Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Matovič pod nejdrsnější kritikou od zvolení: Obchází ústavu a vysmívá se justici!

    Letos v únoru byli Slováci ještě plní optimismu. Nadvládu kontroverzního premiéra Roberta Fica ukončil Igor Matovič. Do šestačtyřicetiletého rodáka z Trnavy naši sousedé vkládali velké naděje. Slovenský předseda vlády ale během koronavirové krize selhává a všímají si toho nejen političtí konkurenti, ale také tamní novináři, právníci či občané.

    K dnešnímu dni Slovensko ohlásilo 1520 nakažených občanů koronavirem, 28 z nich nemoci podlehlo, 1332 lidí se vyléčilo. 

    Naši sousedé boj z pandemií zvládají tedy více než dobře. Tím, kdo v zemi ale dělá svým chováním neskutečný chaos, je podle slovenských médií i mnohých občanů premiér Igor Matovič.

    I přestože mají Slováci skvělá čísla, neinspirují se u ostatních zemí, které ruší nouzové stavy a postupně se vracejí zpět k životu. Matovič je naopak toho názoru, že by se na Slovensku měl nouzový stav ještě prodloužit. 

    Podle právníků Matovič obchází ústavu a vysmívá se justici

    Opozice, ale i velká část veřejnosti s ním nesouhlasí. Matovič tvrdí, že stačí minuta, aby nouzový stav vyhlášen nebyl, potom ho může znovu spustit. Slovenští právníci premiérovi vzkazují, že takový výklad je výsměchem celé justici.

    „Možná si budeme moct dopřát letní pauzu, kdy nebude nouzový stav. Na podzim pak rychle přijmeme nouzový stav znovu, protože budeme muset brzdit šíření viru,“ vysvětlil své pohnutky Matovič.

    Je jen chvíli po volbách a Igor Matovič řeší první spory s občany.

    Slovenský list Nový Čas upozorňuje, že podle platné legislativy na Slovensku nemůže nouzový stav trvat více než 90 dní.

    Nouzový stav na Slovensku vyhlásila ještě Pellegriniho dosluhující vláda 16. března a maximálně by měl zůstat v platnost do poloviny června. Matovič ale vymýšlí možnosti, jak legislativu obejít a nouzový stav prodloužit po svém.

    „Můžete dát minutovou přestávku a potom ho můžete mít znovu na 90 dní. Asi to tak funguje, když nemůžete prodlužovat,“ řekl slovenský premiér, který se o prodlužování nouzového stavu bude ještě dohadovat s členy krizového štábu.

    „Dohodli jsme se, že se udělá hlubší analýza, jestli můžeme fungovat bez něho (nouzového stavu, pozn. red.), anebo ho preventivně necháme v pohotovosti, protože celá Evropa, celý svět očekává, že přijde druhá vlna,“ řekl Matovič ve čtvrtek.

    Igor Matovič byl pro Slováky nadějí na lepší zítřky.

    Podle poslance opozičního Směru Richarda Rašiho neexistuje žádný zdravotnický důvod k tomu, aby se pokračovalo v nouzovém stavu.

    „Nouzový stav má být vyhlášený jen na nevyhnutelný čas v nevyhnutelném rozsahu,“ řekl Raši s tím, že Matovičova vláda omezuje osobní svobodu lidí.

    „Momentálně na Slovensku není taková situace, že by opravňovala k vyhlášení stavu nouze. Je sporné, zda ještě vůbec má trvat nouzový stav, zda ho vláda dávno neměla zrušit. Druhý rozměr protiústavnosti je myšlenka na minutu ho zrušit a potom ho prohlásit znovu. To je snaha obcházet ustanovení ústavy a je to výsměch justici. O tom, že lze opětovně vyhlásit nouzový stav, bych měl silné pochybnosti,“ řekl Novému Času ústavní právník Eduard Bárány.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:30 neděle 27. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      50
    • Haha
      48
    • Super
      47
    • Tvl
      47
    • Cože
      43
    • Sladký
      43
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...