Slaninu, šunku a třeba také hamburgery byste měli ze svého jídelníčku vynechat. Obsahují totiž karcinogeny a už jen dva plátky slaniny denně zvyšují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 18 procent.
Na druhou stranu zpráva uvádí, že maso má pro lidský organismus nezpochybnitelné nutriční benefity.
Fotogalerie |
Největší množství rakovinotvorných látek je v mase zpracovaném například uzením, to znamená v šunce, paštice nebo v hamburgerech.
Na předních místech seznamu věcí, které vznik této zákeřné nemoci mohou způsobit pouhým vdechnutím či požitím karcinogenních látek, jež obsahují, je:
1. kouření
2. práce v kominictví
3. produkce koksu
4. nábytek a truhlářství
5. práce v gumárenském průmyslu
6. pasivní kouření
7. výroba obuvi
8. alkoholické nápoje
9. dřevěný prach
10. acetaldehyd
11. čínská úprava solené ryby
12. ultrafialové záření
13. opalování se v soláriu
14. zplyňování uhlí
15. výfuky dieselových motorů
16. rostliny obsahující kyselinu aristolochovou
17. Fenacetin - antipyretikum, v lékařství používané proti horečce
18. sluneční záření
19. Yperit - vojenský plyn, který byl použit Němci v první světové válce
20. spalování uhlí v domácnosti