Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    40 tisíc domácností bez proudu, železnice stojí: Českem se prohnaly silné bouřky

    Výpadky napájení a zabezpečovacího zařízení a spadlé stromy po bouřkách v noci na čtvrtek zastavily nebo omezily provoz na železnici na více než 20 místech. Tentokrát to nejvíce odnesly jižní a střední Čechy, většinou se jednalo o regionální tratě. Rozmary počasí způsobily i rozsáhlé výpadky proudu, ráno byly bez elektřiny desetitisíce domácností. Kromě toho hasiči hlásí časté výjezdy k zatopeným sklepům či popadaným stromům.

    „Z důvodu opravdu velmi silných bouřek, které se prohnaly v noci ze středy na čtvrtek Českem, evidujeme ke čtvrtečnímu ránu 32 poruch na linkách vysokého napětí a zhruba 9900 domácností s omezením dodávek elektrické energie hlavně na jihu Čech. Nejvážnější situace je na Táborsku, v okolí Týna nad Vltavou a na Českokrumlovsku,“ informoval ve čtvrtek ráno mluvčí společnosti EG.D Roman Šperňák.

    „Noční přechod silných bouřek má za následek významné komplikace provozu na železnici z důvodu poruch zabezpečovacího zařízení, popadaných stromů a podobně,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Firma podle něj průběžně pracuje na zprovozňování tratí.

    Velké problémy České dráhy hlásily z okolí Vraného nad Vltavou. Směrem do Davle byla trať ještě ráno zaplavená, ve směru do pražské Zbraslavi zavalená bahnem a kamením.

    Zabezpečovací zařízení měla výpadek například v Protivíně na Písecku, u Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku nebo v Pacově na Pelhřimovsku. Spadlý strom zastavil dopravu třeba na středočeských úsecích Kácov–Ledečko a Plaňany–Pečky a také na trati Březnice–Mirovice na pomezí středních a jižních Čech.

    Do spadlého stromu vlak najel například mezi Choťovicemi a Převýšovem na pomezí Středočeského a Královéhradeckého kraje, u jihočeské Včelné nebo mezi Úvaly a Českým Brodem u Prahy. Na koridorové trati zůstal provoz zachován po druhé koleji.

    Silné deště způsobily vzestup hladin některých toků, hasiči měli napilno i kvůli popadaným stromům.

    „Silná bouřka pražské hasiče v noci ze středy do čtvrtečního rána zaměstnala u více než třech desítek případů. Jednalo se o laguny na komunikacích, popadané stromy nebo tekoucí dešťovou vodu do sklepů a bytů. Monitorovali jsme také Botič, který dosáhl na 3. stupeň povodňové aktivity, a uvolnili jeho výpust na Rašínově nábřeží. Během rána ještě stále zasahujeme, převážně u popadaných stromů,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

    Další bouřky meteorologové očekávají na většině území Česka v noci na pátek. „Vzhledem k silnému nasycení půdy a předpokládaným silným srážkám mohou toky stoupat ke stupňům povodňové aktivity,“ informoval ČHMÚ. 

    Výstraha před vzestupem hladin menších toků platí do pátečního poledne v Plzeňském kraji, v západní části Jihočeského, v jihozápadní části Středočeského kraje a v Praze.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:20 pátek 22. října 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      2
    • Haha
      2
    • Cože
      2
    • Trapas
      2
    • Sladký
      2
    • Tvl
      2
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...