Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Bye-bye, beer biky? Primátor slíbil konec pivních kol před rokem, teď se prohánějí Karlínem

    Minulý rok v březnu se primátor Zdeněk Hřib loučil s pivními koly, jež rozčilovala prakticky všechny, kteří v centru Prahy žijí. Divoký alkoturismus ovšem z centra nevymizel ještě následujících dvanáct měsíců. Zároveň se ukázalo, že organizátoři měli v rukávu ještě záložní plán a tím byl přesun vozítek do nedalekého Karlína, kde zákaz neplatí, hluční turisté tak brázdí pražské ulice dále. Kdy se Pražané skutečně dočkají opravdového konce podnapilých „cyklistů“?

    Beer biky byly trnem v oku mnoha obyvatelům centra Prahy, kteří se musejí dlouhodobě potýkat s problémy spojenými s Airbnb, ponocujícími turisty posilněnými alkoholem a spoustou dalších komplikací, které život v centru Pražanům silně komplikují. 

    Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) slíbil, že s takzvanými pivními koly zatočí a vystaví jim stopku. Vše ovšem trvalo déle, než si lidé představovali, řešení je navíc pouze polovičaté.

    Píše se březen roku 2019 a primátor hlavního města se na svém facebookovém profilu pochlubil novým příspěvkem.  „Bye-bye, beer biky! Pivo si dám rád a souhlasím s tím, že máme jedno z nejlepších piv na světě. Ale divoký alkoturismus v Praze opravdu nechceme. Pivní kola mají často velmi hlučné zákazníky, kteří křičí podnapilí lidem pod okny. Jsem přesvědčený, že nám bez téhle ‚atrakce‘ bude v Praze lépe,“ hlásal Hřib.

    Jenže žádné loučení se nekonalo a opilí turisté měli v Praze i nadále své beer biky k dispozici.

    V dubnu se pak primátor natočil u projíždějících turistů a Pražanům slíbil, že tato vozítka budou v Praze strašit už jen do srpna.

    Asi netřeba dodávat, že i v srpnu rachotili tito netradiční „cyklisté“ v Praze stále stejně intenzivně a magistrát byl na ně krátký.

    V září nabídl primátor lidem vysvětlení toho, proč od něj poslední měsíce poslouchali jen sliby místo skutků.

    „Pivní kola teď dojíždí poslední sezonu. Dodavatel piva sice zákaz pivních kol pozdržel kvůli stížnosti u Ministerstva dopravy, ale ta byla smetena ze stolu. Takže teď už opravdu: bye-bye, beer biky,“ prohlásil.

    „Cyklopivnice“ v Karlíně

    Další loučení mělo nastat koncem února, ale pokud se někdo radoval, že má Praha konečně po dlouhých měsících vyhráno, má smůlu. Pivní kola se pouze přesunula do nedalekého Karlína.

    Beer biky se nově přesunuly do Karlína.

    „Jsem rád, že se po roce různých obstrukcí konečně povedlo vyřešit problém, který tíží obyvatele centra. Praha nemůže sloužit jako lunapark pro pokleslý alkoturismus. Tento prostředek nemá svoje místo v dopravě, kde zpomaluje plynulost provozu,“ řekl radní Prahy 1 pro dopravu David Skála (Praha 1 sobě).

    Jenže zatímco Praha 1 svůj problém vyřešila, v Praze 8 teď mají hlavu plnou starostí.

    „Jako samospráva tyhle nevhodné turistické atrakce na našem území nebudeme tolerovat. Proto bude odborem dopravy Prahy 8 v nejbližších dnech stanovena úprava dopravního značení, která těmto cyklopivnicím zakáže vjezd do Karlína a případně dalších lokalit,“ reagovala městská část na první zprávy Pražanů, kteří na sociálních sítích sdíleli fotografie pivních kol, jež ihned začala blokovat velmi úzké ulice v okolí Karlína.

    Dočkají se lidé v hlavním městě po letech vyřešení tohoto problému, nebo se opět budou muset vyzbrojit trpělivostí?

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 čtvrtek 2. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      43
    • Trapas
      43
    • Tvl
      34
    • Haha
      28
    • Cože
      27
    • Sladký
      25
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...