Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nachos a pizza na párty? Proč ne, jednohubky a chlebíčky ale z trůnu nesesadí!

    Jednohubky a chlebíčky Češi milují. A rozhodně ne jenom na Silvestra. Vhod přijdou celý rok! | foto: Koláž Expres.cz

    I když se Nela Slováková (32) ráda chlubí luxusním životem, v němž o pravé šampaňské a stoly plné mezinárodních lahůdek není nouze, ve finále se ráda pochlubí i svým receptem na česnekovou a vajíčkovou pomazánku. Jednohubky a chlebíčky jsou národním fenoménem, který dokázal odolat dravému importu v podobě pizzy, nachos, tortill nebo panini. Nejinak tomu bude i na Silvestra, kdy by to bez česnekové, krabí nebo třeba hermelínové pomazánky zkrátka nešlo!

    Za tradiční pravý chlebíček je považován ten, který je složený z dušené šunky, osminky vajíčka, bramborového salátu s domácí majonézou, ementálu, rajčete a uherského salámu. Postupem času se variace českého unikátu rozmnožily natolik, že si dnes může každý udělat svůj podle chuti.

    Samozřejmostí tak jsou už i chlebíčky krabí, s uherákem, s lososem, hermelínové, s rostbífem nebo třeba sypané vejcem. Šunkový ale pořád hraje prim, protože obsahuje zkrátka „všechno“. Vhod přijde nejen na večírku, před ním a v mnoha případech i po něm. Nenajdete univerzálnější finger food nebo jídlo do ruky. Pravda, jí se trochu obtížněji a konzumace vyžaduje jistou dávku šikovnosti, ale ta chuť za trochu toho nepořádku vždycky stojí.

    Historie chlebíčků sahá k počátkům 20. století, kdy Jan Paukert se svou ženou Štěpánkou založili první pražské lahůdkářství. Stal se nedílnou součástí české kultury a ve své době na něj nedaly dopustit takové osobnosti, jako je jako Ema Destinnová, Lída Baarová, Jan Werich či samotný T. G. Masaryk.

    Od té doby se na oblíbenosti nic nezměnilo. Milují je všichni a neobejde se bez nich žádná významná událost. Nejvyhlášenější chlebíčky jsou pak ty z Libeřských lahůdek.

    Chlebíčky jsou tuzemským národním pokladem.

    „Chlebíčky připravujeme tak, jako bychom je chystali pro svou rodinu nebo kamarády. Musí být vždy absolutně perfektní z kvalitních surovin,“ říká zakladatelka úspěšné firmy Jindřiška Šindelářová. O tom, jak populární chlebíčky skutečně jsou, svědčí i prodeje v online marketu Rohlík.cz, kde si každý měsíc si zákazníci nakoupí více než deset tisíc balení chlebíčků a kanapek.

    Není pochyb o tom, že Češi chlebíčky i jednohubky milují. A velmi rádi si je připravují také doma. Receptů na tradiční hvězdy večírku, jednohubky s česnekovou nebo krabí pomazánkou či chlebíčky s vajíčkovou, případně hermelínovou pomazánkou či bramborovým salátem, existuje celá řada. A každý autor si stojí za tím, že ten jeho je nejlepší.

    I když s krabem nemá nic moc společného, Češi krabí pomazánku milují.

    I v tomto případě jsou domácí kuchtíci schopní se zhádat do krve, když přijde řeč na to, co do oblíbených pochutin patří a co ne. Je to dost podobné jako s ingrediencemi na bramborový salát.

    Shodnou se snad jen v tom, že do česnekové patří čerstvý česnek, do vajíčkové uvařená vejce a krabí se neobejde bez surimi neboli krabích tyčinek.

    Ty sice s krabem nemají nic společného, neboť se vyrábějí z ryb, na oblibě jim to ale neubírá. A je úplně fuk, jestli na ně dáte plátek citronu, nebo kompotovanou mandarinku. Tu by sice tradicionalisté očekávali spíše na česnekových jednohubkách, všichni, kdo s omluvným výrazem ve tváři dávají plátek citronu stranou, si ale tuto drobnou obměnu jistě oblíbí...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:19 sobota 29. dubna 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      7
    • Haha
      5
    • Cože
      4
    • Trapas
      4
    • Sladký
      4
    • Tvl
      4