci, aby evropské miliardy pomohly řešit skutečné problémy skutečných lidí. Chci bojovat za svobodnou, udržitelnou, ale také sociálně spravedlivou Evropu, kde má každý člověk bez ohledu na svůj původ, společenský status, sexuální orientaci nebo vzhled stejnou šanci uspět,“ dodává.

    Volby do Evropského parlamentu se budou konat od 6. do 9. června 2024. Za Piráty v nich vedle Klusové budou kandidovat stávající europoslanci Marcel Kolaja, Markéta Gregorová a Mikuláš Peksa, první pětku uzavírá David František Wagner.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:00 úterý 16. ledna 2024. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      41
    • Haha
      17
    • Super
      15
    • Cože
      7
    • Tvl
      3
    • Sladký
      2