Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Kapitánka Evropa“ Racketeová rok po zatčení: Migranty vyměnila za Gretu a žije na stromě

    Loni v červnu se stala symbolem boje za práva migrantů a modlou krajní levice. Carola Racketeová jako kapitánka lodi Sea-Watch 3 prolomila barikádu a plavidlo s desítkami migrantů na palubě dovezla do přístavu italského ostrova Lampedusa, dnes již přílivem tisícovek azylantů řádně zhuntovaného. Ačkoliv jí původně hrozil dlouholetý kriminál, stala se hrdinkou s potenciálem zastínit i Gretu Thunbergovou. Povedlo se?

    Už v době, kdy se Racketeová musela po propuštění z vazby skrývat před italskými úřady, padala v médiích jména nejrůznějších ocenění, která by mohla za svůj počin dostat. 

    Mluvilo se samozřejmě o Nobelově ceně míru. V první řadě ale dredaté Němce chodily pozvánky od nejrůznějších levicových stran, dokonce i na půdu Evropského parlamentu. Všichni čekali už jen na to, až Racketeová oznámí vstup do politiky.

    Jenže nestalo se. Kapitánka zmizela z veřejného života a postupně upadla v zapomnění. Dnes je z ní řadová aktivistka, změnila ale obor. Už nezachraňuje uprchlíky, namísto nich bojuje za životní prostředí.

    Kapitánský klobouk vyměnila za pláštěnku a úřaduje v lesích v oblasti německého Dannenrodu. Ty má totiž vláda v plánu vykácet kvůli plánované výstavbě úseku dálnice A49.

    Aktivisté jsou skutečně vynalézaví.

    Racketeová se přidala k aktivistům, kteří daný les okupují. Postavili si tam domy na stromech a žijí v nich, aby nemohly být pokáceny. 

    Pro dvaatřicetiletou ženu, která stále nosí svůj typický drdol z dredů, to není žádný problém, ostatně se už dříve chlubila, že devět let nemá stálou adresu a dokáže vyžít s pár stovkami eur měsíčně, protože žije co nejšetrnějším způsobem.

    „V Německu existují stovky projektů na výstavbu silnic, což v kontextu klimatické krize nedává smysl. Pokud máme zachovat naději na splnění cílů Pařížské klimatické dohody a řešení dramatické klimatické krize, je potřeba na tyto infrastrukturní projekty uvalit moratorium,“ cituje Racketeovou server France24.com.

    Carola Racketeová bezhlavě najela na pobřeží ostrova Lampedusa. Málem zabila policisty ve člunu.

    Německá aktivistka měla k ochraně přírody vždy blízko. Ačkoliv v minulosti nejprve absolvovala školení v námořní navigaci, pak získala magisterský titul v oboru ochrany přírody. Také pracovala pro Greenpeace.

    V roce 2011 obě svá zaměření spojila v jedno a jako lodní navigátorka absolvovala velkou průzkumnou expedici na severní pól, která měla za cíl zjistit rozsah globálního oteplování. Loni v zimě se také už poosmé vypravila na Antarktidu.

    Aktivisté obsadili stromy v lese, který chce vláda vykácet kvůli plánovanému úseku dálnice.

    K zachraňování uprchlíků ve Středozemním moři už se Racketeová zřejmě vracet nehodlá. Úřady se podle ní hlavně z jejího případu poučily a provoz lodí jako Sea-Watch 3 co nejvíce komplikují. Je navíc háklivá na to, když ji lidé označují jako „hlas migrantů“.

    „Je to nesmysl! Jak bych mohla zastupovat všechny tyto lidi, když mezi ně nepatřím? Ne, uprchlíci nepotřebují postavu hrdinky, která na sebe bude poutat pozornost,“ kroutí hlavou Racketeová.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:16 středa 17. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      213
    • Super
      35
    • Haha
      31
    • Tvl
      28
    • Cože
      26
    • Sladký
      18
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...