Pozor na ně! Kromě červeného masa způsobuje rakovinu také těchto 20 věcí

Červené maso a uzeniny byly tento týden Světovou zdravotnickou organizací prohlášeny za stejné viníky vzniku rakoviny, jako jsou například cigarety. A teď mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny přišla s dalším seznamem věcí, které tuto nemoc způsobují.

Slaninu, šunku a třeba také hamburgery byste měli ze svého jídelníčku vynechat. Obsahují totiž karcinogeny a už jen dva plátky slaniny denně zvyšují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 18 procent.

Na druhou stranu zpráva uvádí, že maso má pro lidský organismus nezpochybnitelné nutriční benefity.

Fotogalerie

Největší množství rakovinotvorných látek je v mase zpracovaném například uzením, to znamená v šunce, paštice nebo v hamburgerech.

Na předních místech seznamu věcí, které vznik této zákeřné nemoci mohou způsobit pouhým vdechnutím či požitím karcinogenních látek, jež obsahují, je:

1. kouření

Víte, že kouření škodí zdraví?

2. práce v kominictví

3. produkce koksu

Zplodiny ucházející při výrobě koksu do ovzduší jsou rakovinotvorné.

4. nábytek a truhlářství

5. práce v gumárenském průmyslu

6. pasivní kouření

7. výroba obuvi

Pokud pracujete v obuvnickém průmysu, měli byste nosit roušku.

8. alkoholické nápoje

9. dřevěný prach

Dřevěný prach patří také mezi karcinogenní látky.

10. acetaldehyd

11. čínská úprava solené ryby

12. ultrafialové záření

13. opalování se v soláriu

Opalujete se rádi v soláriu? Měli byste co nejdříve přestat.

14. zplyňování uhlí

15. výfuky dieselových motorů

16. rostliny obsahující kyselinu aristolochovou

17. Fenacetin - antipyretikum, v lékařství používané proti horečce

18. sluneční záření

19. Yperit - vojenský plyn, který byl použit Němci v první světové válce

Yperit používání za první světové války, patří rovněž mezi karcinogenní látky.

20. spalování uhlí v domácnosti

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 sobota 27. února 2016. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 12
  • 11
  • 11
  • 10
  • 10