Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Česká krajina se mění v poušť, za pár let půda nebude plodná, říká zemědělec

    Jestli nic neuděláme, za pár let se Česko změní v poušť, říká smutně zemědělec Daniel Pitek. | foto: Facebook Daniela Pitka

    Z toho, co nás čeká, jde strach! Podle zemědělce Daniela Pitka, který hospodaří v Českém středohoří, se země mění na poušť, v některých regionech je půda mrtvá, a bude hůř. V květnu sice více prší, to nás ale nespasí. Je to, jako když vás z infarktu dostane záchranka. Zachrání život, ale neléčí příčinu. Za deset let se můžeme dočkat toho, že Česko bude závislé na dovozu potravin, protože na polích nic nevzejde a neporoste.

    Zemědělec Daniel Pitek, který se stal letošním laureátem Ceny děkana FŽP, kdy mu ocenění za mimořádný přínos v ochraně přírody a životního prostředí udělil děkan Vladimír Bejček v rámci oslav Dne Země 25. dubna, před sílící hrozbou varuje už léta.

    „Zemědělská půda zadržuje v současném stavu o čtyři miliardy kubíků vody méně, než by mohla v ideální kondici. Od začátku letošního července běží žně a člověku se naskýtá obrázek vyprahlých, obrovských lánů polí bez jediného kousku zeleně s degradovanou půdou bez organické hmoty a mikroorganismů,“ nechal se slyšet loni v létě. 

    „Taková půda neváže vodu. Obrovské vyprahlé plochy působí po celé léto jako varná deska a znásobují tepelnou energii, která se odráží zpátky do ovzduší,“ podotkl Pitek s tím, že tolik potřebné mokřady, meze, remízky, stromořadí a solitérní stromy chybí skoro úplně. 

    „V 19. století jsme měli na území Čech a Moravy 950 tisíc hektarů mokřadů, v současnosti máme 50 tisíc hektarů mokřadů. Současným způsobem hospodaření jsme zlikvidovali malý vodní cyklus,“ vysvětlil sedlák hospodařící pod Milešovkou.

    „O vodě je potřeba nejen mluvit, ale hlavně ji doopravdy na svých pozemcích zadržovat. My to děláme, daří se nám mít vodu i na kopcích, což je zvlášť důležité. Žít v takové krajině, je i velká radost a příjemný pocit,“ říká Pitek.

    Hlavní problém vidí v tom, že politici a lidé zodpovědní za zemědělskou politiku nehledí do budoucna a zajímají se hlavně o byznys.  

    „Do zemědělství jdou prostředky v řádu miliard korun již hodnou řádku let a celou tu dobu se nám zhoršuje kvalita půdy a snižuje se množství a kvalita vody v krajině a zároveň s tím vymírá velké množství rostlinných a živočišných druhů. Je nejvyšší čas na razantní změnu zemědělské politiky,“ míní hospodář.

    Českému zemědělství se podle něj stane to, co se stalo v lesích. „Nikdo neřešil smrkové monokultury a teď jsou lesy suché, stávají se lehkou potravou pro kůrovce a trh se dřevem se zhroutil,“ podotkl Pitek v pořadu Prostor X.

    „Co se zemědělských dotací týče, ty nejsou žádný milodar zemědělcům na zvýšení jejich zisků. Jsou to veřejné prostředky vybrané z daní všech občanů v Evropě, které mají být vydávány pouze ve veřejném zájmu, zemědělci je dostávají za veřejnou službu, kterou pro společnost provádějí,“ říká na své facebookové stránce zemědělec. 

    „Veřejnou službou je fungující krajina s živou, trvale plodnou půdou, bez eroze, zadržující vodu s bohatou společností živočichů a rostlin, kam se rádi půjdete s rodinou projít,“ dodává. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:26 úterý 17. září 2019. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      22
    • Super
      20
    • Haha
      17
    • Sladký
      17
    • Cože
      15
    • Trapas
      14
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...